Documentarul „Colectiv”, inclus pe lista celor 25 de filme selecționate la Festivalul de Film de la Toronto

În perioada 5-15 septembrie 2019 are loc cel mai mare festival de film din America de Nord, considerat de revista Variety “al doilea festival de film după cel de la Cannes”.

Filmul „Colectiv', un amplu documentar despre tragedia din clubul bucureștean și despre culisele retrezirii societății civile în România, se află pe lista selecției oficiale la Festivalul de la Toronto 2019. Anul acesta, doar 25 de filme din toată lumea au fost selecționate pe lista oficială a documentarelor la TIFF!

Vezi pe Libertatea filmarile secrete de la incendiul din Colectiv!

Filmul lui Alexander Nanau care, pe 4 septembrie, a rulat la Festivalul de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, va avea premiera nord-americană pe 6 septembrie. Pentru realizarea documentarului a fost nevoie de 14 luni de filmare, 18 luni de montaj și peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci ţări şi nouă naţionalităţi.

Thom Powers: „Mai rar a fost evidențiat atât de dramatic rolul jurnalismului în expunerea corupției, așa cum este în

O bună parte a acestui film cuprinde investigațiile Gazetei Sporturilor de după Colectiv: Hexi Pharma, Secureanu, spitalele Primăriei și altele. Puține ziare din lume au avut onoarea de a fi, vreodată, subiectul unui film ajuns la un asemenea eveniment. Echipa de jurnaliști de investigație condusă de Cătălin Tolontan își continuă munca publicând anchetele în cotidianul Libertatea.
Despre munca jurnaliștilor Libertatea și GSP din documentar scrie Thom Powers, curatorul Secțiunii Documentare de la Festivalul de Film din Toronto, una dintre cele mai exigente prezențe ale cinematografiei: Mai rar a fost evidențiat atât de dramatic rolul jurnalismului în expunerea corupției, așa cum este în Colectiv, filmul în care Alexander Nanau urmărește în timp real realizarea unei investigații. Cotidianul românesc Gazeta Sporturilor nu este cunoscut la nivel internațional, dar reporterii acesteia sunt la fel de perseverenți ca orice câștigător Pulitzer“.

Multe scene din documentar, filmate în redacția Gazetei Sporturilor

Documentarul lui Alexander Nanau descrie tot ce a urmat după incendiul de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, când 27 de oameni au murit pe loc și 180 au fost răniți. Atunci, Ministerul Sănătății le-a promis victimelor cu arsuri că vor avea parte de cele mai bune îngrijiri însă, pe măsură ce se scurgea timpul tot mai mulți dintre aceștia au pierit, ridicând proporțiile tragediei la 64 de morți.

Jurnaliștii de investigație ai Gazetei urmăresc pas cu pas ce se întâmplă și merg pe toate pistele: caută surse din interiorul instituțiilor, consultă documente oficiale și întreabă medicii implicați în tratarea răniților.

Multe din scene au fost filmate chiar în redacția Gazetei Sporturilor. Pentru realizarea documentarului, echipa regizorului Alexander Nanau a avut acces în redacție vreme de mai bine de un an, iar în unele perioade camerele video i-au însoțit pe ziariști zi de zi. Astfel, filmul surprinde momente importante ale muncii lor, inclusiv pe teren.

Una dintre scene îi prezintă pe Mirela Neag și Cătălin Tolontan pe treptele institutului ICECHIM în momentul în care au avut confirmarea din analizele comandate chiar de ei că dezinfectanții Hexi Pharma, folosiți inclusiv în spitalele care tratau răniții de la Colectiv, sunt diluați.

Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Festivaluri la care va fi prezent filmul “Colectiv”

După lansarea modială de la Veneția, filmul va avea premiera nord-americană la prestigiosul Festivalul de Film de la Toronto pe 6 septembrie în cadrul secțiunii Documentare.

În Canada, proiecțiile sunt programate pe 6, 8 și 12 septembrie.

În cadrul Zurich Film Festival (ZFF), care va avea loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, în acest moment, sunt programate 4 vizionari ale filmului: 28 si 29 septembrie și 1 si 5 octombrie.

Filmul va merge în octombrie și la festivalul de film jurnalistic și politic al clubului presei din Washington, unde se va organiza o dezbatere.

Premiera în România a filmului „Colectiv' va avea loc in noiembrie.

Datele la care au loc proiecțiile documentarului „Colectiv' la Toronto

  • 6 septembrie, Scotiabank hall
  • 8 septembrie, Jackman Hall (AGO)
  • 12 septembrie, Scotiabank hall

La cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto, care va avea loc între 5 şi 15 septembrie, vor fi acordate marele premiu pentru lungmetraj, premiile publicului pentru cel mai bun documentar, dar şi pentru secţiunea „Midnight Madness', dedicată peliculelor de groază şi neconvenţionale, şi trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Muzica, filme, carte