In timp ce dormi…

“Cal alb daca visezi, mare noroc te asteapta”, spun bunicile. Adevar sau fictiune? Cert este ca visele sunt o poarta spre descifrarea subconstientului. Ele te pot ajuta sa te cunosti mai bine, aducandu-ti uneori chiar rezolvarea problemelor.

Visele din timpul somnului nu sunt numai pura fictiune, pentru ca ele fie rastalmacesc evenimentele, gandurile sau impresiile din timpul zilei, fie anticipeaza – intr-o maniera inca neexplicata stiintific-– viitorul. In timpul somnului, psihicul (mai precis subconstientul) “regizeaza filme” alb-negru sau color. Acestea contin diverse elemente-cheie, care pot spune cate ceva despre tine, despre idealurile sau temerile tale.

Interpretarea viselor

  • Visele si interpretarea lor au starnit o mare valva cu mai bine de un secol in urma, cand Sigmund Freud, parintele psihanalizei, a aratat modul in care fiecare element oniric poate fi interpretat prin simboluri sexuale. Ideea ca visele despre trenuri care intra in tuneluri sau masini mergand cu mare viteza ar reflecta fantezii sexuale i-a socat pe contemporanii lui Freud.
  • De atunci insa, cercetarile in domeniu au luat amploare. Este greu de crezut ca exista semnificatii universale pentru orice element al unui vis.
  • Fiecare persoana este diferita in felul sau, traieste anumite evenimente, are o evolutie proprie si interpreteaza realitatea intr-o maniera personala.
  • Daca citesti, auzi sau cunosti explicatia unui vis anume, lucrurile chiar pot evolua in directia anticipata de tine. Asta nu neaparat pentru ca visul a fost prevestitor, ci pentru ca tu esti cea care indreapta evenimentele in acel sens, cunoscandu-le semnificatiile.

Visele si stresul

  • Persoanele care duc o viata trepidanta au intotdeauna vise complicate, pline de evenimente care le pun in situatii extreme. Acesta este un mecanism al psihicului de a trage un semnal de alarma in legatura cu stresul, oboseala sau starea de neliniste la care este supus.
  • Astfel de vise sunt neplacute, pentru ca aduc un plus de agitatie si nu lasa loc unui somn odihnitor. Nu intotdeauna ti le poti aminti, dar ele iti lasa o stare de proasta dispozitie si pot amplifica stresul. Ar fi bine sa incerci sa-ti amintesti fiecare vis si sa nu ii neglijezi semnificatia, pentru ca, interpretandu-l corect, te poti elibera de problemele care te supara.
  • Cand evenimentele din vis se succed intr-o maniera foarte reala, e greu sa intelegi ca, de fapt, visezi.
  • Daca ti se intampla sa te tot intrebi: “Visez sau nu?”, incearca sa schimbi luminozitatea imaginilor. Daca nu reusesti, poti fi sigura ca este doar un vis. Acesta este primul pas spre a invata sa ai vise lucide, pe care le poti controla si schimba in favoarea ta.

Anca este o studenta foarte buna, dar emotiva, pentru ea fiecare examen fiind ceva extrem de stresant.
“Cu o saptamana sau doua inainte de sesiune, in fiecare noapte am acelasi vis chinuitor. Sunt la examen in fata profesorului si, desi am invatat, ma simt ca o tabula rasa si nu pot sa articulez un cuvant. Ma cuprinde o stare de disperare adanca, ma gandesc cat de dezamagita va fi mama afland ca am picat examenul, ce vor spune profesorul, colegii… Apoi, tot in vis, imi amintesc ca sesiunea nici nu a inceput, dar sentimentele acelea de frica nu ma parasesc si incerc sa ma trezesc. Imi spun ca a fost doar un vis, ca am invatat foarte bine si ca n-ar trebui sa-mi fac atatea griji, dar noaptea urmatoare mi se intampla acelasi lucru. Am incercat sa stau treaza pana mai tarziu, dar nu scap de vis si pace.”

Visul Ancai este un caz tipic de reflectare in subconstient a emotivitatii si stresului legate de o situatie anume. De fiecare data, ea isi da seama ca viseaza si incearca sa se trezeasca din ceea ce se numeste un vis lucid. Asemenea vise sunt un indiciu clar al stresului si oboselii. Dar ele pot fi controlate, astfel incat sa nu devina un stres in sine si, eventual, sa duca la rezolvarea situatiei respective.

Cum sa visezi frumos

  • Bineinteles ca nu intotdeauna avem cosmaruri sau vise urate. Inainte sau dupa evenimente fericite, atunci cand ai o stare buna sau nu esti foarte obosita, visele tale vor reflecta, direct sau indirect, aceste lucruri.
  • Cand visezi in culori frumoase, iar scenele care se deruleaza in vis sunt placute, este evident ca ai avut o zi buna si te vei trezi bine dispusa.

Daca iti doresti numai vise frumoase

  • Lasa sa treaca cel putin patru ore intre cina si mersul la culcare. Un stomac plin ingreuneaza metabolismul, iar psihicul, afectat la randul lui de acest exces, va plasmui vise neplacute.
  • Dormi intotdeauna intr-o camera bine aerisita.
  • Culorile din dormitor sunt foarte importante – de aceea, e preferabil sa alegi culori pastelate si odihnitoare.
  • Inainte sa adormi, lasa grijile deoparte si imagineaza-ti scene frumoase: o plaja insorita, un pisc inzapezit, cum ti se indeplinesc idealurile sau orice altceva stii ca iti face placere… Si poate ca visul va deveni realitate!

Vrei sa visezi lucid?

  • Inainte sa adormi, destinde-te. Respira adanc de cateva ori si relaxeaza treptat fiecare grupa de muschi.
  • Daca nu ai adormit deja – si ar fi de preferat ca asta sa nu se intample! -, spune-ti in gand ca vei avea un vis lucid, pe care il poti controla.
  • Repeta de cateva ori: “Voi adormi si atunci cand voi incepe sa visez voi fi constienta ca este doar un vis pe care il pot controla si schimba asa cum doresc”.
  • Spune-ti in gand ca, la trezire, iti vei aminti toate detaliile.
  • Dupa ce te trezesti, scrie tot ceea ce iti amintesti din visul tau. Noteaza-ti aceste lucruri intr-un carnetel sau in jurnalul personal si, dupa catva timp, reciteste totul si incearca sa descoperi elementele comune. Cand vei intelege ce te supara, iti vei putea canaliza visele asa cum doresti.

de psiholog Loredana Gavrilita-Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie