La fiecare 30 de secunde cineva moare de cancer pulmonar

Symbol Rauchen,  Skeleton Hand Holding Cigarette

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a derulat în luna noiembrie Campania de informare Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul' –pentru a atrage atenţia asupra riscului acestei afecţiuni

Cancerul pulmonar este considerat a fi ucigaşul nr. 1 în rândul afecţiunilor maligne. Acest tip de malignitate ucide anual mai multe persoane decât cancerul de sân şi de prostată împreună.

Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul' – este mesajul pe care îl transmit pacienţilor FABC, Liga Română de Cancer, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România Sectiunea de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie si Societatea Română de Pneumologie.

Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar, declară doctorul pneumolog Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%.

Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele se pot confunda cu o răceală persistentă sau cu tusea cauzată de fumat.

Informaţii despre cancerul pulmonar şi despre posibilităţile de diagnosticare vor putea fi regăsite pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro și pe rețeaua de socializare Facebook.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri