Investitie in talentul copiilor

Iulia Becheru, Clubului Aqua Team

Un concurs international le-a oferit copiilor din echipa „Aqua Team“, antrenata de Iulia Becheru, prilejul unei vizite de neuitat la Disneyland-ul din Paris.

La mine pasiunea pentru inot a inceput de mica, de pe la varsta de noua ani, cand ai mei m-au dus la primele cursuri de initiere. Am fost pur si simplu incantata, apa mi se parea un element perfect pentru mine si, pentru ca eram perseverenta, am fost selectata aproape imediat ce am invatat sa inot, pentru cursuri de performanta.

Au urmat ani seriosi de munca la bazin, ca sportiv, apoi, in clasa a saptea am fost selectata in Lotul de Perspectiva Olimpica din Centrul de la Pitesti si pentru ca mi-am dorit mereu sa fiu cea mai buna, n-am ezitat o clipa. M-am mutat din Bucuresti, am schimbat scoala si colegii, am plecat de langa parinti si am stat intr-un camin din Pitesti, doar pentru a-mi implini visul de a fi campioana.

La 15 ani am fost rugata sa o ajut pe antrenoarea mea de atunci, doamna Carmen Bunaciu, sa le predau copiilor incepatori lectii de inot si asta mi s-a parut extraordinar: ca eu, un copil, ii invat pe alti copii cum sa inoate. Traiam o senzatie teribila, de satisfactie si de bucurie, care m-a marcat de atunci, fara sa stiu ca aceasta ma va ajuta sa ma hotarasc mai tarziu sa devin antrenor.

Din pacate, o operatie complicata la picior m-a facut sa stau o perioada prea lunga departe de bazin si mi-a intrerupt drumul catre performanta, caci nu am reusit sa mai continui pregatirea la Pitesti si am fost nevoita sa revin acasa. O vreme mi-am reorientat viata catre alt domeniu: am absolvit Liceul Economic, apoi ASE-ul, un Master si cursuri de controlling in Germania.

La un moment dat am decis sa incerc sa ajut copiii sa descopere frumusetea si sanatatea din acest sport si impreuna cu Catalin, sotul si colegul meu de la bazin, am pus bazele Clubului Aqua Team, un vis frumos care parea multora o utopie, dar care a ajuns sa fie iubit si cautat.

Ideea cu care am pornit la drum si pe care am dezvoltat clubul este una „de suflet“ si pe care nu am mai intalnit-o nicaieri: sa ofere copiilor talentati si seriosi sansa de a ajunge departe pe baza muncii lor, nu pe baza puterii financiare. Am decis ca, fie ca vorbim despre inot de performanta fie despre echipa de polo a copiilor, pe masura ce evolueaza ca performante si arata ca se tin de treaba, copiii sa plateasca din ce in ce mai putin la abonament, iar cei cu situatie materiala precara sa nu plateasca deloc. Atata timp cat sunt seriosi si nu-si risipesc talentul.

Iulia Becheru, Clubului Aqua Team

Stiu ca in cazul copiilor talentati, dar nevoiasi, este greu sa faca performanta si este pacat daca nimeni nu-si pune in gand sa-i ajute. Pentru ca este o lupta sa te apuci de inot atunci cand abia gasesti banii pentru echipament, bazin si antrenamente, sa te zbati sa ajungi in fata intr-un sport extraordinar de frumos si de benefic pentru sanatate, dar pe care in Romania putini il baga in seama.

In timp, am dezvoltat metode foarte bune de predare, care, combinate cu vocatia noastra, ne ajuta sa trecem, impreuna cu copiii care vin la cursuri, prin mai multe etape: de la acomodarea cu apa si coordonarea miscarilor, la echilibrul psihic si fizic si la integrarea in grup, prin socializare.

Acum, satisfactiile cresc cu fiecare concurs, cu fiecare medalie cucerita de copiii nostri, iar pentru mine si pentru Catalin munca nu se termina atunci cand plecam de la bazin. Intrebarile, discutiile despre copii, despre idei si proiecte noi continua pana noaptea tarziu. Si asta ne da incredere in ceea ce facem.

Da, 2010 a fost un an bun pentru visurile noastre! 

Adrian Ciltan
Foto: www.cursuri-inot.ro; www.casadepedeal.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Relatii