Discutii si certuri din cauza banilor?

Discutii si certuri din cauza banilor?

conflict, cearta
Mara are 38 de ani si lucreaza ca receptionera intr-o clinica medicala. E casatorita cu Ma- rius, 42 de ani, si au 2 copii. Mara a venit la consiliere din cauza deselor certuri cu sotul.

MARA – Si eu si Marius trebuie sa facem fata unei realitati dure. Doar ca tot ce reusim sa facem e sa ne certam. Si m-am saturat.

CARMEN – Pentru ce va certati de fapt?

MARA – E vorba de bani. Marius a lucrat ca manager la o firma de asigurari, dar a fost disponibilizat cu 6 luni in urma, si inca nu si-a gasit un nou job.

CARMEN – Trebuie sa ii fie greu. Cum face fata acestei situatii?

MARA – Nu foarte bine. Economiile noastre sunt pe terminate, iar el e foarte stresat pentru ca facturile vin in continuare, si nu stie cum le va plati. Avem doua fete, una de 10 si alta de 7 ani; amandoua au nevoie de bani pentru scoala. Sunt ingrijorata de prezent si caut solutii pentru a le putea oferi fetelor posibilitatea sa mearga la o sala de sport, la cursuri de balet, unde merg si colegele lor, sa mearga in tabere.

CARMEN – Cred ca toate astea il fac pe Marius sa se simta usor depasit de situatie.

MARA – A ajuns sa ia antidepresive, la recomandarea medicului. Iar mie imi e foarte greu sa ii mai fiu alaturi, pentru ca simt ca parca ne-a abandonat si nu ii mai pasa de nevoile noastre.

CARMEN – Cred ca Marius asteapta sa fii mai intelegatoare cu el, fara sa-l judeci si fara sa ii reprosezi ceva. Inteleg ca te simti si tu depasita de situatie, dar, pe de alta parte, nu el a dorit sa fie disponibilizat, nu-i asa?

MARA – Asa e, dar si eu si fetele incercam din greu sa depasim situatia asta, si cred ca el nu apre ciaza ce sacrificii facem. Daca pana acum plecam in fiecare an in concediu impreuna, anul acesta vom renunta la vacanta.

CARMEN – Eu cred ca motivele financiare invocate in discutiile voastre reprezinta doar suprafata unor probleme mai adanci din relatia voastra. Cred ca ingrijorarile tale financiare acopera de fapt cauzele reale ale neintelegerilor dintre voi.

Mi-ai spus despre nevoile pe care le au fiicele voastre; cred ca ele ar putea sa inteleaga ca nu va puteti permite toate acestea acum. Iar voi sunteti un cuplu care are nevoie sa isi stabileasca prioritatile corect; aveti ocazia sa va invatati copiii cat de valoros e sa traiesti adaptat la realitate.

Intr-o zi, ele vor fi nevoite sa faca fata dificultatilor ce pot sa apara in propria viata. Acum e momentul sa le spui ca nu va puteti permite, deocamda- ta, sa le cumparati haine noi, nici sa le platiti cursuri de dans.

MARA – Nu se vor bucura sa auda toate astea. Marius imi spune ca le-am tot rasfatat pana acum, si ca nu ne putem permite sa continuam ca pana acum.

CARMEN – Se pare ca voi doi aveti probleme in comunicare. Aveti nevoie cu totii sa acceptati ca, pentru un timp, stilul vostru de viata s-a schimbat mult. Iar partea buna e ca din astfel de situatii puteti iesi mai puternici si fetele voastre pot sa invete lucruri utile pentru cand vor deveni independente.

MARA –Ce as putea sa fac pentru ca relatia noastra sa mearga?

CARMEN – Stati de vorba sincer. Fiti pragmatici, faceti bugetul lunar bazat exact pe cati bani aveti. Fiti empatici si incercati sa gasiti solutia de mijloc. Asculta-l pe Marius atunci cand iti spune ceva si ofera-i ceva mai mult sprijin si intelegere.

CE AR TREBUI SA FACA? Sfatul cititoarelor

MAI PUTIN RASFAT
Inceteaza sa te porti ca o rasfatata! Mi se pare ca Mara se poarta ca si cum ar fi o mica printesa. Imi pare rau pentru Marius. Sotul meu si-a pierdut slujba anul trecut, iar eu i-am fost alaturi si ii voi fi in continuare aproape. Doar asa putem trece mai usor prin toate greutatile. Crina, 32 de ani.

MERGETI AMANDOI LA CONSILIERE
Marius are nevoie de ajutor. Cred ca Marius si Mara ar trebui sa incerce sa vina impreuna la consiliere. Mie mi se pare ca ea nu ii este alaturi in momentele in care el are mai mare nevoie de asta, si cred ca ingrijorarile pentru bani sunt mai mult ale ei Ea ar trebui sa devina mai realista. Adela, 41 ani

CREAtI-VA NOI OBIECTIVE
Faceti-va planuri. Cand mi-am pierdut slujba, m-am apucat sa citesc o carte pentru stabilirea de obiective. Mi-a fost de ajutor, caci am inteles cum trebuie sa procedez pentru a ma limita la bugetul redus. Am inteles ca trebuie sa imi planific pasii pe care ii fac ca sa-mi gasesc un nou job. Mioara, 36 ani.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie