Fără ruble, fără gaz. Ce se află în spatele ordinului lui Vladimir Putin?

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care le cere cumpărătorilor de gaz rusesc din țările considerate ostile să plătească în ruble începând de vineri, folosind un cont special la o bancă rusă sau să își vadă contractele reziliate.

Mișcarea sa a fost respinsă de guvernele europene, Germania numind-o „șantaj politic'. Ordinul lui Putin este o răzbunare la sancțiunile occidentale fără precedent impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, despre care Moscova spune că sunt asemănătoare cu un război economic.

„Dacă nu se fac astfel de plăți, în ruble, vom considera că acest lucru este o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici nu vom face caritate, adică contractele existente vor fi oprite', a spus Vladimir Putin joi, 31 martie, relatează Al Jazeera.

Rubla a coborât la minime istorice după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie, când Statele Unite și aliații săi au luat măsuri pentru a îndepărta Rusia din sistemele globale de plăți, a tăiat banca centrală de pe piețele de capital și a înghețat sute de miliarde de dolari din rezervele sale.

Moneda, însă, și-a revenit după decizia lui Putin de a impune plățile cu ruble. Joi, la mai bine de o săptămână după ce președintele rus a declarat pentru prima dată că Moscova va începe să-și vândă gazul către „țări neprietenoase' în ruble, moneda s-a tranzacționat la 0.0546 pentru un leu românesc, aproape același nivel ca pe 23 februarie.

Până acum, în acest an, Europa a cheltuit între 200 și 800 de milioane de euro pe zi pe gazul rusesc. Aceste vânzări slăbesc deja foarte mult efectul sancțiunilor, indiferent de modul în care sunt efectuate plățile. În timp ce convertirea sumelor într-o rublă mai puternică va spori cuferele Rusiei, pare să existe și un obiectiv politic, lăsând țările occidentale cu perspectiva fiecaruia fiind forțați să-și ocolească propriile sancțiuni, fiind nevoiți să aibă de-a face cu banca centrală a Moscovei aflată pe lista neagră sau să li se reducă livrările.

Europa depinde foarte mult de Rusia pentru nevoile sale energetice, aproximativ 40% din gazele sale provin din țară. Dacă Moscova decide să închidă robinetele, ar putea declanșa lipsuri de aprovizionare, închiderea fabricilor și costurile paralizante ale energiei în regiune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri