Nu! Nu suntem hoți! Un român le-a dat spaniolilor o lecție dură

Nu! Nu suntem hoți! Un român le-a dat spaniolilor o lecție dură

Un tânăr român care trăiește pe străzile din Zamora, Spania, a devenit un adevărat erou pe rețelele de socializare. Le-a arătat tuturor că românii nu sunt niște hoți. Ceea ce l-a făcut popular a fost onestitatea de care a dat dovadă în data de 23 octombrie. Românul a găsit un telefon, pe care l-a luat pentru a-l înapoia proprietarului.

Nu! Nu suntem hoți! Un român le-a dat spaniolilor o lecție dură

„S-a întâmplat totul foarte repede, ca un fulger, nu știu. În acea zi aveam doar cinci euro și eram nehotărât dacă să-mi cumpăr de mâncare cu ei sau nu', povestește David Florian Popa, în vârstă de 33 de ani. Acesta cerșește, de obicei pe calle Santa Clara din localitatea menționată mai sus, scrie publicația La Opinion de Zamora.

Din cauza foamei care l-a răzbit în cele din urmă, românul a decis să meargă supermarketul de lângă școala „Amor de Dios' pentru a-și lua ceva de mâncare.

„Ploua și erau bălți mari, iar una dintre ele era la intrarea dinspre direcția semaforului de la Alfonso IX la Príncipe de Asturias', a declarat David.

„Am văzut ceva care se reflecta în apă (telefonul – n.r.). L-am luat și l-am uscat. Nu m-am gândit nicio clipă să-l păstrez eu', a mai spus românul. El nu înțelege de ce este atât de admirat pentru gestul său. Mai mult de atât, tânărul voia ca cineva să sune cât mai repede să-l caute fiindcă îi era teamă să nu întâmpine probleme. El nu voia să fie acuzat de furt, având în vedere valoarea telefonului.

„Ajunsesem să regret că l-am luat de jos'.

În timp ce își plătea mâncarea cumpărată din supermarket, telefonul a început să sune. Pentru că erau foarte mulți oameni în jurul lui, tânărul de 33 de ani nu a răspuns. Imediat ce a ieșit a sunat înapoi și i-a răspuns proprietarul telefonului pierdut. Acesta din urmă i-a spus că l-a pierdut când se ducea să-și ia fiica de la școală.

„Nu-ți face griji, e în regulă, vino să-l iei', i-a spus conaționalul nostru.

Citește revista Avantaje ediția de noiembrie aici: https://magazines.ringier.ro/editie/avantaje-noiembrie-2020/#pagina-1

Faptă bună, răsplată pe măsură!

David a specificat jurnaliștilor de la publicația La Opinion de Zamora că ceea ce a făcut se numește normalitate. Mai târziu, proprietarul s-a întâlnit cu el, și-a recuperat telefonul și i-a dat lui David ca recompensă suma de 300 de euro.

Banii primiți i-au prins foarte bine românului, acesta achitându-și datorii pe care le făcuse la un magazin de unde lua mâncare pe datorie și a înapoiat o sumă de bani unui prieten care îl mai ajutase. David este cunoscut de majoritatea locuitorilor din Zamora și fiecare ajută cum poate.

„Mi s-a părut mult, exagerat și nemeritat'. „Mi-am plătit datoriile: 25 de euro la un chioșc' și unui prieten român care nu lucrează și mi-a dat câțiva euro, câte cinci, câte cinci, câte cinci…, i-am dat 50, că are și el nevoie', a precizat David.

De asemenea, David și-a mai ajutat un prieten care nu gătește. I-a cumpărat mâncare și „ne-am organizat să mâncăm împreună cu niște prieteni din Zamora'.

Aceeași soartă crudă și în România

David Florian Popa s-a născut în anul 1986 într-un sat din România. El a lucrat pe unde a putut timp de 15 ani. Provenind dintr-o familie cu dificultăți materiale, când avea doar 14 ani, românul a fost nevoit să trăiască pe străzi. Bunicii lui l-au dat afară din casă după ce părinții au divorțat.

„Tatăl meu mă trimitea cu oile, iar mama m-a născut când avea doar 14 ani și nu era niciodată acasă, ci petrecea mereu'.

David a studiat „prelucrarea metalelor industriale', dar situația lui financiară s-a înrăutățit acum aproximativ șase ani în Franța. El a rămas fără locul de muncă pe care-l avea în construcții.

Economiile sale s-au terminat și a luat trenul spre Spania, ajungând la Barcelona. La Tarragona cineva i-a furat documentele de identitate, însă între timp, a lucrat în mai multe orașe spaniole, precum: Guadalajara, Huelva, Torrejón de Ardoz, Santoña, Santander.

Speranța unui trai decent

În primăvara anului 2019, în Săptămâna Mare, dinaintea Paștelui a ajuns în Zamora și a decis să nu mai plece de acolo. Începând cu ora 9:00 dimineața și până la 13:00-13:30, David stă așezat și cerșește în pasajul comercial de lângă vechea clădirea Caja Duero.

Localnicii din Zamora se comportă frumos cu el, însă speră să nu mai fie nevoit să stea pe străzi, să își găsească de muncă și să aibă un trai decent.

„E greu, te obișnuiești să trăiești așa', spune tânărul român care locuiește într-o clădire abandonată din La Candelaria. „În cabana (spune el râzând) am construit un șemineu vechi pentru a găti niște carne și pentru a mă încălzi'. Uneori merge și cumpără un sandviș. Pentru igienă, el folosește „apa din fântână'.

Foto: 123RF

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri