Imobiliare.ro: Apartamentele noi le ajung din urmă pe cele vechi! Vezi unde
În marile orașe din România continuă să existe o concurență strânsă la capitolul prețuri între locuințele vechi și cele noi. Luna trecută însă, unitățile din noile ansambluri rezidențiale din acest centru regional al țării au recuperat distanța față de blocurile vechi, situându-se acum la un nivel similar de preț.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare în Brașov – atât vechi, cât și noi – s-a majorat cu 1,6% pe parcursul lunii mai, de la 935 la 950 de euro pe metru pătrat util. Dintre cele șase centre regionale ale țării monitorizate constant de Imobiliare.ro, orașul de la poalele Tâmpei a consemnat cea mai mică marjă de creștere a prețurilor în ultimele 12 luni: aceasta se situa, la finele lunii mai, la 3,8% (în condițiile în care, în perioada similară a anului trecut, un apartament putea fi achiziționat, în medie, cu 915 euro pe metru pătrat, indiferent de anul construcției).
Cauți un apartament în Brașov? Click pentru ofertele zilei!
Luna trecută, apartamentele din cadrul ansamblurilor rezidențiale brașovene s-au apreciat mai mult decât cele din blocurile vechi – fapt pentru care, în momentul de față, cele două categorii de locuințe se situează la aproximativ același nivel de preț. Mai exact, pretențiile vânzătorilor de pe piața nouă s-au majorat cu 2,8% în mai, de la 923 la 949 de euro pe metru pătrat util; față de perioada similară din 2016, când așteptările acestora ajungeau la 926 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 2,5% mai mare.
Află mai multe despre evoluția prețurilor locuințelor!
Apartamentele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1,4% în mai, de la 938 la 951 de euro pe metru pătrat util; comparativ cu 12 luni în urmă, când ajungeau la o medie de 912 euro pe metru pătrat, acestea costă acum cu 4,3% mai mult. O tendință ascendentă a prețurilor a fost înregistrată de toate tipurile de locuințe vechi. Cel mai mult, respectiv cu 4,2%, s-au apreciat garsonierele (de la 950 la 990 de euro pe metru pătrat util); acestea au fost urmate de unitățile locative cu patru camere, cu un avans de 1,5% (de la 851 la 864 de euro pe metru pătrat), și de cele cu trei camere, cu un plus de 1,1% (de la 919 la 929 de euro pe metru pătrat). Cea mai redusă creștere, de 0,6%, a avut loc în cazul locuinţelor cu două camere, care au ajuns la 974 de euro pe metru pătrat (de la 968 de euro pe metru pătrat).