Esti o persoana prea amabila?
Amabilitatea ta excesiva iti aduce multe neplaceri? Afla ca trebuie sa inveti sa spui “nu” cand este cazul. La coafor nu te-a tuns asa cum ai fi vrut, dar nu-i spui nimic; platesti si pleci. Prietena ta cea mai buna (sau prietenul) se autoinvita deseori la masa; te deranjeaza, dar incerci de fiecare data sa fii o gazda buna. Cafeaua care tocmai ti s-a servit e rece si nu are nici un gust, dar o bei asa cum este si nu-i faci chelnerului nici o observatie. |
Ti se intampla si tie astfel de mici neplaceri? Consideri, poate, ca nu e mare lucru dar, de fapt, te deranjeaza ca nu iei, macar uneori, o pozitie ferma, pentru ca ceilalti sa nu se mai poarte asa cu tine.
Se intampla ca ceilalti sa profite de tine?
Exista situatii in care nu stim sa refuzam sau sa ne exprimam ferm o parere. Desigur, viata ne obliga de multe ori sa facem lucruri care nu ne plac, dar ne ofera si prilejuri in care putem spune “nu”. Cand nu reusim sa refuzam o propunere, chiar daca am vrea, nu este vorba despre o reactie intamplatoare, ci despre o anumita atitudine fata de sine si de ceilalti.
Avem tendinta de a fi intotdeauna amabili, de a face diferite servicii celorlalti, de a suporta nervii si capriciile lor, pana cand intelegem ca multi confunda bunatatea noastra cu slabiciunea sau chiar cu prostia.
Cand te porti amabil, indiferent de situatie, astfel de oameni te iau drept victima si actioneaza ca atare, folosindu-te si profitand de “slabiciunea” ta. Copiii sunt invatati sa se poarte frumos cu adultii, maniera fireasca de educatie – daca nu ii transforma in adulti care fac tot timpul pe plac celor din jur si nu stiu sa-si exprime propriile idei.
Exemplu: A.R., 20 de ani: “In vacanta, la mare, prietenele ma trimiteau intotdeauna pe mine sa cumpar sucuri si inghetata. Ma deranja ca li se parea de la sine inteles ca eu trebuie sa ma duc, dar imi era, cumva, jena sa le spun ca ar trebui sa se mai duca si ele.”
Pe de alta parte, pe fondul unei oarecare vulnerabilitati psiholgice, unei persoane ii poate fi teama sa-si afirme propriile opinii (mai ales cand ii contrazice pe ceilalti), apreciind ca, astfel, i-ar indeparta si n-ar mai obtine aprecierea lor; de asemenea, ii este teama sa creeze conflicte, pentru ca simte ca poate pierde in confruntarea cu ceilalti.
In realitate, insa, amabilitatea noastra exagerata, oferita neconditionat, incapacitatea de a spune “nu” ne afecteaza imaginea. De fapt, noi insine ne consideram niste persoane slabe, care nu stiu ce vor si care depind de ceilalti; treptat, vom ajunge sa credem ca nu suntem capabili sa luam initiative; ne vom lasa dominati de cei din jur si, in caz extrem, putem deveni chiar agresivi.
S.D., 28 de ani: “Cand ne-am mutat impreuna, sotul meu isi lasa hainele peste tot. La inceput, m-am facut ca nu observ si am facut ordine, apoi am incercat sa fac aluzii timide, dar parea ca nu intelege. La un moment dat, am reactionat atat de violent la dezordinea lasata de el, incat am inceput sa strigam unul la celalalt si am stat certati cateva zile.”
Uneori, ceilalti din jur isi vor forma o imagine negativa daca nu avem curajul sa-i infruntam. Nu ne vor respecta, pentru ca simt ca nu ne respectam noi insine si pentru ca nu avem curajul de a ne exprima propriile pareri.
Invata sa spui “nu”!
- Daca nu am fost educati de mici sa ne exprimam propriile opinii si dorinte si suferim din cauza situatiilor in care suntem pusi in inferioritate, la maturitate putem incerca sa invatam sa spunem “nu” ori de cate ori dorim.
- A-ti afirma propria opinie sau a refuza o cerere care ti se pare nepotrivita presupune o comunicare si negociere cu partenerul de discutie.
- Pentru a-ti putea afirma ideile, opiniile, trebuie sa stii intr-adevar ceea ce vrei.
- Cand refuzi ceva, foloseste un ton calm, dar ferm.
- Gandeste pozitiv despre propria persoana; nu te denigra si invata sa ai incredere in tine.
- Intelege ca ai aceleasi drepturi ca toti cei din jurul tau; ai dreptul la opinie sau la contrazicerea altei opinii; cateodata, ai dreptul sa gresesti, dar si pe acela de a fi tratata ca egal.
Avantaje consultant psiholog Loredana Gavrilita – Banica