În timp ce lumea continuă să lupte cu coronavirusul odată cu apariția de noi variante, Omicron, în Wuhan, punctul zero al pandemiei care a izbucnit la sfârșitul anului 2019, viața a revenit la normal.
Coronavirusul a pornit din Wuhan, apoi s-a răspândit în China și imediat peste granițele acesteia, afectând întreaga planetă. Astăzi numărul celor care au luat contact cu virusul depășește cifra de 280 de milioane de oameni în întreaga lume și nu există încă o predicție certă cu privire la ieșirea din epidemie.
Wuhan, orașul cu 11 milioane de locuitori, unde a fost declarată prima carantină din lume din cauza COVID-19, pare departe de atmosfera de panică și anxietate din primele zile ale focarului de virus. Imaginile transmise de televiziuni din acele zile au îngrozit mapamondul.
Orașul Wuhan este situat în partea centrală a Chinei, la intersecția mai multor linii de trenuri-săgeată, de mare viteză care străbat toată țara. Pentru că astăzi în orașul Wuhan nu există niciun fel de risc de infectare sau reinfectare cu coronavirus, nu sunt în vigoare restricții de călătorie. Trenurile de mare viteză care sosesc din capitala Beijing sunt disponibile aproape la fiecare jumătate de oră în timpul zilei.
Călătoria cu trenul de la Beijing la Wuhan durează aproximativ cinci ore, iar la sosire paramedicii în cămăși albe și banderole roșii salută pasagerii la ieșirea din gară. Ofițerii cer noilor sosiți să arate o serie de coduri de bare digitale de sănătate, fiecare indicând unde a călătorit în ultimele două săptămâni. După ce se scanează codurile de bare cu o cameră a telefonului mobil, călătorii pot merge spre ieșire. Dacă codurile de bare arată că un pasager a trecut printr-o zonă cu risc mediu sau ridicat de Covid, ofițerii le cer să confirme acest lucru verbal chiar înainte de ieșire.
China este una dintre puținele țări care a reușit să controleze în mare măsură pandemia de COVID-19 cu strategia sa “zero cazuri', aplicată pentru prima dată în Wuhan, înainte de a deveni un model pentru managementul epidemiei în alte părți ale lumii. Strategia “zero cazuri' pentru a suprima cazurile noi de COVID-19 și pentru a întrerupe lanțurile de transmitere, necesită carantine în orașele în care locuiesc milioane de oameni, împreună cu restricții de călătorie, restricții de acces și testare în masă. Măsurile care interferează cu fluxul vieții de zi cu zi necesită adesea sacrificii din partea persoanelor neinfectate.
Nu este o coincidență că unul dintre cuvintele cele mai rostite în contextul luptei Chinei împotriva COVID-19 este „Jiayou', o expresie chineză omniprezentă de încurajare și sprijin. Un fel de: VA FI BINE!
Odată, acest cuvânt era proiectat pe zgârie-norii orașului pentru a-i îndemna pe oameni să dea dovadă de efort și sacrificiu împotriva coronavirusului în timpul focarului, dar acum este absent și uitat complet.
Chiar și într-o seară rece de decembrie, nu există nimic care să evoce amintirea acestei pandemii pe străzile aglomerate din Wuhan. Un grup de femei dansează în zona cheiului orașului, în timp ce cofetării și magazinele de suveniruri se întind de-a lungul străzilor, iar oamenii se înghesuie în fața tarabelor cu mâncare. Puțin mai departe, pe tejgheaua unui restaurant se afișează carnea trecătorilor în aer liber.
Lumea a luat cunoștință de existența COVID-19 pentru prima dată când China a raportat că o boală respiratorie misterioasă de origine necunoscută a apărut în Wuhan, provincia Hubei, pe 31 decembrie 2019.
Boala a fost detectată pentru prima dată la persoanele care au vizitat o piață de fructe de mare din oraș, iar primul pacient a mers la spital pe 17 noiembrie 2019 cu plângeri de „boală respiratorie', a cărei cauză nu era cunoscută.
Wuhan a intrat în carantină pe 22 ianuarie 2020, înainte ca restricțiile să fie ridicate pe 7 aprilie în același an, după ce focarul a fost adus sub control.
Din decembrie 2019, pandemia a luat peste 5,42 milioane de vieți în cel puțin 192 de țări și regiuni, cu peste 285 de milioane de cazuri raportate în întreaga lume, potrivit Universității Johns Hopkins din SUA.
Citeste și:
S-a scos la vânzare cea mai scumpă casă