Medic neurolog: „Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc!”

mihaela-pungan-medic

mihaela-pungan-medic

Copiii nu mai au copilărie. Sunt stresați, obosiți și epuizați din cauza sistemul de învăţământ din România. Medic neurolog: „Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc!”.

Mihaela Pungan, din Târgu Jiu, este medic neurolog și are o fiica, elevă în clasa a V-a.

Sătulă să-și vadă fiica stresată zilnic din cauza programului prea încărcat, Mihaela Pungan a tras un semnal de alarmă care a devenit viral pe rețelele de socializare.

„Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc!”

'Sunt indignată şi, pe de altă parte, tristă!

Fetiţa mea, în clasa a V-a, se trezeşte dimineaţa şi plânge făcând teme de la 8 la 11, iar seara de la 7 la 10, după care adoarme plângând. În restul timpului este la şcoală. Îmi povesteşte că sunt discipline la care profesorii îi iau ca etalon de cunoaştere pe copiii care fac meditaţii la acele materii, întreabă la modul general dacă se cunosc acele noţiuni şi dacă se răspunde (evident de cei de care ştiu că da) trec mai departe.

Şi ea face meditații la două materii, de la 6-7 seara şi primeşte teme în plus şi acolo… la câte meditaţii să meargă?! La sfârşitul săptămânii nu putem merge nicăieri împreună pentru ca au teme….

Am întrebat-o: «Andreea cum te simţi?» Îmi răspunde mereu: «Stresată». Am făcut câteva analize şi ce credeţi ATPO este peste limită (anticorpii antitiroida, primul organ care ne ajută în modulare a stresului). Aşadar ceea ce simte produce modificări organice.

Am consultat o fetiţă de clasa a III-a cu tic distonic al capului (mişca sărăcuţa în toate părţile cu capul) din cauza că doamna ţipă la ei şi nu ştie să-şi facă temele singurică. Părinţii muncesc în schimburi.

Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc! Îi invit pe colegii psihiatri, psihologi şi nu numai să comenteze!

A identifica şi rezolva probleme nu înseamnă a căuta vinovaţi! Dacă acceptăm această paradigma este adevărat că de vină suntem cu toţii. Există un curent /o moda în învăţământ (dincolo de norme), iar noi părinţii o acceptăm, până când ne ajunge «cuţitul la os».

Sigur, sunt de acord şi cu opinia că problema trebuie discutată la clasa, la şcoală, inspectorat şi minister. Dar pe de altă parte trebuie dezbătută şi public pentru a-i afla anvergura şi opinia tuturor celor implicati.

Menţionez că nu doresc să «mă răcoresc» în public, ci doar să semnalez probleme generale în sistemul românesc de învăţământ, pe care, dacă le dezbatem împreună, părinţi, profesori, medici, poate găsim soluţii!

Cu toate că există norme de igienă muncii şi a învăţatului, acestea nu sunt aplicate.

Andreea stă, în medie, 10-12 ore pe scaun zilnic şi la greutatea ei de 27 kg are un ghiozdan de minim 5 kg, motiv pentru care trebuie dusă/ luată zilnic de la şcoală. În clasele 3-4 mergea singură. Pentru asta îi mulţumesc doamnei învăţătoare, care a avut măsură în toate.

Plecând de la cazul meu particular, sper ca realizaţi că nu aştept să-mi rezolve Facebook problema şi o voi rezolva individual. Ce se va întâmpla cu ceilalţi copii?

Într-o societate sănătoasă, oamenii se unesc în asociaţii cu valori comune pentru care lupta, dezbat civilizat. Acest spaţiu public nu este un loc unde să arătăm doar ce frumoşi suntem, pe unde ne plimbăm şi ce posedăm. Este un loc şi o ocazie să discutăm şi lucruri serioase, care ne privesc pe mulţi dintre noi, a scris medicul neurolog Mihaela Pungan.

 

Iulia Sandu

Foto; libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie