Felicia Mihali: Scriitoare celebra peste hotare, anonima in tara sa

Felicia Mihali: Scriitoare celebra peste hotare, anonima in tara sa

 

Antoaneta Roman
Autoarea interviului a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, si a facut un master in Comunicare la Université du Québec r Montréal. In Canada, a publicat poezii si un eseu de calatorie in revistele "Terra Nova", "Helios", rubrica "Récit de voyage" din "La presse". E membra a colectivului "Noches de poesia".

 

 

 

Scriitoarea Felicia Mihali locuieste la Montréal din anul 2000 si a publicat deja cinci carti la XYZ Éditeurs, o editura care nu publica decat romane si eseuri care corespund unor criterii stricte de originalitate a stilului si viziunii. Inainte sa plece din Romania, scriitoarea publicase trei romane la Editura Image. Acum e profesoara de engleza si redactor-sef al revistei culturale online "Terra Nova Magazine" (www.terranovamagazine.ca).

Conditia ei in Québec e cea a unei scriitoare recunoscute, a unei sotii fericite, a unei mame implinite. "Imaginea clasica a scriitorului este cea a unui celibatar convins, un boem care isi imparte viata conform celebrului dicton: ‘Asa-i viata de artist, noaptea vesel, ziua trist’. Eu sunt o imagine rasturnata a acestui cliseu. De la 17 ani sunt in familie, mereu grijulie sa imi indeplinesc corect datoriile de mama si sotie.

Este adevarat ca uneori programul pe care il presupune viata de familie te extenueaza si te enerveaza, iar timpul pe care il pierzi facand cumparaturile, gatind, spaland, ingrijind copilul ti se pare un imens atentat la libertatea ta. Cred ca, intr-un fel, am invidiat intotdeauna boema si celibatul fara sa le apartin vreodata."

Dependenta de familie
Astazi, Felicia are acelasi program familial, dar partenerul sau de viata nu mai este acelasi, iar fiica ei e acum studenta. De cativa ani, e si profesoara de engleza la o scoala publica, pe langa job-ul de la revista "Terra Nova". Ba chiar isi face timp pentru conferinte si apartine unor comisii de lectura pentru premii si burse de creatie. "In ciuda ritmului de publicare intens, am impresia ca mai putine sarcini m-ar ajuta mai mult.

Pe de alta parte, singuratatea e ceea ce ma sperie cel mai tare. In Canada, cei ce te ajuta sa supravietuiesti stresului si iernilor teribile sunt familia si prietenii, de aceea nu am fost niciodata in dilema daca sa renunt la familie pentru scris. Educatia mea traditionala isi spune cuvantul. In general, nu sunt ofensata cand invitatii ma complimenteaza mai mult pentru bucataria mea decat pentru cartile mele.

Cea care ma ajuta este familia mea iubitoare si devotata. Nu stiu cat de mult inseamna pentru ei faptul ca sunt scriitoare, dar stiu ca apreciaza faptul ca sunt o buna menajera." Ceea ce nu o impiedica sa frecventeze teatrele si expozitiile, pentru care isi gaseste timp in mod misterios.

Deschisa la provocari
Cu toate astea, viata Feliciei a inceput in alte conditii. In ciuda figurii copilaroase si senine, e o femeie cu o mare forta de caracter, care a luptat mult cu prejudecatile celor din jur, cu vicisitudinile vietii sub comunism, cu superficialitatea si egoismul din iuresul tranzitiei. A infruntat mai apoi neajunsurile emigrarii, dar stra­daniile i-au fost rasplatite din plin.

Feliciei ii plac provocarile, dar nu doar cele intelectuale; de pe coperta primei carti, aflam ca a facut turul Romaniei pe jos, in 1986, la numai 19 ani, apoi a parcurs Europa pe bicicleta, timp de sase luni, in 1989.

La 14 ani, a venit singura din satul Seaca, judetul Olt, la Bucuresti, unde a absolvit sectia Romana – Franceza a Facultatii de Litere si pe cea de Chineza – Olandeza de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine. In Québec, a studiat la Université de Montréal in cadrul programelor de "Istoria artei" si "Creatie literara".

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii