In cautarea siluetei perfecte
Cum arata silueta ideala la inceput de secol XXI? Depinde ea de tendintele epocii, evolutia cinematografiei sau… de gusturile celuilalt sex?
Pentru contemporanii lui Rubens, idealul feminin avea forme pline. Azi, moda s-a schimbat si atractia imbraca doar forme suple. Intre cele doua repere temporale, o multime de siluete au fost la un moment dat „idealul feminitatii”: secolul romantic a apartinut fetelor subtiri, diafane, clorotic-stravezii, in anii ’20 silueta feminina a virat catre alura sportiv-baietoasa, apoi a avut posteriorul bine conturat, talia ingusta si bustul cvasimatern al Sophiei Loren sau al idolului cinematografic Marylin Monroe.
In ultimii ani, femeile s-au obisnuit sa-si perceapa frumusetea prin comparatie cu dimensiunile adolescentine ale manechinelor foarte inalte si din ce in ce mai subtiri… Oare ce ne asteapta in deceniile care urmeaza?
Sa fie cautarea aceasta un mod de exprimare a propriei personalitati, un mod de a atrage atentia sau doar o jertfa adusa pe altarul modei? Un tribut cuprinzand multe eforturi, de la regimuri chinuitoare si ore lungi petrecute la sala pana la interventii chirurgicale costisitoare si uneori traumatizante. Cu alte cuvinte, care sunt canoanele frumusetii si pana unde mergem in dorinta noastra de a imita ceea ce ni se spune ca este frumos?
Indiferent de atitudine, se pare ca „foarte slab” nu mai este pe val. Multi se intreaba daca nu cumva acest lucru se datoreaza recrudescentei telenovelelor „Made in Sud-America” si actritelor lor cu forme bine conturate. Titlul Miss Univers 2008 a fost castigat de o femeie din Venezuela, locurile doi si trei apartinand Columbiei si Republicii Dominicane.
Sa fie oare vorba despre intoarcerea gusturilor masculine catre idealul subconstient al femeii percepute ca simbol al fertilitatii? Frumusetea de astazi este strans legata de sanatate, natura si ecologie. Vedetele vor in primul rand sa fie sanatoase si nu neaparat cu mai putine kilograme.
Dr. Yi Pan, un medic naturist foarte cautat la Hollywood, spune ca pacientii lui celebri vin sa-si trateze stresul, durerile sau problemele de fertilitate si nu neaparat pentru silueta, cum se intampla in anii trecuti. „Unii vor sa scape de cateva kilograme pentru diferite roluri, dar nimeni nu vrea o dieta de infometare, toti vor sa slabeasca mancand sanatos! Cea mai mare preocupare a zilelor noastre este o mai buna calitate a vietii.”
Confirmarea (dar nu si transarea definitiva a discutiei) o aduce un studiu-ancheta al Institutului de Sexologie din Sydney, in care aproape jumatate dintre barbati au declarat clar ca prefera formele feminine bine desenate. Prototipul ideal ales de masculii chestionati (47%): Monica Belucci, „bruneta sexoasa”, cu forme provocatoare. Aproape tot restul barbatilor (35%) ceva mai ?copti?, adica cei de peste 40 de ani, sunt atrasi, din punct de vedere fizic, mai mult de femeile zvelte dar, atentie, in nici un caz slabe! Dar nici pline! Idealul lor e tot un manechin, „nici prea-prea, nici foarte-foarte”: Adriana Karembeu.
Silueta feminina perfecta a secolului nostru apartine femeii zvelte, dar nu extrem de inalte, neaparat cu solduri apetisante si linia posteriorului bine subliniata. De notat ca formele ideale visate de barbati, de tipul „bust-solduri-fund bine reliefate”, nu trebuie sa posede sub nici o forma kilograme in plus. Asadar, bine facute, senzual-explozive, eventual blonde. Asa spun barbatii.
Aproape uimitor este faptul, remarcat de specialistii psihosexologi australieni, ca, intr-o lume care adora siluetele feminine „snur”, jumatatea „tare” a planetei prefera femeile bine proportionate, de inaltime si greutate medii, unor femei exagerat de slabe, „copiate” dupa tiparul manechinelor de pe podiumurile de moda. „Barbatii considera ca inaltimea este mai importanta decat greutatea si ca atare prefera femeile de inaltime si dimensiuni medii unei femei exagerat de slabe”, spune David Brown, directorul general al www.ukdating.com.
In ce le priveste, si femeile au cautat, de-a lungul epocilor, un ideal masculin bine conturat. Iar barbatii s-au straduit sa arate exact asa cum voiau ele – cel putin asta este concluzia unui amplu studiu dat publicitatii pe site-ul www. telegraph.co.uk. Cinematograful si mass-media le-au aratat intotdeauna barbatilor diverse tipare de frumusete, le-au fixat un etalon regasit adesea la vedetele timpului.
Femeile au suspinat, pe rand, dupa barbatii cu profil de efeb, gen Rudolph Valentino, sau dupa cei supli si misteriosi, gen Humphrey Bogart. Ani la rand „s-au purtat” siluetele culturist-spectaculoase si barbatii atletici, ca Arnold Schwarzenegger, neaparat inalti si bronzati. In ultimii ani, se pare ca muschii nu mai sunt la moda.
Preocuparea pentru dieta si masurile mici in talie nu mai sunt atribute exclusiv feminine. Barbatii merg la sala, dar nu la aparatele pentru bicepsi proeminenti, ci la banda de alergare. Nu mai inghit preparate proteice pentru masa musculara, dar isi urmaresc dieta. Masculin nu mai rimeaza cu forta fizica si bodybuilding, ci cu noua adolescenta si skateboard-ul: „subtire si romantic, intr-un fel de rock’n’roll”, cum sustin unii stilisti francezi.
Schimbarea drastica de imagine a lui Karl Lagerfeld prin pierderea a 42 de kilograme a fost unul dintre evenimentele mondene importante ale anului 2002. Intr-un singur an, cartea lui, „Cea mai buna dieta”, s-a vandut in peste 120.000 de exemplare (doar in Franta).
Incercand sa decodifice preferintele masculine in materie de forme feminine, psihologii au aflat si cateva lucruri despre personalitatea barbatilor.
Astfel, barbatii care prefera femeile cu solduri bine definite si coapse generoase au indoieli in ceea ce priveste forma lor fizica si se tem pentru propria sanatate! Cei care admira exclusiv liniile posteriorului femeilor sunt niste familisti convinsi, care viseaza la un camin si la multi copii. In privinta bustului, barbatii atrasi de femeile cu sanii mari, apetisanti, sunt, spun cercetatorii din Sydney, foarte siguri pe ei si debordeaza de sexualitate, chiar daca sunt cam introvertiti si intoleranti, iar cei care se dau in vant dupa doamnele cu un bust mediu sau mic, sunt timizi si foarte sinceri.
Preferintele acestea, insa, nu sunt nici pe departe „litera de lege” si nu inseamna ca lumea feminina se imparte exclusiv in „tipare de frumusete”. Adevarul este ca intotdeauna vor exista fotomodele de admirat si femei superbe, cum la fel de adevarat este ca vesnic vor fi si femei cu o silueta imperfecta, insa teribil de frumoase si de seducatoare. Perfectiunea poate ca nici nu exista.
Ce daca ai sanii mici, poarta-i cu mandrie, spun psihologii! Keira Knightley ii are astfel si este considerata o frumusete a lumii. Barbatii o vad pe Lindsay Lohan, de pilda, ca pe una dintre cele mai sexy femei a timpurilor moderne, desi e plina de pistrui, tot asa cum supermodelul Cindy Crawford se plange de celulita, cu toate ca barbatii au trecut-o in catalogul femeilor ideale.
Minti stralucite s-au straduit, de-a lungul timpului, sa faca tot felul de calcule care sa defineasca trupul feminin perfect. Recent, o echipa de cercetatori de la Universitatea Manchester Metropolitan au prezentat o formula matematica cu ajutorul careia poti determina stiintific cat de bine arata fundul tau. Formula posteriorului ideal este: (S+C) x (B+F) / (T-V).
Pentru a-i afla valoarea, noteaza pe o scara de la 1 la 20 (unde 1 inseamna cel mai rau, iar 20 – cel mai bine) urmatoarele: S – forma posteriorului in ansamblu, C – curbura (preferabil cat mai rotund), B – leganatul in mers (mai putin fatait), F – fermitatea, T – textura pielii, iar V – valoarea medie a circumferintei soldurilor. Scorul ideal este de aproximativ 80, iar coapsele subtiri si o valoare a lui V de 0,7 te asigura ca ai un posterior perfect.
Chirurg dermatolog Mihaela Leventer: „Conceptul siluetei perfecte s-a schimbat mult in ultimii 40 de ani, accentuand feminitatea si aspectul infantil. In Romania de azi, cele mai solicitate interventii estetice sunt: injectarea cu acid hialuronic in zona buzelor (umplerea ridurilor), injectiile cu Botox, tonifierea cu laserul de radiofrecventa, undele de soc impotriva celulitei, implantul mamar si lipoaspiratia.”
Psiholog Mihaela Brincoveanu: „Imaginea de sine reprezinta modul in care se percepe o persoana si se reprezinta pe sine in societate. In imaginea de sine un loc important il ocupa imaginea corporala si de aici incepe cursa de tratamente de infrumusetare de tot felul. Toate eforturile sunt indreptate spre un singur tel: sa atingem idealul de frumusete al timpului in care traim.”
Dr. Mihaela Leventer (Dermastyle): „Cu multi ani in urma, silueta frumoasa avea nuri durdulii si zulufi blonzi. Nudurile pictate in epoca erau supraponderale, semn al opulentei in care traiau, iar pielea alba ca zapada, cu gropite de celulita – un ideal. Femeia secolului 21 este mai slaba decat normoponderala, dar pastreaza forme rotunjite, de multe ori reconstruite chirurgical.
Silueta la moda are forme, dar nu e scheletica, asa cum aparea supermodelul Twiggy in anii ’60. Sanii nu mai sunt rotunzi, umpluti artificial cu ser fiziologic care poate clipoci, ci au forma de para si nu pot fi detectati de necunoscatori la atingere, intrucat au textura carnoasa, data de siliconul coeziv. Fesele trebuie sa se reliefeze ca niste jumatati elastice de minge, ca ale actritei J. Lo.
Chirurgii esteticieni au gasit solutii si pentru posterior, ridicand fesele cu ajutorul unor fire tesute circular. Pachetele adipoase excesive pot fi remodelate prin lipoaspiratie sau remodelari nechirurgicale, care combina undele de soc cu tratamentele de densificare a pielii prin radiofrecventa bipolara.”
Text: Adrian Ciltan.