Filmul “Octav”, călătoria către inocență

Filmul “Octav”, cel mai așteptat film al toamnei, este oarecum atipic în peisajul românesc, prezentând imagini dintr-o Românie frumoasă.

Este motivul pentru care Adela Vrînceanu Celebidachi, producătorul general al filmului, vorbește despre “Octav” ca despre “o hrană pentru suflet”. Pelicula, care are mari șanse să redeștepte în români sentimentul mândriei naționale, prezintă o incursiune în vremea copilăriei.

Senzațiile trăite urmărind filmul sunt unice. Imaginile care redau simplitatea vieții trăite în perioada interbelică au un puternic impact emoțional. Filmul “Octav” îi oferă spectatorului ocazia de a călători în timp, de a retrăi vârsta inocenței, dar și oportunitatea de a-și înfrunta fricile, de a vedea lucrurile într-o altă lumină.

Interacțiunea cu oameni în vârstă a dat naștere temelor principale ale filmului “Octav”

Regizorul Serge Ioan Celebidachi este fiul regretatului dirijor Sergiu Celebidachi. Petrecând mult timp pe lângă tatăl său, interacțiunea regizorului Serge Celebidachi cu oameni în vârstă a fost inevitabilă. Din această interacțiune s-au născut temele care l-au inspirat să scrie scenariul: apropierea de sfârşitul vieţii şi nostalgia copilăriei.

„Am crescut cu foarte mulți bătrâni în jurul meu și cumva acest contrast al timpului a rămas ceva aparte pentru mine […] A fost de la bun început în scenariu această motivație a timpului. Nu este, însă, un film despre tatăl meu”, spune Serge Celebidachi.

Citeste si Fiul lui Andrei Aradits calcă pe urmele tatălui său! Eric va juca un rol important

Filmul “Octav” are o distribuție de excepție

Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar și juniorii Eric Aradits și Alessia Tofan intră în pielea protagoniștilor și fac ca totul să pară atât de autentic.

Marcel Iureș este Octav, un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul de la țară, în care și-a petrecut copilăria. Intenția lui este să vândă această proprietate, însă până apar cumpărătorii, are timp să colinde împrejurimile și să retrăiască nostalgia copilăriei.

În peregrinările sale, Octav este însoțit de o fetiță (Alessia Tofan) care-l poartă într-o călătorie fascinantă în timp, ajutându-l să redescopere bucuria de a trăi.

Prezența celor doi copii în distribuție, Alessia Tofan și Eric Aradits (Octav copil), care au puțin peste 10 ani, a oferit un grad mare de autenticitate peliculei. „În această poveste se naște o familie temporară. Copiii sunt cei mai prețioși în familia asta […] Ei nu au trucuri, nu se prefac, sunt cinstiți. M-am înțeles de minune cu Alessia, mai ales că atunci când ai talent te înțelegi din plin', a subliniat Marcel Iureș.

Micul “Octav”, pe urmele lui Marcello Mastroianni

Blasco Giurato, director de imagine, a subliniat calitățile remarcabile ale lui Eric Aradits (fiul actorului Andrei Aradits, care-l joacă pe Octav în copilărie) și l-a comparat cu actorul Marcello Mastroianni: „Eric este incredibil. De îndată ce-și termina scenele devenea din nou copilul vesel care glumea, se juca. Ieșea din personaj cu o ușurință incredibilă. Actorii, de obicei, sunt foarte concentrați pe scenă. Puțini sunt cei care reușesc să se întoarcă în cotidian cu atâta bucurie și naturalețe. Eu cred că Eric va călca pe urmele marelui actor italian Marcello Mastroianni.'

Bătrânețea, prin ochii copiilor

Alessia Tofan (micuța Ana) definește bătrânețea “o etapă în care te simți puțin mai melancolic când îți aduci aminte de tinerețea ta când erai fericit și nu aveai griji'. “Prima oară când am auzit de Octav, am fost foarte curioasă. Mi-am zis: Cum adică un bătrân să-și aducă aminte de copilărie lui? M-am gândit ca a înnebunit, dar după am înțeles că el rememora cele mai dragi amintiri', a povestit Alessia.

Eric mărturisește că, într-o primă fază, filmul l-a întristat. Apoi, această tristețe s-a disipat atunci când s-a confruntat cu anumite scene mai dificile, care l-au făcut să înțeleagă mai bine ce poate reprezenta bătrânețea.

Vezi aici trailerul filmului

Foto: Adi Marineci

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Muzica, filme, carte