Diferența dintre variola maimuțelor și varicelă. Iată deosebirea dintre cele două boli

Cazurile de variola maimuțelor sunt în creștere, iar mulți oameni se îngrijorează de la zi la zi, punându-și numeroase întrebări.

Variola maimuțelor poate provoca o erupție cutanată pe corp alături de simptome precum febră și dureri de cap. Aceste semne sunt similare cu o boală comună pe care copiii o fac adesea și anume, varicela.

Chiar luna trecută, părinții au fost avertizați cu privire la un focar periculos de infecții de varicelă și scarlatină.

Experții spun că multe infecții comune au scăzut în timpul stării de urgență în contextul pandemiei de COVID-19, dar acum circulă la niveluri mai înalte, afectând în special grădinițele și creșele.

Dar care sunt principalele diferențe dintre variola maimuțelor și varicelă. La ce ar trebui să fii atent?

Variola maimuțelor este o boală rară care provoacă focare în Africa. Dar, în mod neobișnuit, a început să se răspândească într-un număr de țări neatinse din Europa și America.

În timp ce variola maimuțelor este o boală ușoară care se ameliorează cu timpul, în cazuri foarte rare poate duce la moarte. Aproximativ șase la sută din cazuri sunt fatale, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Simptomele durează de obicei între cinci și 21 de zile după expunere.

Ele încep similar cu gripa. Dar apoi izbucnește o erupție cutanată, începând de pe față.

Simptomele inițiale includ:

  • febră
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • durere de spate
  • noduli limfatici umflați
  • frisoane
  • epuizare

O erupție cutanată cu mâncărime și uneori dureroasă apare până la trei zile după boală, începând cu fața, palmele și tălpile picioarelor. Ceea ce începe ca o erupție roșie aparent inofensivă, care arată ca varicela, evoluează în vezicule mari care pot dura câteva zile.

Interiorul gurii, organele genitale și mucoasa ochilor pot fi, de asemenea, afectate de erupția cutanată urâtă. Dacă se răspândește la ochi, poate provoca orbire. În timp ce unii pacienți pot avea doar câteva leziuni, alții vor avea mii, spune OMS, potrivit The Sun.

Principala diferență dintre cele două este că varicela nu va provoca, de obicei, dureri de cap și ganglioni limfatici umflați.

Varicela este o altă boală foarte infecțioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian și se prezintă cu o erupție cutanată caracteristică, cu vezicule pe față, răspândindu-se pe corp până la brațe și picioare.

Deși, în general, este o boală ușoară la copiii sănătoși, poate fi mai severă la femeile însărcinate și la persoanele imunocompromise.

Copiii cu varicelă ar trebui să rămână acasă până când sunt mai bine și erupția cutanată a dispărut. Este o afecțiune care provoacă mâncărime și îi poate face pe cei mici să se simtă inconfortabil, chiar dacă nu au foarte multe pete.

Înainte de apariția unei erupții cutanate, este posibil ca temperatura să crească, să apară dureri, să se manifeste o senzație generală de boală și o pierdere a poftei de mâncare.

Adulții care fac varicela vor avea de obicei simptome pentru mai mult timp și, în majoritatea cazurilor, vor avea mai multe pete. Potrivit specialiștilor se poate face varicelă de mai multe ori, însă acest lucru este rar.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate