E bine sa ai UN COPIL PREFERAT?

Nu de putine ori, mamele ajung sa fie mai atasate sufleteste de unul dintre copii. Ce consecinte poate avea acest lucru poti afla din articolul nostru.

MARIA C., 33 de ani:
"Ma tem ca nu i-as putea iubi in egala masura"

"Am un sot minunat si un fiu adorabil, care implineste luna viitoare cinci ani. Prietenii si rudele ma intreaba fie direct, fie pe ocolite, de ce nu-i fac un fratior lui Mihai, argumentand ca – ‘nu e bine sa fii singur pe lume’.
La randul lui, Mihai si-ar dori foarte mult un fratior sau o surioara. In ceea ce-l priveste, sotul meu nu ma preseaza sa mai avem un copil. Totusi, surorii lui i-a marturisit ca ar vrea si o fetita. Bineinteles, ca si parintii sotului ar dori inca un mostenitor.
Trebuie sa recunosc ca eu sunt cea care nu se grabeste sa mai aiba un copil. Nu pentru ca mi-ar fi groaza de o alta sarcina sau ca n-am avea cu ce hrani inca o gura, ci pentru ca ma tem ca nu mi-as putea imparti dragostea in mod egal intre cei doi copii. Am vazut prea multe familii in care dragostea parintilor se indrepta numai catre unul dintre copii, fapt ce-i provoca o vie suferinta celuilalt. Uneori, era preferat cel mic sau cel mai bolnavicios.
Eu insami am o sora cu zece ani mai mica si, dupa nasterea ei, m-am simtit mereu neglijata. Sunt convinsa ca nici mama mea, nici altele in situatia ei nu si-au propus sa fie partinitoare, dupa cum presupun ca nici nu si-au dat seama ce drame au declansat. Iar daca atatea femei au cazut in acest ‘pacat’, cum as putea fi sigura ca n-as gresi si eu, la randul meu? De aceea, prefer sa am un singur copil."

Psiholog Carmen Iancu: Competitia pentru dragostea parinteasca

  • Este important ca aparitia celui de-al doilea copil in familie sa aiba loc in conditii de armonie conjugala si familiala, pregatindu-l pe primul nascut sa accepte prezenta unui frate ca posibil partener de joaca.
  • Pentru a preveni instalarea rivalitatii fraterne – provocata de «competitia» pentru atentia maxima a parintilor – acestia din urma trebuie sa aiba o atitudine echidistanta fata de copii. Atentia mamei – de care primul copil se poate simti lipsit – poate fi inlocuita de grija tatalui sau a altui membru din familie (bunic, bunica, etc.). Numai astfel se poate mentine echilibrul interior al primului copil si al relatiilor familiale in care e implicat acesta.
  • Teama mamei este justificata doar din perspectiva experientei personale. Ea s-a simtit tratata diferit de catre parintii sai, care i-au plasat o parte din raspunderile lor de fiecare data cand i-au spus: ‘Tu esti mai mare!’. Procedand astfel, au omis faptul ca ambii copii (si cel mare, si cel mic) au acelasi statut in raport cu parintii.
  • Perspectiva unei relatii fraterne pozitive, echilibrate este cu atat mai posibila in cazul in care copilul isi doreste sa aiba un frate sau o sora.
  • Rivalitatea intre frati este un fenomen des intalnit in familiile cu cel putin doi copii, din cauza tendintei parintilor de a acorda prea multe raspunderi fratelui sau surorii mai mari in raport cu mezinul/mezina.
  • "Daca parintii reusesc sa-si asume in mod echilibrat responsabilitatile, copiii se vor intelege foarte bine."

Irina Dimiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie