Femei care au dovedit că imposibilul e posibil
![Femei care au dovedit că imposibilul e posibil](https://thumbor.unica.ro/unsafe/480x270/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2013/12/Elis-founders-Iulia_Delia_Cristina.jpg)
Mulţi dintre noi credem că femeile sunt nişte fiinţe fragile şi neajutorate. În realitate însă, ele, jumătatea frumoasă a lumii, ne demonstrează mereu cât de puternice, capabile, dedicate şi responsabile pot fi.
Performanţa care sfidează limitele
În ciuda unei deficienţe de vedere, Petra Pintelei este olimpică, vorbitoare a cinci limbi straine, are o voce minunată şi e autoarea unui amendament la o lege a Uniunii Europene.
Petra s-a născut nevăzătoare, dar spune că ştie că, dorindu-şi cu adevărat, poate face orice. Şi viaţa ei de până la 21 de ani a demonstrat-o cu prisosinţă. Este studentă la Universitatea Lumina, vorbeşte excelent engleza şi spaniola, dar şi finlandeza, portugheza şi rusa, are proiecte mari pentru a-i ajuta pe cei cu dizabilităţi, iar Parlamentul European a adoptat un amendament susţinut de ea, împotriva discriminării nevăzătorilor, care se şi cheamă în legislaţia UE chiar aşa: „Legea Petra.
Are ochii mari, frumoşi, de un albastru intens, scufundaţi într-o noapte veşnica, dar priveşte mereu drept înainte, aşa cum fac toţi nevăzătorii, căutându-şi vocea cu auzul, mişcările, respiraţia, gesturile prin aer, iar despre ea şi suferinţa ei vorbeste calm, pe un ton moderat şi alegând cu delicateţe cuvintele: „Când ne-am mutat de la Botoşani la Bucureşti, mama s-a gândit să urmez nişte cursuri de limbă engleză, deşi aveam doar trei ani.
Am învăţat apoi alfabetul Braille, puteam să scriu foarte repede, dar am învăţat şi dactilografie ca să mă pot descurca pe tastatura computerului fără să văd, ceea ce fac acum foarte uşor, am mers la olimpiadele de limbi straine şi mai departe, la liceu, am ales Liceul Bilingv „George Coşbuc, unde am învăţat şi limba spaniolă şi am luat locul întâi pe ţară la olimpiadă.
Mi-a fost mai greu la bacalaureat şi la olimpiade, căci legea nu prevede profesor asistent decât până în clasa a zecea, însă am reuşit în ciuda dificultăţilor, venite nu din rea voinţă, ci din lipsa de pregătire şi din neadaptarea regulamentelor. Sistemul nu este croit şi pentru accesul celor cu dizabilităţi, ei sunt socotiţi ca făcând parte dintr-un sistem străin, paralel, şi sunt excluşi automat prin simpla lipsă de prevederi pentru ei din regulamente.
Astfel că nimeni nu ştie cum să procedeze cu ei şi sunt trimişi să se piardă undeva la un nivel care este mult sub ceea ce pot ei de fapt. Asta visez să pot lupta ca să repar. Pentru asta am mers, printr-o fundaţie şi în Parlamentul European, unde am susţinut un amendament prin care nevăzătorii să poata fi însoţiţi de câini şi în spaţiile publice, articol care a fost votat în plen şi introdus în textul legii, devenind obligatoriu pentru toate statele membre UE.
Fiind olimpică, Petra putea merge la facultatea de stat, însă aceeaşi teamă de sistem a făcut-o să aleagă Universitatea Lumina, unde a primit bursă de studii şi a găsit condiţii excelente pentru cei cu dizabilitaţi. Iar visul ei este să devină un „avocat al celor cu dizabilitaţi şi să ajute la impunerea unor legi care să le ofere deschiderea de care au nevoie, dar care se tot „pierd mereu pe drumul dintre regulă şi faptă – aşa cum este de pildă articolul „Legii Petra, care trebuie respectat obligatoriu şi în România, dar care a fost exclus nonşalant printr-o hotărâre a Primăriei Capitalei.
În plus, Petra s-a implicat şi în campania organizată de LookMedia pentru nevăzători: „Frumuseţea este şi în ochii care nu vad, cu un mesaj care îşi doreşte să vorbească lumii despre frumuseţea aceea care deseori, nu se vede, dar se simte şi care poate defini fericirea unui om.
Puterea unui ajutor din inimă
Ela Craciun, prezentatoarea ştirilor matinale din weekend de la Antena 3. A devenit în acest an ambasador al campaniei sociale „Vreau să fiu demn, un proiect special iniţiat de Fundaţia Mereu Aproape, destinat părinţilor care nu au posibilităţi materiale, dar dăruiesc în fiecare clipă copiilor lor modestie şi spirit. Acelor copii care nu ştiu ce este un măr, un televizor sau o ţară, pentru că nu l-au mâncat, nu l-au văzut, nu au străbătut-o.
Imediat ce o întâlneşti, îţi dai seama că Ela Crăciun este o fată cumva „specială. Pare că ceva din privire sau din neastâmparul mişcărilor îţi povesteşte despre ea ca despre o luptătoare ambiţioasă. De văzut o vedem cu toţii în fiecare sâmbata şi duminică, începând cu ora şase dimineaţa, prezentând ştirile la Antena 3, şi, sincer, este şi greu să ţi-o închipui în alt decor decât în cel colorat, expansiv şi viu care constituie esenţa lumii televiziunii; iar începând din aprilie, e prezentă şi în blogosfera românească.
Despre ea povesteşte atent, ca să nu spun protocolar şi cu oarece zgârcenie, ca şi cum ar fi vorba despre altcineva care este de faţă. Când începe să vorbească însă despre implicarea ei, despre ajutorul pe care îl oferă din suflet copiilor nevoiaşi, ochii i se luminează şi se rotunjesc de o trăire abia ascunsă, iar vocea îi devine catifelată şi moale ca o bucată de pâine calda: „Sunt jurnalist, cred în ceea ce fac şi cred în informaţie şi în puterea ei de a schimba lumea, de a influenţa destine, de a instrui şi a construi oameni, de a sparge ziduri şi a ridica punşi de legătură.
În definitiv, comunicarea este cea mai mare cucerire a lumii moderne. Şi mai sunt ceva. Sunt mama a doi copii, iar pe măsură ce m-am familiarizat cu acest rol, mi-am hrănit nevoia şi interesul pentru un stil de viaţă echilibrat, pentru fiecare pas care contribuie la evoluţia şi educaţia sănătoasă a celor mici.
Statutul de mamă este cel care mi-a stimulat nevoia de a ajuta şi de a mă implica în proiecte umanitare, la care m-aş bucura să aderăm din ce în ce mai mulţi. Aşa s-au născut «Vreau să fiu demn» şi «Trimite un copil la şcoală», demersuri al căror scop esenţial este ajutorarea oamenilor care ajung să nu-şi mai poată rezolva problemele existenţiale, care nu-şi mai pot susţine copiii să termine o şcoală sau ajung neputincioşi când viaţa copiilor lor este pusă în pericol.
Sunt părinţi care nu pot asigura o mâncare caldă pe zi copiilor lor. Sunt copii care nu pot merge la şcoală. Sunt familii care nu au un Acoperiş deasupra capului. Sunt români care nu ştiu dacă vor supravieţui zilei de mâine. Sunt vieţi irosite în lipsuri inimaginabile, măcinate de disperare, neputinţă, dezolare şi foame. Vedeţi, la început, te simţi încurcat lângă aceşti copii pe care sărăcia i-a copleşit şi le refuză dreptul la educaţie ori bucuria de a avea o jucărie şi dulciuri de Sărbători. Nici nu ştii ce să spui.
De multe ori, asociem fericirea cu banii, cu cât de mult ai urcat pe scara ierarhică a societăţii, cu frumuseţea sau cu celebritatea. Dar satisfacţia de a vedea lumina din ochii copiilor pe care îi ajutăm nu se poate compara cu nicio altă şi de fapt aş vrea să-i facem pe oameni să realizeze că stă în puterea lor să facă diferenţa şi să lase lumea şi mai frumoasă decât au găsit-o.
Viitorul chiar sună bine
Trei foarte tinere profesioniste care excelează în domeniile lor au pus bazele Organizaţiei Românilor Excepţionali.
Iulia şi Delia Zanoschi sunt gemene şi, pornite din Iaşiul natal să cucerească lumea, au studiat la Sorbona şi au deja în urmă, la doar 24 de ani, un drum strălucitor: Delia este consultant în strategie la McKinsey, în Bruxelles, iar Iulia lucrează pentru fonduri de private equity la banca UBS din Londra. Lor li s-a alăturat o altă tânară excepţională, Cristina Deteşan, consultant la compania Deloitte, şi, împreună, au fondat şi lansat o reţea a românilor remarcabili din lume, lideri în domeniile lor de activitate, pe care au numit-o ELIS.
„Scopul reţelei este de a reuni români de succes din întreaga lume, de a le oferi accesul la o platforma online şi posibilitatea de a face schimb de idei şi experienţe, spune Delia Zanoschi. „Cred că marea provocare pentru noi a fost găsirea unui echilibru între latura profesională şi lucrul la ideea noastră, fiindcă eu, de pildă, lucram până la ora 1-2 în fiecare noapte, uneori chiar şi în weekend-uri, iar când mă întorceam acasă mă ocupam de ELIS încă o oră-două, iar Delia şi Cristina cam la fel. Dar toată acea perioadă foarte intensă ne-a unit mult ca echipă, povesteşte şi Iulia.
„Acum, ELIS este o organizaţie care face legătura între cei mai de succes lideri români din toate industriile lumii, iar la două luni de la lansare, s-a extins în 25 de oraşe şi are mai mult de 80 de membri din Europa, America, Orientul Mijlociu şi Asia, oameni care şi-au finalizat studiile la universităţi de prestigiu precum Harvard, Wharton sau Oxford, ori care au atins excelenţa în domeniile lor de activitate. În viitor, dorim să dezvoltam Elis în cea mai recunoscută şi dinamică reţea de români la nivel global, care să îi pună în contact pe membri prin platforma online şi prin evenimente, care îi va încuraja să iniţieze schimbări pentru a avea un impact la nivelul societăţii şi unde să aibă posibilitatea de a schimba idei şi proiecte personale, adaugă şi Cristina Deteşan.
Autor: Adrian Câlţan