Mai ții minte cum se joacă Flori, Fete sau Băieți?

Fiecare generație își are jocurile și secretele ei pentru a defini distracția. Cei născuți în anii 70-80 au avut resurse materiale puține, dar pe de altă parte au avut o infinit mai multă disponibilitate către joc și implicare în joc. Dacă te recunoști în această succintă descriere, mai ții minte cum se joacă Flori, Fete și Băieți?

Copilăria reprezintă piatra de temelie ȋn viaţa noastră. Ea este ȋnceputul unui drum în viață și de felul ȋn care este construit depinde traiectoria omului. Este o perioadă ȋncărcată de semnificaţii, jocuri, bucurie și… nostalgie!

Despre copilăria ideală putem vorbi mult, raportȃndu-ne la ce și cum am trăit, dar mai ales la cum ne-am jucat. Pentru că asta ar trebui să ȋnsemne copilărie: bucuria de a trăi, absenţa grijilor, jocuri și distracţie.

Numai că acea copilărie pe care noi am trăit-o ȋn urmă cu 20-30 de ani nu mai seamănă deloc cu ceea ce trăiesc astăzi copiii noștri. De la jocurile ȋn faţa blocului, vacanţele petrecute la ţară, la bunici, timpul liber petrecut cu cheia la gȃt s-a ajuns la jocuri pe calculatoare, tablete și telefoane, vacanţe ȋn străinătate și orele de după școală petrecute la after school.

Mai ții minte cum se joacă Flori, Fete sau Băieți?

Cine se mai gȃndește astăzi, ȋntr-o lume dominată de riscuri și gadget-uri, să își lase copilul ȋn faţa blocului pȃnă se ȋnserează fără un bagaj întreg de stres? Cine mai are timp să ȋși supravegheze copilul afară, când puţinul timp este fracţionat ȋn mii de porţiuni ȋn care și părintele abia se ȋncadrează? Trăim ȋn era vitezei și asta ne limitează!

Jocurile de altădată erau frumoase și nu doar pentru că erau ale noastre, ci pentru că ne ȋndemnau să facem mișcare ȋn aer liber, să socializam și să ne dezvoltăm capacităţile cognitive.

Ȋţi mai amintești de Flori, fete sau băieţi, melodii sau cȃntăreţi'? Este un joc care nu are un câștigător final. Era o modalitate bună de a ȋnvăţa lucruri noi, de a ne dezvolta capacităţile de memorare, dar și de a ȋnvăţa să gestionăm conflictele interpersonale. Mai ȋntȃi se constituia grupul format din copii ce doreau să joace. O pereche ieșea ȋn faţă și alegea un număr de la 1 la 10 fără ca ceilalți să știe ce număr au ales. Reveneau la grup și pe rând fiecare copil încerca să ghicească cifra. Cel care o ghicea trebuia să aleagă dintre Flori, Fete, sau Băieți… Cei doi în secret își alegeau fiecare câte o varianta apoi reveneau și-și spuneau opțiunea. Norocosul alegea ce-i convenea și astfel se forma o nouă pereche. Ce vremuri!

Azi căutăm activităţi și ateliere pe care copiii să le desfășoare ȋn grup, așa ȋncȃt să le satisfacă nevoile de socializare,  apartenenţă, valorizare, dezvoltare. Cum ar fi dacă am relua alături de ei jocurile acestea dragi nouă?

Vedeți mai multe idei de jocuri in aer liber pentru copii

Adu-ți aminte de jocurile copilariei și distrează-te jucându-le cu copilul tău!

Foto: Shutterstock

Citește și:

Mai toată lumea face această greșeală când se spală pe dinți

Cele mai frumoase grădini zoologice unde trebuie să mergi cu copiii

Ce-ați schimba dacă v-ați întoarce cu 20 de ani în trecut?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie