ÎMPĂRĂTEASA și CIREȘE AMARE, două cărți despre părăsirea satului

ÎMPĂRĂTEASA și CIREȘE AMARE sunt cele două cărți publicate la Humanitas de Liliana Nechita. Totul a pornit de la o confesiune în revista „Avantaje'.

ÎMPĂRĂTEASA și CIREȘE AMARE

CIREȘE AMARE – mărturii din exil

În 2013, revista „Avantaje' publica un dosar pe tema migrației forței de muncă, în special a femeilor. Erau date culese de la UNICEF România despre copiii rămași în țară fără mame. Erau reportaje din locurile în care se încerca să se compenseze lipsa mamelor prin ajutor dat la teme și activități de timp liber. Erau mărturii de la oameni și organizații din Italia, principale destinație a migrației.

Însă ceea ce a contat cel mai mult în sensibilizarea opiniei publice și în sensibilizarea ușoară și trecătoare a autorităților a fost selecția din scrisorile Lilianei Nechita. În ele am văzut concret drama migrației. Extrem de emoționante, scrise inteligent și cu mare har artistic, scrisorile, în totalitatea lor, au fost publicate sub egida revistei „Avantaje' în volumul Exodul mamelor. Volumul conținea și celelalte materiale din dosar, plus o serie de considerații ale altor persoane competente în materie de migrație. Televiziunea Română, prin Irina Păcuraru, a realizat o serie de interviuri și reportaje.

Abia în 2015, la editura Humanitas scrisorile văd lumina tiparului în volum de sine stătător, sub titlul original dat de autoare: Cireșe amare. După epuizarea primei ediții, volumul a fost reeditat; și cea de a doua ediție este pe cale de a fi epuizată. Cartea este pe cale să intre în programul permanent de editări al prestigioasei edituri.  În cursul acestui an, cartea a fost tradusă în limba italiană și a fost publicată la Edizioni Giuseppe Laterza, sub titlul Ciliegie amare.

ÎMPĂRĂTEASA și CIREȘE AMARE – cele două capete ale drumului

Recent, editura „Humanitas' a publicat cel de al doilea volum scris de Liliana Nechita: Împărăteasa. Inspirat din lumea satului contemporan românesc, cartea construiește personaje foarte puternic conturate.Stilul este unul intuitiv, pitoresc, plin de umor dar și de observație psihologică ascuțită.

Viețile povestite în carte explică, în ultimă instanță, fenomenul migrației. De ce este satul românesc așa cum este? De ce este sărac și lipsit de perspectivă? De ce pleacă cei în putere? De ce le-a devenit imposibil să se descurce de pe o zi pe alta în satul lor, în țara lor.

Din acest punct de vedere, Împărăteasa și Cireșe amare marchează cele două capete ale drumului migrației și chiar ar fi util să fie citite în această ordine, cea inversă publicării lor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Muzica, filme, carte