Gestul unui laureat rus la Premiul Nobel pentru Pace pentru refugiații ucraineni

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov a anunțat marți că își va scoate la licitație medalia și va dona veniturile refugiaților ucraineni care fug de invazia Rusiei.

Muratov și ziarul independent Novaya Gazeta, unde este redactor-șef, s-au pronunțat cu înverșunare împotriva războiului, în ciuda represiunii guvernamentale asupra mass-media și a libertății de exprimare din țară.

„Novaya Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 unui fond pentru refugiații ucraineni. Sunt deja peste 10 milioane', a spus Dmitri Muratov, potrivit The Washington Post.

În decembrie, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace a declarat că a donat 30 de milioane de ruble (290.000 de dolari) din banii premiului său unor organizații de caritate și unui hospice pentru copii.

Cel mai recent anunț al lui Muratov a venit la aproape o lună după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să atace Ucraina cu scopul declarat de a „denazifica și demilitariza' țara pro-occidentală.

Estimările conservatoare ale ONU spun că aproape 1.000 de civili au fost uciși, în timp ce peste 10 milioane de persoane au fugit din țară sau au fost strămutate în interior.

Autoritățile ruse au avertizat de atunci că asistența financiară și de altă natură acordată unui stat străin în timpul „operațiunii militare speciale' a Rusiei în Ucraina ar putea fi urmărită penal ca trădare.

După ce Putin a semnat o lege care incriminează „informațiile false' despre armata rusă la începutul lunii martie, Novaya Gazeta a lui Muratov a șters articolele anterioare și a suspendat acoperirea războiului din Ucraina pentru a evita să pună jurnaliștii sub amenințarea cu 15 ani de închisoare.

Novaya Gazeta și-a reluat activitatea săptămâna trecută în condiții de cenzură în timp de război pentru a evita încălcarea legii.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri