Evaluare Națională 2019 limba română. Ce subiecte au primit elevii la prima probă a examenului

Evaluare Națională 2019 - limba română

Evaluare Națională 2019 limba română. Examinarea elevilor de clasa a VIII-a a început marți, 18 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi au fost construite pe baza a trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.

Lucrarea va fi notată cu 10 puncte din oficiu și va fi structurată pe două subiecte mari. La fiecare dintre cele două subiecte, elevul va avea de lucrat cu un text dat.

Fiecare subiect are, la rândul său, două cerințe mari. Punctul A va avea mai multe subpuncte care presupun rezolvarea unor cerințe legate de text, iar la punctul B candidații vor trebui să elaboreze câte o compunere: la primul subiect o compunere literară, la al doilea subiect o compunere liberă.

Ce subiecte au primit elevii la Evaluare Națională 2019 limba română

Conform www.hotnews.ro, subiectele la Evaluarea Națională 2019 limba română au fost următoarele:

Subiectul I, punctul A, le-a cerut elevilor să argumenteze apartenența unui text la genul dramatic. Candidații au primit un fragment din “Ultima cursă”, de Horia Lovinescu. Cerințele au fost: găsirea unor sinonime, menționarea rolului cratimei, modul de formare a unor cuvinte cum ar fi băiețel, precum și transcrierea unor cuvinte care conțin diftong.

Subiectul I, punctul B, a vizat formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text.

La subiectul al II-lea, punctul A, candidații au primit un fragment din „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat' de Adina Nelega. Cerințele au vizat menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă.

La subiectul al II-lea, punctul B, elevii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală în timpul unei activități de lectură.

Ministerul Educației va publica la ora 15.00, baremul de corectare a subiectelor la română la Evaluare Națională 2019. Pe 20 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor susține proba la matematică.

Citeste si

3 expresii care îi fac rău copilului. Nu ar trebui să le folosești în prezența lui!

Medic neurolog: „Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc!'

Iată care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru copii

Sursa foto: libertatea

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie