Femeia anului 2010: Raluca van Staden

Femeia anului 2010, Raluca van Staden
Este cercetatoare in cadrul Laboratorului de Electrochimie si Tehnologie Analitica de Proces, filiala din Bucuresti a Institutului de Electrochimie si Materie Condensata din Timisoara. A obtinut in 2010 Premiul special al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna inventie a unei femei si premiul trei in ierarhia absoluta a premiilor pentru crearea unui senzor care detecteaza cancerul intr-o faza incipienta.

Inventia castigatoare a Trofeului de aur la editia din acest a a Salonului International de Inventii de la Geneva are toate calitatile unei idei de geniu: simplitate, rapiditate, acuratete si costuri minime. Senzorul are dimensiunea unui varf de creion, are nevoie de doar o picatura de sange pentru a determina markerii cancerigeni in cantitati infime, ofera un rezultat viabil in numai sase minute si costa sub 1 euro!

Ideea acestui dispozitiv a aparut pe vremea cand lucra in Pretoria, in Africa de Sud, acolo unde l-a cunoscut pe sotul ei, coautor al proeictului. Scopul lor era de a gasi o solutie cat mai ieftina pentru a testa rapid, cu un aparat usor de transportat in mediul rural, boli precum Hepatita B, tuberculoza ori SIDA.

Intoarsa in Romania, cercetatoarea – doctor in chimie, dar si detinatoare si a unui masterat in compozitie muzicala! – a initiat cu bani de la buget studiul pentru detectorul de biomarkeri pentru cancer.

Proiectul s-a derulat in cadrul Laboratorului de Electrochimie si PATLAB din Bucuresti si ofera posibilitatea unui screening, la nivel national, pentru identificarea a patru tipuri de cancer – ovarian, de san, gastrointestinal si de prostata – cu costuri minime, subventionabile de orice casa de Asigurari de Sanatate.

Femeia anului 2010, Raluca van Staden, Raluca Kisescu

Premiul a fost inmanat de Raluca Kisescu, Commercial Marketing Manager Avon Romania si Moldova.

Pentru extraordinarele merite aduse in serviciul sanatatii, Avantaje decerneaza Trofeul Femeia Anului 2010 pentru Stiinta doamnei Raluca van Staden.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii