Femei cuminti si barbati cu minti?!

De ce barbatii in jur de 35 de ani sunt perceputi ca fiind in floarea varstei, pe cand femeile de acelasi leat sunt considerate "cam trecute", pe panta descendenta a vietii?

Va propun un exercitiu: redeschidem cartea de capatai a religiilor iudeo-crestine, Biblia. La capitolul "Facerea", putem citi doua variante: prima, in care Dumnezeu a luat o bucata de lut si a facut din ea omul generic, pe care l-a separat in parte femeiasca si parte barbateasca.

Cea de-a doua varianta spune ca Dumnezeu a luat o bucata de lut si din "coasta" acestuia a facut partea femeiasca. Termenul tseila (coasta) inseamna in toate celelalte contexte ale Bibliei: coasta maritima, linie de separare intre apa si uscat, partea corabiei care sta in mare.

Nu inseamna coasta anatomica, astfel incat o parte a umanitatii sa se impauneze ca cealalta se trage din ea. Pe scurt, nu se justifica afirmatia: e drept ca toti barbatii reali sunt nascuti de femei, dar cel generic, primul, e facut direct de Domnul, iar femeia e facuta din el.

O citire corecta a Facerii ne arata ca cel facut de Dumnezeu e omul ca umanitate intreaga, parte barbateasca si parte femeiasca, deopotriva. Istoria patriarhatului (a dominarii femeilor de catre barbati) incepe cand o singura parte a umanitatii, cea barbateasca, isi numeste femeia Eva (mama celor vii), fara ca partea femeiasca sa procedeze in mod asemanator.

Istoria patriarhatului este cea in care "rostul femeilor pe lume" e conceput de catre barbati.* In acest "rost" sunt crescuti si educati deopotriva fetele si baietii acasa, la scoala, pe strada si in mass-media.

Educatia le este facuta mai ales de catre femei (bunici, mame, profesoare), din cartile scrise mai ales de catre clasicii culturii patriarhale.
Aceasta introducere se leaga fundamental, in sens cultural si simbolic, de raspunsul la intrebarea care mi-a fost pusa de redactia revistei avantaje, cea pe care ati citit-o deja in chapeau.

In spatele nostru, dar mai ales in capul nostru, sta o cultura patriarhala de peste 4.500 de ani. Ei bine, in acest tip de cultura, barbatii celibatari de 35 de ani sunt tineri, iar femeile sunt "mature". La 45 de ani barbatii sunt "maturi", iar femeile sunt "trecute". La peste 60 de ani barbatii devin "intelepti", iar femeile, "babe". Timpul pozitiv al barbatilor este intotdeauna.

Timpul pozitiv al femeilor este cel mult perioada in care sunt sexi si apte de reproducere. Motivul esential al acestei valorizari este accentul pus pe semnificatia celor doi "protagonisti" ai umanitatii: femeile sunt asociate cu corpul, iar acesta se ofileste si este efemer. Barbatii sunt asociati cu mintea, aceasta se "coace", se dezvolta si este nemuritoare.

Marii guru ai culturii patriarhale ne dau aceleasi mesaje pe care nici o critica literara nu le tulbura: Eminescu ne spune ca el e un "cuget", iar ea, o "problema", ca el in lumea lui se simte "nemuritor si rece", ca ea are "minte scurta, poale lungi". Cioran ne spune mai clar: "Femeile sunt niste nulitati simpatice". Un barbat se poate lamenta: "Vai de capul meu!", fiindca i se spune ca are cap, o femeie se plange: "Vai de corpul meu!" (regasita mai ales in expresia "vai de fundul meu!"), caci i se spune ca este, in primul rand, corpul ei.

Acum revin explicit la substratul cultural al "handicapului" femeilor in jur de 35 de ani. Ideea dupa care fetele trebuie sa se casatoreasca devreme dateaza din timpurile in care ele, neavand "minte" ca baietii, nu aveau nici acces la invatatura, mai ales la studii superioare.

Faceau cel mult o scoala de menaj si de bune maniere: sa invete sa fie stapana casei, nevasta, mama, gospodina. Apoi puteau sa fie date in "functiune" ca total apte sa isi urmeze "rostul". De peste 60 de ani, in lumea occidentala si in cea candva comunista, discriminarea in educatie e interzisa.

Femeile fac studii la fel ca si barbatii, iar in educatia lor nu mai sunt explicit incorporate aptitudini clasice de neveste si mame. Acesta nu este neaparat un lucru bun. Invatarea in scoala este pervers de abstracta si de lipsita de relevanta pentru viata privata. Copiii de ambele sexe nu invata cum sa fie parinti si soti, ca si cand la capatul scolii ii asteapta doar profesia.

In Occident, sub presiunea feminismului valului II, s-au introdus ore de home economics (gospodarire), obligatorii pentru ambele sexe. Noi suntem mai "destepti" si socotim ca nu e nevoie?de o "stiinta" a gospodaririi, fiindca treaba asta revine, din "instinct" si cultura traditionala, femeilor. Producem pe banda analfabeti ai vietii private.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie