Klaus Iohannis inițiază un REFERENDUM pe tema modificarii legilor justiție

Klaus Iohannis inițiază un REFERENDUM pe tema modificarii legilor justiție

Iniațiva de modificare a legilor justiției a strânit valuri de controverse în toată țara, iar în București, dar și în alte orașe, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta. Președintele Klaus Iohannis a făcut câteva declarații pe această temă și a anunțat că se va organiza un referendum pentru a cere părerea poporului în legătură cu modificarea codurilor penale și a legii grațierii.

“În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifică prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitură de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitură de graţie statului de drept“, a declarat Iohannis, conform stirileprotv.ro.

Prin urmare, președintele a anunțat că va începe procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal. Preşedintele poate convoca referendum, însă trebuie să consulte şi Parlamentul, conform prevederilor Constituției. Deputaţii şi senatorii trebuie să-şi exprime părerea prin vot, într-o şedinţa comună, şi au la dispoziţie 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui. Dacă nu vor respecta acest termen de 20 de zile, şeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului. În această situație, punctul de vedere al Parlamentului este unul consultativ.

Seara trecută, peste 20.000 de oameni au protestat în Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. La manifestaţia din Piaţa Universităţii a venit și preşedintele Klaus Iohannis, care a stat aproximativ aproximativ 15 minute. Acesta a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

'O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi', a declarat Iohannis. Alte câteva zeci de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, duminică seară, că preşedintele Klaus Iohannis s-a situat în afară legii, că este un început de lovitură de stat şi a dat asigurări că nu-i va mai permite şefului statului să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă.

Iată declarațiile preşedintelui Klaus Iohannis, conform sursei citate:

„Ne-am adunat aici pentru a comemora mică unire a românilor. Acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru România. România care atunci începuse să se manifeste. A fost după un război care a redefinit ceea ce astăzi denumim sferele de influenţă. Rusia fusese trimisă mai înspre est şi marile puteri au avut rezolvat probleme regionale complicate. Evident că unii au fost pentru că românii să-şi exprime voinţă, iar aceatsa a fost unirea principatelor. Alţii s-au opus. Ce moment frumos, că atunci românii şi-au impus voinţă. Ce clasa politică am avut noi atunci.

Atunci, în 1859, politicienii s-au preocupat de naţiune, de unirea Principatelor. Ai noştri se ocupă de graţiere. De graţierea propriilor dosare. A fost ales atunci Alexandru Ioan Cuza, domnitor în Moldova şi în Ţară Românească. Şi s-a apucat de treaba. Unirea Principatelor a început prin alegerea aceluiaşi domnitor în ambele principate, dar ea s-a înfăptuit prin ce s-a construit, prin actele normative care au început să pună cap la cap ce se întâmplă în Moldova cu Ţară Românească.

 1864, a fost primul act care incrima corupţia şi conflictul de interese. Ce genaratii de politiceni am avut atunci, după Mică Unire, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului penal. Se ocupă în mod paradoxal de ameliorarea codului în micşorarea sancţiunilor pentru abuz în serviciu. Ce clasa politică am avut şi unde am ajuns!

În aceste zile, mai ales ieri, am avut proteste. Am auzit fel şi fel de aberaţii. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziune obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă, auzi aberaţie. Că este o lovitură de stat. Cetăţenii dau lovitură de stat? Nu, politicienii. De ce au ieşit oamenii? Simplu, de tot. PSD-ul şi cu satelitul lui ALDE au promis bunăstare românilor. Au promis salarii mai mari. Şi oamenii, de bună credinţă, i-au votat!

Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea, iar Guvernul ar face bine să ia de seama. Românii sunt un neam mândru. Românii au dreptul la o clasa politică pe măsură. 

Este evident că există un interes pentru această tema, a schimbării codurilor penale şi a graţierii. Şi dacă aşa este, atunci voi supune această tema dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum. Referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord sau nu. Fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD-ului. Şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o tema din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această tema.

Aparent, vorbim de chestiuni legate de justiţie. Aparent, vorbim despre o ordonanţă de urgenţă pe teme foarte concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa .. cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat. Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mică Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea.

Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri. Îmi doresc o naţiune condusda de politicieni competenţi. Orice altceva este prea puţin. Iar pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun preţ nu este prea mare. La mulţi ani!'.

Foto: Facebook

Mihaela Tudor

Citește și:

Copiii vor primi de la stat 1.600 de lei pentru a merge la școală

Calitatea educației poate fi îmbunătățită cu ajutorul manualelor digitale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri