Hipnoza ca metodă de vindecare a suferințelor fizice și sufletești

Hipnoza ca metodă de vindecare a suferințelor fizice și sufletești apelează la subconștientul nostru. Iată ce presupune această tehnică!

Interviu cu Cristina Niculescu, terapeut:

Hipnoza ca metodă de vindecare

Ce este, de fapt, hipnoza?

HIPNOZA este o formă de terapie care poate fi folosită de sine stătător, pentru a trata probleme relativ ușoare. Acestea pot fi: îmbunătățirea capacității de memorare, înlăturarea fobiilor, creșterea perfomanțelor sportive etc. Hipnoza se poate asocia cu alte terapii, cu bioenergoterapia, dar și cu medicina clasică. De exemplu, se practică hipnoza la naștere pentru a ușura trecerea prin efortul travaliului. De asemenea, în cazurile în care există contraindicații pentru anestezie.

Pe scurt, hipnoza se folosește pentru a rezolva orice problemă ce izvorăște din atitudinea negativă pe care o are o persoană față de o altă persoană, un lucru sau o stare și care sunt adânc înrădăcinate în mintea sa.

Hipnoza este o stare absolut naturală de relaxare profundă, pe care noi o atingem zilnic, fără să conștientizăm asta. De exemplu, atunci când rămânem cu privirea suspendată în gol și nu mai suntem deloc atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. În hipnoză ne simțim ca în starea de relaxare adâncă ce apare între trezie și somnul adânc. Este ca atunci când nu am adormit complet, este starea în care simțurile ni se ascut și tresărim la orice zgomot. În hipnoză ajungem să fim profund concentrați asupra interiorului nostru.

Rolul terapeutului este acela de a-l ajuta pe pacient să atingă această stare de relaxare profundă și de focus spre interiorul tău. Terapeutul îl ajută să treacă dincolo de mintea conștientă pentru a pătrunde în subconștient. Aici se află toate amintirile noastre din viața actuală sau din orice viață trecută și accesul la ele ne ajută să vindecăm diferite traume.

Starea în care intră cei care practică meditația este, de asemenea, apropiată de transa hipnotică. Imaginea despre hipnoză a fost profund distorsionată de magicienii din programele de televiziune care au creat o aură negativă și misterioasă acestui fenomen complet natural.

Cum se realizează hipnoza?

În starea de hipnoză se poate ajunge prin diferite tehnici de relaxare. Terapeutul folosește o voce joasă și liniștitoare și îți dă diferite indicații. Acestea te ajută să te relaxezi și să vezi /să îți amintești ce este în sufletul și în mintea ta.

Terapeutul este ca un fel de GPS (Sistem de Poziționare Globală) pentru șoferul care este clientul. Terapeutul îl ghidează pe client să ajungă la sursa problemei pe care vrea să o rezolve. Dar clientul poate decide oricând să o ia sau nu pe drumul indicat de terapeut.

Poate fi hipnotizată orice persoană?

Nu absolut oricine, dar majoritatea oamenilor pot fi hipnotizați. Desigur că, la fel ca la orice tip de terapie, sunt oameni care răspund mai ușor sau mai greu. Sunt persoane cărora li se potrivește mai mult sau mai puțin această formă de terapie. Oamenii pot să intre mai ușor sau mai greu în transă. Rareori sunt persoane care nu intră deloc. Contează, desigur, și calitățile și experiența terapeuului.

Clienții ultraraționali, teama legată de hipnoză, neîncrederea în terapeut, convingerile religioase, medicamentația pot fi cauze care împiedică intrarea în transă. Pentru a răspunde întrebărilor și pentru a înlătura orice temeri, facem un interviu cu fiecare client și lămurim aceste aspecte.

Este posibil ca pacientul hipnotizat să se pună într-o situație ridicolă, să spună sau să facă lucruri pe care să le regrete?

Principala temere asociată cu hipnoza este că ai putea pierde controlul, ceea ce este total fals. Este ca și cum ai spune că dacă faci o meditație și te relaxezi adânc nu mai știi cum te cheamă! Hipnoza este o stare naturală de relaxare adâncă, în care percepem tot ce se întâmplă în jurul nostru. Putem decide în orice clipă să întrerupem ședința de terapie.

Terapeutul folosește hipnoza și pentru intrarea în regresie. Scopul este acela de a vindeca răni emoționale adânci din viața curentă sau dintr-o viață anterioară. Terapia prin regresie implică eliberarea unor emoții puternice și trăirea unor senzații foarte vii și neplăcute. Însă aceste trăiri fac parte din procesul de vindecare. Rănile emoționale se închid, trauma se vindecă și clientul scapă de problema emoțională sau chiar fizică pe care o are.

Omul are de ales dacă dorește să trăiască în continuare cu problema lui sau decide să revadă și să retrăiască amintirile neplăcute care l-au îmbolnăvit, cu singurul scop de a se vindeca în sfârșit. Terapeutul nu poate forța pacientul să facă nimic contra voinței sale, așadar el decide dacă răspunde sau nu sugestiilor terapeutului.

Cum se rezolvă, de fapt, problema prin hipnoza ca metodă de vindecare?

În hipnoză omul ajunge într-o stare de relaxare profundă. Această relaxare uneori o atinge și în stare de meditație sau înaintea somnului adânc. El aude tot ce se întâmplă în jur, însă atenția este concentrată pe interiorul său.

Dacă se folosește ca metodă de vindecare doar hipnoza, problema se rezolvă prin sugestiile pozitive pe care terapeutul le dă clientului. De exemplu : „De acum înainte, de fiecare dată când va trebui să iei cuvântul în public, vei respira o dată adânc și te vei simți plin de încredere în tine și sigur pe părerile tale…'. Sigur că lucrurile sunt mai complexe, acesta este doar un exemplu simplu.

Dacă vorbim de regresii, terapia e mult mai amplă. Ea presupune întâi vizualizarea cauzei problemei care are nevoie de rezolvare. De exemplu, o clientă merge la momentul în care a murit la nașterea copilului într-o viață anterioară. Ecesta este momentul-sursă pentru frica obsesivă de a avea copii în viața curentă. După ce clienta vede cum s-au întâmplat lucrurile, urmează partea esențială a sesiunii de terapie: vindecarea.

Scopul principal nu este doar să vizualizăm ce ni s-a întâmplat, ci să vindecăm trauma generată de eveniment. Asta se realizează printr-o serie de tehnici în care omul se întâlnește și discută cu toți cei care i-au făcut rău, înțelege de ce i s-a întâmplat lui un anumit lucru, ce a avut de învățat etc. Urmează o serie de proceduri de iertare și împăcare care au ca scop eliberarea completă a tensiunii și vindecarea.

În plus, într-o regresie omul poate afla și răspunsul la diverse întrebări existențiale. Care e scopul meu în viață? De ce nu mi-am găsit perechea? De ce m-am născut în familia X? Răspunsurile pe care le primim sunt deja existente în subconștientul nostru. Ele sunt eliberate la cererea noastră, cu ajutorul terapeutului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate