Iată care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru copii

Iată-care-sunt-cele-mai-dăunătoare-alimente-pentru-copii

Începând cu vârsta de șase luni, copilul face, treptat, trecerea de la alăptarea exclusivă către hrana solidă. Este un proces de durată, etapizat, cu destul de multe interdicții la început. Scopul diversificării alimentației este acela de a-i oferi vitaminele și substanțele nutritive de care are nevoie pentru a de dezvolta.

Pe măsură ce crește îi vor fi permise tot mai multe alimente, condiția fiind ca el să le tolereze. Sarea, zahărul și mierea de albine sunt categoric interzise până la împlinirea vârstei de un an. În privința primelor două, chiar dacă a împlinit primul său anișor și în teorie de-acum îi sunt permise – în cantități limitate, desigur – nu este deloc rău dacă reușești să le mai eviți o bună bucată de timp. Justificarea stă în faptul că, nedezvoltându-i gustul pentru sărat și dulce, va avea o relație mai… distantă cu acestea. Iată care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru un copil:

Mâncarea gătită, pentru adulți

Ai visat la momentul în care nu va mai trebui să gătești separat pentru micuț și îl vei putea hrăni cu mâncarea voastră, a adulților. Mai visează. Chiar dacă a împlinit un an și diversificarea a mers bine, nu înseamnă că îi poți servi din ciorba voastră sau din delicioasa tocană pregătită de mama, geniul din bucătărie! Mâncarea voastră conține prea multă sare pentru el. Și cine mai știe ce… Continuă să gătești separat pentru copil. Încă un an, măcar.

Prăjiturile și ciocolată

Poate fi dificil să-l ții pe poznaș departe de prăjituri și ciocolată. Dar conținutul ridicat de zahăr din dulciuri și ciocolată înseamnă, printre altele, carii. Sigur, o prăjiturică de casă sau o bomboană, din când în când, nu sunt un capăt de țară. Dar imediat după ce le-a consumat este indicat să se spele pe dinți. Îi poți da să mănânce și o bucățică de brânză, pentru că aceasta neutralizează zaharurile. Dar prima opțiune rămâne spălatul pe dinți.

Băuturile carbogazoase

Am văzut – nu o dată -, pe stradă, mămici care ofereau copiilor (unii abia reușeau să meargă bine în picioare!) câte 'o gură' de „suc' din sticla lor. De-a dreptul șocant! Nici nu contează ce culoare are „sucul' și ce extract de fructe pretinde că ar conține. Este interzis!

Sucul de fructe

Aparent este o opțiune sănătoasă. În realitate, nu este. De ce? Pentru că sucul de fructe este foarte bogat în zaharuri și este acid. Diluat – o parte de suc la zece părți de apă – este cu totul altceva. După vârsta de un an, desigur!

Foto: Shutterstock

Citește și:

Simulare Evaluare Națională 2019. Ce subiecte au primit la limba română elevii claselor a VII-a și a VIII-a. Bareme de corectare

Cum ajuți copilul să fie mai isteț

Cum arată grădinița perfectă?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie