Iată cum oferi primul ajutor în caz de arsuri, înec, infarct, luxații….

Este admirabil cum, în alte țări, copiii învață, în școală, cum să acorde primul ajutor. Este trist și rușinos cum, la noi, nici măcar adulții nu știu să intervină. Și de cele mai multe ori nici dacă ar ști în teorie cum s-o facă, nu vor. Am auzit de la suficient de multe persoane că dacă ar vedea pe stradă un om aflat într-o situație în care are nevoie de primul ajutor, nu s-ar implica de teamă să nu îi facă mai mult rău. Ori să nu aibă probleme cu… Poliția. Incredibil, dar adevărat. Iată cum oferi primul ajutor în caz de arsuri, înec, infarct, luxații….

În ceea ce privește „a nu-i face mai mult rău', acest lucru este exclus atunci când știi exact care sunt manevrele pe care le ai de executat. Mai rău este să nu oprești o hemoragie care poate fi cauzatoare de moarte. Mai rău este să nu faci o resuscitare care îi poate salva viața victimei. Să nu faci o resuscitare de teamă că, în timpul compresiilor toracice, neștiind exact cu câtă forță să apeși, îi vei fisura victimei coastele?! 1. Coastele au suficientă elasticitate încât să nu cedeze foarte ușor. 2. Mai bine o coastă fisurată decât o viață pierdută prin stop cardiorespirator. Iar decât să ne lamentăm și să ne găsim scuze pentru lipsa de reacție și implicare, mai bine aflăm ce este de făcut și cum putem acorda primul ajutor în câteva situații comune. Cu care oricine, oricând și oriunde se poate întâlni.

Calmul și siguranța salvatorului

Toate manualele de prim-ajutor și toate persoanele calificate să îl acorde îți vor spune înainte de orice că primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți păstrezi calmul. Apoi, să calmezi victima, dacă este în stare de conștiență. În plus, asigură-te că ești tu în siguranță. Un salvator aflat în pericol poate deveni și el victimă. Ca urmare, incidentul va avea două victime, nu doar una. Și, nu în ultimul rând, înainte de a începe să acorzi primul ajutor, alertează serviciul de urgență 112 dacă este cazul. Intervenția ta se rezumă la oferirea suportului până la sosirea echipajului. Și poate fi vitală.

Primul ajutor în rănile cu hemoragie

Pierderea continuă de sânge reprezintă un risc pe termen scurt asupra sănătății și vieții victimei și trebuie oprită rapid. Pentru a limita consecințele pierderii de sânge (amețeli, leșin, șoc), victima trebuie așezată în poziția culcat. Ridică zona cu hemoragie (mână, picior etc) și menține-o ridicată. NU ÎI OFERI VICTIMEI LICHIDE SĂ BEA! Exercită presiune locală directă asupra punctului hemoragic, dar evitând contactul cu sângele victimei. Folosește mănuși de unică folosință sau improvizează: o pungă, o bucată de material impermeabil. Aplică presiune timp de câteva minute pentru a opri hemoragia, apoi verifică dacă este eficientă. Dacă în plagă nu există corp străin, realizează un bandaj compresiv. Asigură-te că este suficient de strâns încât să asigure stoparea hemoragiei, dar că nu întrerupe total circulația sângelui. Dacă în ciuda acestui prim bandaj compresiv hemoragia continuă să se manifeste și echipajul de urgență încă nu a ajuns, mai aplică încă unul, peste cel dintâi, folosind o presiune mai fermă.

Primul ajutor în entorse, luxații, fracturi

Înlătură de pe victimă toate obiectele cu potențial constrictiv: inele, brățări, ceas, curea, șireturi etc, dacă acestea se află în interiorul sau apropierea zonei traumatizate. Imobilizează membrul afectat în poziția în care l-ai găsit, folosind o suprafață dură, dreaptă, rigidă. Atele improvizate mai pot fi crengi, bucăți de scândură etc. De asemenea, membrul afectat mai poate fi imobilizat folosindu-te de o parte nevătămată a corpului (picior-picior, braț-trunchi, deget-mână). Atelele se fixează cu bandaj, însă nu prea strâns și nicidecum trecut peste partea afectată. Solicită victimei să evite mișcarile inutile.

Primul ajutor în arsuri

Ceea ce este foarte rău în cazul arsurilor este faptul că acestea reprezintă o problemă dinamică, adică afectarea continuă și după înlăturarea agentului care a cauzat-o, atât ca suprafață cât și ca profunzime. Arsurile pot fi cauzate de diverși agenți, noi ne vom referi la cele care implică lichidele fierbinți.
Primul gest este de a înlătura îmbrăcămintea care nu este lipită de corpul victimei. Pentru a limita procesul de ardere, răcește imediat zona cu apă cât mai rece, de preferat curgătoare, în flux constant. (Dacă nu există această posibilitate se poate scufunda zona cu arsură într-un recipient cu apă, dar aceasta va trebui schimbată periodic pentru a fi menținută rece). Răcirea zonei afectate se efectuează timp de câteva minute, până când durerea nu mai revine după încetarea răcirii. NU aplica unguente, uleiuri, ou, miere, cartof etc!

Primul ajutor în intoxicații

Caută sursa intoxicației (sticlă, cutie de medicamente) și predă-o echipajului de salvatori profesioniști. Informațiile privind substanța care a produs intoxicația sunt importante pentru ei în abordarea cazului. NU provoca victimei vărsături, pentru că poți agrava situația!

Primul ajutor în înec cu corp străin

În acest caz, victima este în primul rând încurajată să tușească. În acest fel este posibil să elimine corpul străin fără să fie nevoie de alte intervenții. Dacă nu reușește acest lucru și observi că nu mai poate respira, aplică manevra Heimlich. Salvatorul se poziționează în spatele victimei, cu brațele în jurul taliei acesteia. Pumnul salvatorului este plasat între ombilicul și sternul victimei, efectuând mișcări rapide și puternice de împingere în sus, pentru eliminarea corpului străin blocat în căile respiratorii.

Resuscitarea cardiopulmonară

Resuscitarea cardiopulmonară este o tehnică de prim-ajutor utilizată în cazurile de infarct miocardic sau înec și în general în cele în care victima nu mai respiră sau prezintă o întrerupere a circulației sângelui. Scopul ei este menținerea fluxului sanguin spre creier și celelalte organe vitale. Timpul este foarte prețios în astfel de cazuri. Mai mult decât prețios, este vital. Întreruperea aportului de oxigen poate afecta grav și ireversibil creierul, în numai câteva minute. Atunci când activitatea inimii nu poate fi reluată în cel mult zece minute, survine decesul. Iată de ce este atât de important să poți efectua, la nevoie, o resuscitare. Aceasta este o combinație între compresii toracice și insuflații (popular denumite „respirație gură la gură'). Compresiile pompează sângele către inimă și creier, iar insuflațiile alimentează cu oxigen circulația sanguină.

Foto: 123rf

Citește și:

Iată lista E-urile permise de lege în România

Tot ce trebuia să știi deja despre ceaiul verde

Iată cum scazi nivelul de colesterol din sânge

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate