FIXEUR, un film de Adrian Sitaru, de vineri, 27 ianuarie în cinematografele din toată țara

Un fixeur – adică un jurnalist care deține ponturi, relații, informații din teriteriul său și servește drept călăuză jurnaliștilor străini interesați – are un subiect bombă pe care îl oferă colegilor lui de la France Presse, din Paris. FIXEUR, un film de Adrian Sitaru, de vineri, 27 ianuarie în cinematografele din toată țara.

Fixeur-un-film-de-adrian-sitaru_Tudor-istotdor_Adrian-titieni

Rolul polițistului Molnar din Bistrița este jucat de Adrian Titieni, care este bistrițean și care a intenționat să candideze la primăria orașului. Aici, împreună cu Mehdi Nebbou (Axel) și Tudor Istodor (Radu).

O adolescentă de 14 ani eliberată dintr-o rețea de trafic cu minore a fost repatriată și se află în orașul ei natal, Bistrița. Un interviu cu victima ar rupe inima Europei și ar fi un mare succes de presă. Numai că, odată ajunși în micul oraș transilvănean, celor trei jurnaliști nu le este chiar atât de ușor să ajungă la fata încă traumatizată psihic. Sprijinul acordat de vărul influent de la București se dovedește insuficient.

Norocul lor apare pe plan local, întruchipat de oameni pentru care profesia trece, măcar temporar, înaintea scrupulelor de ordin moral și emoțional.

Fixeur, un film de Adrian Sitaru, Diana Spătărescu

La casting s-a acordat atenție maximă menajării adolescentelor care au participat: producătorii au vrut să se asigure că ele nu aveau să afle cu acest prilej și în acest mod abrupt despre existența unui asemnea tip de infrafcțiune și că acest rol nu o va afecta emoțional pe cea care avea să-l joace. Diana Spătărescu avea 15 ani la data filmării. Fiică de polițist bistrițean, știa deja despre ce este vorba. A dovedit o maturitate surprinzătoare dar și și suficientă empatie încât să poată face un rol excepțional.

Se ajunge la momente de tensiune în care ne întrebăm, odată cu Radu, personajul principal, până unde poate să meargă, totuși, demersul pentru obținerea unui material de presă reușit. Ce preț merită plătit, în plan moral și emoțional, pentru informarea opiniei publice și avertizarea potențialelor victime?

Adrian Silișteanu, coautor al scenariului și producător, spune că, extrapolând, orice profesie vine cu dilemela sale, cu această graniță fluidă dintre productivitate și moralitate. Scenariul, de altfel, se bazează pe propria sa experiență de corespondent și fixeur pentru France Presse, ale cărei emoții și dileme l-au urmărit mai bine de un deceniu și s-au concretizat în acest film excepțional.

Fixeur, un film de Adrian Sitaru

O altă tânără revelație: Cristian Ilinca, în rolul lui Matei, fiul iubitei lui Radu. Naturalețea cu care își face rolul ne convinge că, la vârsta lui, a înțeles partea din scenariu care îl privește până în cel mai subtil strat.

Matei este un personaj cheie în film. Pe el se sprijină jumătate din greutatea personajului principal, Radu. Relația dintre cei doi evoluează în câteva cadre intense și își găsește forma sperată în finalul emoționant al filmului.

Fixeur, un film de Adrian Sitaru, Feli

Un bonus pentru spectatorii cuminți: Feli, în rolul cântăreței din restaurantul bistrițean, face o scenă memorabilă împreună cu Tudor Istodor (Radu) și cu Nicolas Wanczycki (Serge).

Acesta este unul dintre cele trei roluri pentru care Tudor Istodor este unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectați în programul Shooting Stars care se va desfășura între 9 și 13 februarie 2017, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie).

Citește un scurt interviu cu Tudor Istodor pe acest subiect Actorul Tudor Istodor este unul dintre cei 10 Shooting Stars.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Muzica, filme, carte