Elis Teodorescu, life coach: „Mereu am căutat să fiu de folos, mereu am simțit sufletul oamenilor mai presus de comportamentul lor”
Elis Teodorescu este life coach (strategic intervenționist), advanced RTT therapist (rapid transformațional therapy), Clinical Hypnotherapist RTT, motivational speaker, moderator podcast și renumit eyebrows designer.
Elis Teodorescu, care a fost gândul cu care ai pornit pe drumul fiecărei formări profesionale?
Am amintiri foarte vechi, cu mine in copilărie, amintiri cu stări de prezenta si cu decizii despre viața, decizii pe care le-am luat si pe care nu le uit si nu vreau sa le uit. Eu cred ca fără sa ajuti, viața este plictisitoare. Mereu am căutat să fiu de folos, mereu am simțit sufletul oamenilor mai presus de comportamentul lor.
Care este numitorul comun al tuturor activităților pe care le desfasori?
Îmi plac oamenii si nu vreau sa traiesc fara ei. N-as putea lucra într-un birou cu un număr limitat de persoane, Imi place nespus sa cunosc oameni noi; suntem colegi pe aceeași planetă.
Cum a început pasiunea ta pentru „design-ul cu lumină', in speță pentru munca asta, prin intermediul careia ii ajuti pe altii sa își acceseze seiful subconștientului?
Sa fii spiritual înseamnă sa iti placa sa trăiești frumos, usor si bine. Și nu mă refer aici la comfortul exterior. Nu mă pot bucura destul doar in mine, cu revelațiile pe care le am, n-as putea sa le pastrez doar pentru mine. Mie îmi place sa mă bucur in mai mulți, sa mă entuziasmez in grup. Entuziasmul este contagios si da roade in mintea oricui. Primele dorințe de a ajuta au apărut in copilărie, când il simțeam pe fratele meu nedreptățit de metodele părinților mei, folosite cu intenția de a-l îndruma spre ceva bun. Cand am realizat ca in curand voi avea si eu copii, m-am speriat ca as putea greși față de ei. Ce mereu citeam pe chipul fratelui meu era umilinta, acest sentiment ma infioara pe fata oricui il vad, indiferent de varsta. Imi porneste in mine toate motoarele ca sa ajut.
Vorbește-mi de conceptul RTT: cum funcționează? Este acolo o estetică a spațiului luminat? E o tehnică anume de a crea spațiu, plinuri și goluri?
RTT este un cumul de tehnici din multe ramuri ale psihologiei , este practic un decodor de blocaje din subconștient, care-ți oferă posibilitatea sa reanalizezi cu mintea de acum intamplari din trecut, si sa reinterpretezi realitatea pe care ai adoptat-o ca fiind un adevăr suprem. Tehnica mea de a crea spațiu o numesc credința. Socotesc ca nimic nu este plin si nimic nu este gol, mă gandesc ca totul este transformabil si uniform.
In momentul de fata, ai succes in tot ce faci. Ce te-a condus la acest succes? Capacitatea de a inova permanent, inspirația, talentul, entuziasmul?
Nu știu cum alții descriu succesul, dar pentru mine succes înseamnă sa am mereu capacitatea de a mă bucura de drum, indiferent dacă uneori este ca o autostradă din Japonia, iar alteori este un off road necunoscut si neiluminat. Nu mă pot da bătută. Mereu mă întreb: „Daca mă opresc, cum ar fi viața mea? Mi-ar plăcea sa stau? N-am venit pe planeta asta sa stau, nu stiu sa stau, mintea mea mereu cauta oportunitati; e o forma de respect față de creația lui Dumnezeu. Sunt neobosită, deși obosesc uneori. Tot sunt intrebata de unde imi iau energia. Răspunsul meu este invariabil: eu sunt un dinam, n-am nevoie sa ma conectez la persoane sau evenimente, deși ele pot aduce o supradoza si pot ajunge sa fiu drogata de atata energie. De mine depinde energia de care am nevoie, atata vreme cat gandesc, cat dau din picioare, am energie. Nu cred in talent ca fiind formula completa. Obsesia, pasiunea, munca bat talentul .
Ce-ti propui sa le oferi oamenilor cu care intri in conexiune?
Nu-mi propun nimic, simt si ofer. Suntem toți la fel, recunosc în ei energia pe care o pot desluși, pe care o pot citi si în mine. Imi este familiara. Citesc privirea lor in mine, citesc poziția corpului lor în mine, citesc acțiunile lor în mine. Apoi, știu ce au nevoie sa auda, sa inteleaga, e ca si cum simt ce au nevoie si ce îi poate ajuta. Suntem interconectati, eu doar sunt foarte atentă. Îmi place sa vad detalii , mai presus de simpla aparitie. Sa ajut nu înseamnă sa ofer forțat, ofer cat e dispus fiecare sa primeasca. Nu-l pot ajuta decat pe cel care cu adevărat s-a saturat de situația în care este.
Ai așteptări de la ei, in ceea ce te privește?
La ce m-ar ajuta așteptările? Așteptările creeaza presiune si ei ar simți. Ar simți apoi ca dezamăgesc, ar avea regrete, ar forma noi blocaje. Se vindeca doar cei ce nu mai așteaptă laude. Cand încă astepti laude, înseamnă ca nu faci pentru tine lucrul respectiv. Cand tii rezultatul pentru tine si ti-e destul, atunci ești pe drumul frumos. Evident ca apoi ii poti anunță si pe ceilalți, în așa fel incat tu să-i motivezi si pe ei sau ca ei sa se bucure pentru tine; o faci din respect. Intenția cu care vorbești despre reușitele tale este cheia spre evolutia ta.
Ti-e teamă de eșecuri? Ce faci când îți vine să renunți?
Eu consider ca nu exista eșec, ci doar rezultate diferite. Daca am scoate acest cuvant din vocabularul nostru, ne-am desfășura altfel pe planeta asta. Eșec ar putea fi cand ai incercat sa faci ceva, iar atunci cand nu a iesit, ai pus punct, n-ai mai făcut sau nu ai mai vrut sa faci nimic, după. Oprirea este un eșec. Daca însa continui, cautand variante noi, în circumstanțe diferite, atunci ești în ceva minunat . Mai bine imbatranesc incercand decat sa mă opresc. E delicioasa viata cand continui. Cand îmi vine sa renunt, renunț. Merg într-o direcție si insist înspre ea atata vreme cat nu-mi perturba principiile de viață. Dar cand spun ca renunt, nu renunț la tot, ci doar la o varianta de lucru pe care atunci o foloseam sa ajung la ce doresc.
Care e întrebarea pe care ti-o pui cel mai des?
Ce as putea sa mai fac, e asta tot ce as putea face acum?
Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le ai?
In cap de lista sunt cele două momente cu primul pupic dat fetitelor mele, la naștere. Încă vad clar scenele si simt mirosul de parcă acum se intampla. Mă vad pe mine si pe ele atat de clar.
Apoi, sunt mii de momente de bucurie, din copilărie până în prezent: cand cunosc pe cineva , cand fac ceva pentru prima data, cand experimentez si vad locuri noi, cand am momente de revelatii ce mi dau seama cat ma vor ajuta, cand îmi vin idei de tot felul, cand primesc multumesc, cand fac cuiva surprize…ador sa fac surprize fără sa creez așteptări în mine.
Există un loc, o carte, o persoană, o întâmplare, despre care se poate spune că ți-a marcat existenţa?
Toate fac parte dintr-un puzzle uriaș, am o lista imensa de locuri, de cărți si persoane care mi-au marcat existența. Daca le-as enumera, as diminua puterea lor in viața mea, ar părea totul simplu si comun.
Exista niște calități indispensabile pentru a fi un rapid transformational coach de succes?
Sa crezi prin toți porii ca se poate mai bine, sa crezi ca oricine poate fi mai bine, sa ai incredere in aceasta mașinărie fabuloasa formata din minte-suflet-corp, să poți sa fii atat de prezent in timpul sesiunii, incat sa-l simti pe celălalt, cu tot ce contine atunci. Sa te poți lăsa purtat de mintea celuilalt, pana poți simți unde este. Dar acel oricine' pe care l-am invocat, trebuie sa fie cineva care vrea cu adevărat sa fie ajutat, cineva al cărui moment e atunci. E nevoie sa detectezi dacă vrea cu adevărat să-i fie mai bine…aici e mult de discutat.
Dar un eyebrows designer atât de căutat, cum ești tu?
Și acum încă simt ca suna mai pompos decât e, dar asta e marketingul. Eu as fi spus ca sunt un restaurator, pentru ca lucrez pe capodopera lui Dumnezeu: fiinta umana. Sunt un restaurator de sprancene si de încredere. Cand clienta intra, doar la asta mă gandesc: cum sa o fac sa se simtă mai bine în ea, cum sa o fac sa se vadă mai bine. Chiar în timp ce lucrez, spun cuvintele astea în minte: ce pot face mai bine?'. Nu doar le am în minte, chiar le spun cuvant cu cuvant, în capul meu. Atunci mi se activează toata ființa si mă duc si spre sufletul ei …suntem toți la fel.
Cum arată o zi din viața lui Elis Teodorescu?
Îmi propun chestii, apoi le fac pe TOATE, e ca si cum n-am cum sa dau greș. Pentru mine simt ca timpul se dilată. Simt ca pentru mine, Universul, găsește sau naște soluții. Le caut pana le găsesc. Ajung mereu oriunde, fac mereu cat îmi propun si îmi propun recorduri. Exista o rezolvare pentru orice: într-un fel sau altul, am sa fac acel ceva.
Ce te-a împins să mergi mai departe, în momentele dificile?
E SINGURA soluție.
Cum îți petreci timpul liber? Mai ai vreme de sport, de lectură, de studiu? Ce loc ocupa sportul în viața ta?
Timp liber…liber de ce, ce l-a facut sa fie liber? Suna ca si cum munca este ceva ce ocupa obligatoriu si independent de vointa noastra un spatiu, iar ce imi ramane de jur împrejur se numește timp liber, e ca si cum as evada din ceva. Pare dureros. Sportul nu-l pun în „timpul liber”, fac în fiecare zi, are locul lui, nu-l scot. La începutul zilei nu știu exact cand îmi va ieși, dar cu el pe lista de priorități, îmi iese. Cititul nu imi iese, il planific, planific tot. Nu citesc nimic care doar se poate citi, studiez si aplic, e ca o lege pentru mine. Nu exista timp liber, exista timp neumplut. Nu ieși cu prietenii in timpul liber, planifici. Tot timpul nostru este liber, doar il împarți în funcție de nevoi si priorități.
Cum reușește o femeie iubitoare de aer curat, natura si liniște sa își pastreze zambetul si prospetimea intr-un oras stresant, nebun si poluat ca Bucurestiul?
Eu vad Bucurestiu viu, dornic sa ne ajute , il vad ca da atat cat poate si el acum. Îmi aduce atat de multe la indemana si de buna calitate. Găsesc tot ce am nevoie. Zambetul nu ni-l ia nimeni, ai nevoie doar să-l activezi, la noi e puterea. Nu e nevoie ca zambetul sa fie legat de ceva bun care se intampla, pur si simplu zambesti, e medicament pentru creier.
Cum te vezi peste 10 ani?
Mă vad ca ma vad cum ma vad acum, vie si energică.
Ai momente când nu-ţi iese deloc ceea ce vezi cu ochii minţii? Dacă da, cum treci peste astfel de momente?
Deloc? Daca mintea vede, deja creeaza, dă-i timp, lasa-te purtata. Situația pe care o dai este incompatibilă cu mintea mea, n-am peste ce sa trec, e ca si cum as pune presiune sa se intample ACUM, si dacă nu se intampla, abandonez. Am creat-o, va veni.
Cât de mult te laşi influenţată de părerea celor din jur?
Sunt o fiinta emotionala, așa suntem toți, simt părerea celorlalți. Mă influențează atat cat o las eu sa ma influenteze, o las sa vina la mine pentru ca am nevoie sa mă dezvolt, apoi analizez cat sa pastrez si cat sa pun sub semnul întrebării.
Cât de departe eşti dispusă să mergi pentru visurile tale?
Hahaha, mă întrebi dacă aș lua-o hăis pentru ele? Nu, e imperativ necesar sa fiu mandra de evoluția mea. Pentru visurile mele merg pana cand le ating, dar nu pe orice cale, cu orice cost. Caut caile care sa fie exemplu si pentru alții. Primele altii' sunt fiicele mele. Îmi place frustrarea, face totul mai gustos.
Unde îți afli liniștea?
In mintea mea.
Ce te-a infrant in viața?
Întrebarea asta produce durere. Sunt vie, nimic nu m a infrant.
Ce te-a înflorit?
Gandurile pe care eu le creez.
Cum te fura inspirația, unde o afli si cât de departe te duce?
Toate răspunsurile se afla in credința. Mă las purtată, pentru ca știu ca va fi bine.
Care e locul tainic unde sta pitita copilaria ta?
E la vedere, mă folosesc de ea sa mi cresc fetele.
Ce mai lucrezi acum, ce proiecte noi ai?
Îți spun despre cel care e fierbinte si care are acum parte de multă atenție din partea mea. Este un curs preinregistrat de pensat.
Tot aud: Dar cum online? Să înveți să pensezi în teorie, fără practică?' Așa cum eu explic, avand si el/ea un model in fata, urmând pașii mei, si înțelegerea mea, va putea avea rezultatele mele.
Va trece învățăturile mele prin filtrul minunat al minții si sufletului ei/lui si va putea avea rezultate care-i vor aduce satisfacții imense.
Este un curs cu trei variante de informații si cu trei contribuții diferite, in funcție de nevoile fiecăruia. Am informații atat pentru simplele posesoare de sprancene, cât si pentru cosmeticiene si specialiste.
Vreau ca fiecare femeie sau bărbat să cunoască detalii pe care, probabil , niciodată nu le-au mai auzit, si sa știe cum sa pună problema sprancenelor, atunci cand aleg un specialist, pentru ca al lor chip să nu mai sufere din cauza sprancenelor lucrate anapoda.
Pentru cosmeticiene si specialiste, am detalii complete despre felul în care ar trebui sa vadă si sa inteleaga clienta/clientul, în așa fel incat acesta sa se simtă în siguranță. Vor găsi moduri de a fideliza clientul prin atitudinea lor, nu prin reguli sau restricții de vizitare a altor specialisti.
Exista si o secțiune VIP, unde lunar va fi un live interactiv sau unde îmi vor putea adresa mesaje de câte ori au nevoie, pentru o înțelegere aprofundată. La final, în funcție de dorința, vor putea avea o diploma de participare, dacă doar pentru asta optează, sau o diploma de absolvire, dacă trimit un video needitat cu un pensat ce cuprinde nu numai lucrul cu clientul, ci si negocierea cu el si comunicarea.
Cel/cea care va alege pachetul gandit pentru cosmeticiene/specialiste, va fi la final un pachet de atenție si dedicatie fata de client, nu doar o persoana care smulge fire din sprancene, conform unor reguli.
Oamenii cauta servicii, dar se intorc la oameni cu suflet si atenție pentru ei.
Care e greul cel mai mare al unei femei puternice, ca tine?
Nu mă mai vad de multă vreme puternica. De fapt, cred ca niciodată eu nu mi-am spus puternica, alții mă descriau așa si eu credeam.
Nicio femeie n-ar trebui sa se vada puternica. Se sperie mintea cu așa descriere. Cand iti spui ca esti puternica, tot corpul e rigid , sufletul e obosit pentru ca are multe de tras, mult de rezistat. Te vezi barbatoasa si suferi pentru ca nu este natura ta si te simți nevoita sa fii intr o situatie pentru ca nu ai încotro. Mersul iti devine barbatos, vorba este barbatoasa, nu mai ești flexibilă, se activează predominant în tine energia masculina
Cand spun puternica, imi vine in minte serioasa, greoaie, infranata, heirupista, mecanica.
Vezi, cum ai întrebat si tu, greul cel mai mare al unei femei puternice'. Din start asociezi greul cu puternică. De ce sa fii puternica dacă nu pentru greu, nu?
Eu sunt o femeie descurcareata. O, ce bine suna, nu?
Cum suna, așa simți si asta este, de fapt, realitatea, suntem femei descurcarete. Cand spun descurcareata, deja mă simt sprintena , isteata, agera, usoara, vesela ,in energie feminina
Dintr-o data, nimic nu mai este greu, totul este „descurcabil”, deslusibil, realizabil.
Dar bucuriile, din ce îți vin?
Din faptul ca am un pahar.
Cu ce se hrănește sufletul tău?
Cu speranta. Cu speranta ca data viitoare voi putea mai bine, indiferent despre ce e vorba.
Mai multe detalii, pe www.elisteodorescu.ro si pe www.cuelis.ro