De ce încearcă Roman Abramovici să negocieze pacea în Ucraina?

Rolul miliardarului rus la negocieri i-a surprins pe unii, dar observatorii spun că Roman Abramovici este un intermediar priceput.

Roman Abramovici este unul dintre cei mai excentrici oligarhi post-sovietici care nu pare apt să fie un negociator de pace în războiul ruso-ucrainean. Miliardarul de 55 de ani este cunoscut ca un om retras care abia menține contactul vizual în conversație.

Miliardarul a făcut avere în timpul tranziției Rusiei către capitalism în anii 1990 și a deținut o putere enormă în spatele tronului de la Kremlin al lui Boris Elțin, primul președinte post-sovietic al Rusiei care l-a ales pe Vladimir Putin ca prim-ministru și succesor al său în 2000.

În primele mandate ale lui Putin, Abramovici a guvernat Chukotka, o regiune siberiană acoperită de permafrost a cărei întreaga populație de mai puțin de 50.000 de locuitori putea încăpea cu ușurință pe unul dintre stadioanele pe care a jucat Chelsea, clubul de fotbal din Premier League pe care l-a cumpărat în 2003.

Abramovici a decis să vândă clubul la începutul acestei luni, după ce Londra și Uniunea Europeană l-au sancționat și i-au înghețat bunurile pentru „accesul său privilegiat' la președintele rus Vladimir Putin, care l-a ajutat să „și mențină averea considerabilă'.

Marți, Abramovici a fost văzut participând la discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev, la mai bine de o lună după ce Rusia a invadat Ucraina, la Istanbul, unde s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după afirmații neverificate cu privire la otrăvirea lui. Potrivit Wall Street Journal, Abramovici și cel puțin doi membri seniori ai echipei ucrainene au fost otrăviți. Aceștia aveau ochi roșii, lăcrimau constant și aveau pielea decojită pe fețe și mâini. Cu toate acestea, această afirmație a fost rapid respinsă de oficialii americani și ucraineni.

Ghenadi Gudkov, un lider al opoziției ruse în exil, care a îndeplinit trei mandate în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, a declarat pentru Al Jazeera: „Are un fler fantastic pentru a vedea viitorul'

Ucraina are, de asemenea, o viziune pozitivă asupra lui Abramovici.

The Wall Street Journal a raportat pe 23 martie că Zelensky i-a cerut în mod expres președintelui american Joe Biden să nu-l adauge pe Abramovici pe lista oligarhilor ruși sancționați, deoarece „s-ar putea dovedi important ca intermediar cu Rusia pentru a ajuta la negocierea păcii'.

Deși liderul Ucrainei poate înțelege rolul său, unii sunt încă derutați de apariția sa la discuții.

„Este o surpriză. Nici măcar nu știu ce să spun', a declarat pentru Al Jazeera un politician din partidul Servitorul Poporului al lui Zelensky.

Răspunsul poate sta în decizia pe care a luat-o la sfârșitul anilor 2000, când mandatul său ca guvernator al lui Chukotka s-a încheiat.

Abramovici a optat să se disocieze de Kremlin și de o mână de miliardari care au rămas în Rusia și s-au implicat în proiectele economice ale lui Putin de a transforma economia printr-un control guvernamental mai strict.

„El nu este profund integrat în acțiunile politice ale lui Putin. S-a distanțat de alți oligarhi ruși, a încercat să-și facă un nume și o imagine în străinătate', a spus Gudkov.

Chiar dacă eforturile nu au zădărnicit sancțiunile, ele l-au ajutat să fie văzut ca o figură de încredere de ambele părți.

„Abramovici este o punte între elitele occidentale și cele rusești', a declarat Aleksey Kushch, un analist din Kiev, pentru Al Jazeera.

Mai mult decât atât, se știe că Ambramovici este un om de afaceri respectat, de cuvânt și nu a înșelat pe nimeni.

Deși este cunoscut pentru abilitățile sale de intermediar, trecutul său personal este umbrit de tragedii. Bunicii săi materni erau evrei care au fugit din Ucraina sovietică în Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar ambii au murit la vârsta de trei ani.

În adolescență, a fost vânzător ambulant de jucării din plastic la Moscova și a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei cu interese în petrol. El a menținut legături cu oameni de afaceri evrei ucraineni și se poate lega de președintele Volodymyr Zelenski, care provine dintr-o familie de evrei vorbitori de limbă rusă.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete