În România peste 20.000 de copii se nasc prematur în fiecare an

Inițiativă amplă de susținere a prematurilor și nou născuților vulnerabili, lansată de Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii: Carnetul Prematurului și Nou-Născutului Vulnerabil, Ghid de Monitorizare și Intervenție Timpurie și Implementarea Terapiei Kangaroo Care în maternități.

În urma dezbaterii și a prezentării inițiativei va fi realizat un proiect de lege care are ca scop oficializarea și implementarea acestui demers la nivel național.

Confruntați cu o statistică alarmantă – peste 20.000 de copii născuți prematur anual în țara noastră (aproximativ 10% din totalul nașterilor) – specialiștii subliniază provocările majore pentru sănătatea publică și sistemul neonatal. Studiul EpiCure evidențiază riscurile asociate cu prematuritatea, inclusiv o rată crescută de mortalitate și dizabilitate severă. În plus, mulți dintre aceste copii se confruntă cu dificultăți în neurodezvoltare, cum ar fi întârzieri motorii, deficit cognitiv, viteza redusă de procesare, probleme de comportament și dificultăți de integrare.

Potrivit studiilor prezentate și practicii specialiștilor și cadrelor medicale, o mare parte dintre aceste probleme de sănătate grave pot fi reduse semnificativ sau eliminate complet atunci când prematurii sunt îngrijiți corespunzător, după un plan de intervenție și monitorizare multidisciplinară. Intervenția timpurie și terapiile integrate pot schimba decisiv parcusul acestor copii, făcând diferența dintre a deveni adulți integrați în societate, sau persoane asistate pe toată durata vieții.

“Carnetul de Prematuritate” este un pas concret către asigurarea intervenției și monitorizării, fiind proiectat pentru a asigura informarea corectă, urmărirea atentă și intervențiile terapeutice necesare pentru ca acești copii să își poată depăși dificultățile.

Instrumentul propus se concentrează pe monitorizarea continuă și personalizată a evoluției copiilor născuți prematur, facilitând astfel un dialog eficient și coerent între familii și echipa multidisciplinară de specialiști implicați în îngrijirea lor.

Prin utilizarea acestui carnet, cadrele medicale vor putea urmări progresul copilului, recomanda investigații specifice și intervenții terapeutice adecvate, precum și preveni eventualele complicații.

Terapia Kangaroo Care (îngrijire piele-pe-piele) pentru prematuri, susținută în cadrul aceluiași demers

Implementarea terapiei Kangaroo Care în maternitățile din România este de asemenea o inițiativă ce vine în sprijinul tuturor nou născuților, inclusiv prematurilor. Terapia Kangaroo, cunoscută și sub numele de “metoda mamă-cangur” sau “îngrijirea piele-pe-piele”, este o tehnică de îngrijire neonatală în care nou-născuții, inclusiv prematurii, sunt ținuți piele pe piele cu mama sau tatăl lor.

Terapia Kangaroo ajută la stabilizarea temperaturii corpului, stimulează alăptarea, consolidează legătura afectivă între părinte și copil, reduce stresul și plânsul, stabilizează funcțiile vitale, scade riscul de infecții și susține creșterea și dezvoltarea prematurilor.

Mesaje transmise de senzația de mâncărime a sânilor. Când să mergi la medic?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate