În primele trei luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România și-au continuat curba ascendentă, cel puțin din perspectiva așteptărilor vânzătorilor. Marja de creștere consemnată în acest răstimp este însă vizibil mai mică decât în același interval din 2016, când piața se afla sub presiunea artificială generată de teama adoptării legii dării în plată.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament (nou sau vechi) la nivel național a crescut cu 4% în primul trimestru, de la 1.050 la 1.092 de euro pe metru pătrat util. În perioada similară din 2016 însă, prețurile la nivel național consemnau un avans de 6,5%.
Dintre marile centre regionale analizate de Imobiliare.ro, temperarea majorărilor de preț se simte cel mai mult în Cluj-Napoca – oraș „campion' la scumpiri în anii trecuți, ce se distinge în prezent prin cel mai ridicat nivel al prețului mediu (pe metru pătrat) solicitat pentru un apartament. Astfel, în capitala Transilvaniei a fost consemnată cea mai mică marjă de scumpire în primul trimestru al anului, respectiv 1%, de la 1.247 la 1.260 de euro pe metru pătrat util. Este evident că această evoluție marchează o diferență semnificativă față de avansul de 7,2% ce a avut loc în perioada similară din 2016.
La polul opus față de Cluj-Napoca se situează Iașiul, unde în primul trimestru a avut loc cea mai mare creștere de preț dintre marile orașe analizate – este vorba despre un avans de 7%, de la 854 la 914 de euro pe metru pătrat util. Dat fiind că în primele trei luni din 2016 pretențiile vânzătorilor ieșeni se majorau cu 5,4%, capitala Moldovei reprezintă, astfel, „excepția de la regulă' în privința încetinirii ritmului de creștere a prețurilor.
Interesant este că, până acum, Iașiul se afla considerabil în urma celorlalte mari orașe din punctul de vedere al prețurilor solicitate de vânzători. La finele lui decembrie 2016, acesta era singurul dintre șase centre regionale care se situa sub valoarea de 900 de euro pe metru pătrat, la o distanță de 46 de euro pe metru pătrat față de următorul clasat (Brașov). Astăzi însă, acest prag a fost depășit, iar ecartul dintre Iași și orașul de la poalele Tâmpei s-a redus la 11 euro pe metru pătrat.