Familia, pe primul loc

Exemplul personal e principiul de baza in educarea copiilor
Cel mai puternic model de viata in ochii oricarui copil este parintele de acelasi sex. Din clipa in care vin pe lume, copiii va privesc si invata de la voi totul. Ei observa, invata si imita comportamentele, actiunile, valorile, convingerile si chiar expresiile celor din jur.

Cercetatorii ne-au atentionat ca acei copii care nu au modele in viata ajung mai repede la tulburari de comportament decat cei care au astfel de modele. Daca va doriti niste copii pasionati de lectura, atunci ei trebuie sa va vada deschizand o carte. Daca vreti sa aveti niste copii care stiu sa se exprime, atunci implicati-va in discutiile de familie.

Actiunile parintilor ii invata cum sa-si asume responsabilitatea pentru comportamentele, atitudinile, actiunile, gandurile si sentimentele lor. De voi depinde sa le aratati cum sa fie niste adulti fericiti, echilibrati si impliniti. Cum nici voi, ca parinti, nu sunteti perfecti, copiii va vor mos-teni si imperfectiunile.

De exemplu, copiii de fumatori au sanse de doua sau chiar de trei ori mai mari sa devina fumatori, in comparatie cu cei ai caror parinti sunt nefumatori, iar copiii cu parinti supraponderali au 70% sanse sa devina obezi. Ca sa fiti un model demn de urmat, implicati-va trup si suflet.

Incepeti impreuna sa cereti mai mult de la voi insiva, chiar si in ceea ce priveste lucrurile marunte, cum ar fi ingrijirea zilnica, sanatatea, autocontrolul, relatiile, interactiunile sociale, performantele de la serviciu etc. Slefuiti-va mai intai pe voi insiva pentru a-i arata copilului ca sunteti adultul pe care el si l-ar dori ca model!

Daca vrei sa afli cele mai bune metode de crestere a copiilor, de abordare a casniciei sau de administrare a cheluielilor gospodaresti, iti recomandam cartea Familia mai presus de orice, de Dr. Phil McGraw, aparuta la editura Curtea Veche.

Lacramiora Tiriblecea; foto: arhiva Edipresse.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie