Gândurile intruzive – cum le poți controla?

Atunci când avem de-a face cu propriile gânduri, uneori lucrurile par greu de gestionat. Mai ales când vine vorba despre gândurile intruzive, care apar ca din senin. Și totuși trebuie să învățăm să le controlăm, altfel acestea ne vor afecta nu doar starea de spirit, ci și starea fizică.

Gândurile intruzive par să se cuibărească în mintea noastră atunci când ne este lumea mai dragă. De exemplu, ca din senin, începem să ne îngrijorăm pentru o persoană dragă care a pornit la un drum mai lung. Sau, dacă ne doare ceva, începem să creăm un scenariu fatidic. Unele persoane încep să-și imagineze adevărate povești apăsătoare legate de persoanele apropiate.

Partea neplăcută este că astfel de gânduri, atunci când nu sunt gestionate corect, ne afectează nu doar starea psihică, ci și pe cea fizică. Altfel spus, începem să somatizăm: ne doare capul, apar durerile de stomac, începem să simțim că nu mai avem aer.

Ce trebuie să știm, încă de la început, este că astfel de gânduri sunt perfect normale. Nu este ceva în neregulă cu noi. Sunt un mod de autoapărare al organismului. Având în minte tot felul de scenarii, încercăm să anticipăm cum vom putea face față unei posibile suferițe. Însă este atât de obositor!

Gândurile intruzive pot fi gestionate

Există multe zicale legate de gânduri: „este ceea ce gândești', „ce gândești, chiar asta se va întâmpla'. Însă lucrurile nu sunt atat de categorice. Gândurile negative sau cele intruzive, la fel ca și cele pozitive, pot fi controlate, cu răbdare și exercițiu.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să-ți schimbi atitudinea legată de astfel de gânduri. Instinctul ne spune să nu ne mai gândim, mai exact să ne distragem atenția. Însă cu cât încerci să faci asta mai mult, cu atât te vei gândi și mai mult. Așadar, acceptă apariția unor astfel de gânduri, dar mai degrabă gândește-te ce anume le-ar fi putut provoca: o situație asemănătoare pe care nu ai gestionat-o așa cum ți-ai fi dorit? O supărare legată de o anumită persoană? Atunci când identifici cauza e mai ușor să depășești și momentul.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că nu poți, oricât ți-ai dori, să controlezi totul. Când ține de tine să faci ceva, atunci situația e diferită. Tocmai de aceea, concentrează-te mai mult asupra lucrurilor și situațiilor pe care le poți controla.

Iar un alt treilea pas pe care îl poți face este să te gândești cât de stresată ești în zilele în care apar astfel de gânduri. De regulă, în perioadele foarte stresante, obositoare și aglomerate, în care intrăm într-o rutină nedorită, se întâmplă să concepem și astfel de scenarii nedorite. Având asta în minte, adică știind cauza, îți va fi mai ușor să treci peste ele. Atunci când obișnuiești să reechilibrezi balanța cu o ieșire în natură, o tură de alergare sau orice altceva care implică aer și mișcare, situația se schimbă.

Citește și: Sarea Epsom, un remediu vechi de secole

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate