Imobiliare.ro: E vremea să faci un „upgrade” de locuință? 3 întrebări la care ar trebui să răspunzi

Pe parcursul perioadei de recesiune, prețurile proprietăților rezidențiale s-au diminuat la circa jumătate. Direct proporțional s-a redus și diferența dintre diferite categorii de locuințe, astfel că tranzacțiile de tip „upgrade imobiliar' au devenit mult mai accesibile.

Deși au revenit pe o traiectorie ascendentă, prețurile locuințelor din România sunt încă departe de nivelul atins în perioada de boom, astfel că a vinde locuința veche pentru a achiziționa una mai bună (ca suprafață, localizare, an de construcție etc.) poate fi considerată încă o decizie oportună.

Iată însă trei aspecte la care Imobiliare.ro îți recomandă să te gândești înainte de a trece la acțiune:

  1. De ce vrei să-ți schimbi locuința?

Înainte de a porni la „vânătoare' de case, ar trebui să analizezi motivele ce ar sta la baza unei decizii de upgrade imobiliar. Familia ta s-a mărit și ai nevoie de mai mult spațiu, ai nevoie să te muți mai aproape de locul de muncă sau ți s-a majorat ventul și simți că îți poți permite să locuiești într-o zonă mai bună? Motivele pot fi multiple – și îndreptățite! –, însă e important de văzut dacă îți poți și permite să faci o asemenea schimbare.

Aici găsești oferte de vânzare din toată țara!

  1. Ai ceva economii?

Chiar dacă te gândești să vinzi locuința veche și să folosești banii obținuți pentru achiziția uneia noi, finalizarea celei de-a doua tranzacții presupune să dispui de ceva bani în plus. Pentru a putea acoperi diferența de preț dintre cele două proprietăți – măcar parțial –, ideal ar fi să dispui de ceva economii. Dacă vrei să cumperi, spre exemplu, un apartament cu o cameră în plus, ar trebui să dispui de circa 10.000-15.000 de euro (dacă vorbim de proprietăți amplasate în zone similare).

Click pentru alte sfaturi utile pentru cumpărători!

  1. Ești pregătit să contractezi un credit?

Dacă suma pe care o ai pusă deoparte nu este suficientă pentru achitarea diferenței de preț dintre cele două proprietăți, există, desigur, și varianta contractării unui împrumut de la bancă. A lua un credit reprezintă însă un anagajament financiar pe termen mediu sau lung și ar trebui să cântărești bine, împreună cu familia, dacă este un pas indicat la acest moment.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse