Variola maimuțelor nu este atât de periculoasă pe cât se crede. Iată ce spun experții din UK:

Variola maimuțelor nu este atât de periculoasă pe cât se crede. În nici un caz nu o putem compara cu recenta pandemie de Covid.

Întâi a venit Covid-ul, apoi un focar misterios de hepatită în rândul copiilor și acum variola maimuțelor.

Variola maimuțelor este cea mai recentă veste proastă pentru sănătatea noastră aducătoare de fiori pe șira spănării. Iar cuvinte precum „izolare' sau distanțare socială ne provoacă un rău fizic.

Variola maimuțelor este o boală virală rară, întâlnită de obicei în unele părți din Africa centrală și de vest, fiind descoperită într-o colonie de maimuțe în 1958 și mai târziu la oameni în 1970.

Pe 7 mai, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a anunțat că a fost depistat un caz la un pacient care a călătorit în Marea Britanie din Nigeria. De atunci, cazurile au crescut, cu răspândirea virusului în rândul populației europene la care adăugăm cele peste 300 de cazuri în afara Africii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Peste 100 dintre aceste cazuri au fost detectate în Marea Britanie, un copil ajungând la terapie intensivă iar alte infecții au fost confirmate și în alte țări din Europa și SUA.

Dr Susan Hopkins, consilier medical în Marea Britanie, a declarat: „Continuăm să detectăm cu promptitudine noi cazuri de variola maimuțelor prin intermediul rețelei noastre extinse de supraveghere. Dacă cineva observă că are erupții cutanate sau leziuni pe orice parte a corpului, în special dacă a avut recent un nou partener sexual, ar trebui să-și limiteze contactul cu ceilalți oameni și să contacteze serviciile medicale de urgență cât mai curând posibil.”

Ce este variola maimuțelor, cine este expus riscului și de ce bărbații sunt cei mai mulți dintre cazurile de până acum?

Ca și în cazul coronavirusului, variola maimuțelor este ceea ce este cunoscut sub numele de virus zoonotic, ceea ce înseamnă că poate fi transmis de la animale la oameni. „Simptomele clinice sunt similare cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă', spun virusologii. „Dar în timp ce variola maimuțelor este similară genetic cu variola, este mai puțin severă.'

Acest tip de Variolă este endemică în anumite părți ale Africii, ceea ce înseamnă că este prezentă constant și reprezintă aproximativ 9.000 de cazuri pe an. Există două tulpini, una originară din Africa de Vest și cel mai probabil să fie cea care provoacă focarul global, și alta din Congo, care este mai mortală.

De ce se numește Variola Maimuțelor?

Numele sugerează că provine de la maimuțe, dar oamenii de știință nu pot fi siguri. Ceea ce știu este locul unde a fost identificată pentru prima dată. Variola maimuțelor a fost izolată pentru prima dată la maimuțele de laborator în 1958, de unde și numele. Cu toate acestea, se crede că gazda naturală sunt rozătoare, cum ar fi șobolani, șoareci și veverițe, nu maimuțe. În anii 1970, la scurt timp după ce virusul a fost descoperit, a fost găsit pentru prima dată la oameni.

Cum știi că te-ai infectat?

Vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, variola maimuțelor este o boală ușoară și trece de la sine. Simptomele încep între cinci și 21 de zile după ce o persoană este infectată și pot fi confundate cu gripa. Simptomele clinice includ febră, dureri de cap, umflarea ganglionilor limfatici și dureri musculare. Erupțiile cutanate apar de obicei în decurs de una până la trei zile după febră. Simptomele pot dura două până la patru săptămâni și, în majoritatea cazurilor, o persoană se va recupera. Cu toate acestea, cazuri grave pot fi observate la copii și la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Se poate muri de variola maimuțelor?

Aceată infecție a fost denumită „vărul' variolei, ceea ce este suficient pentru a insufla frică, deoarece variola a ucis milioane de oameni înainte de a fi eradicată în anii 1980, datorită vaccinurilor. Cu toate acestea, variola aceasta este mai puțin severă și mai puțin mortală. Letalitatea cazurilor este de trei până la șase la sută, cu decese mai mari la copiii mici pentru tulpina Congo, iar rata mortalității tulpinii din Africa de Vest este considerată a fi de aproximativ 1%.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Variola maimuțelor „nu este un alt Covid', spun specialiștii. Spre deosebire de Covid, acest virus nu se răspândește și nu capătă mutații la fel de repede. Transmiterea între oameni „nu este eficientă', majoritatea oamenilor transmițând-o la mai puțin de o altă persoană, ceea ce înseamnă că rata R este mai mică de unu. Transmiterea necesită un contact direct prelungit cu o persoană infectată sau cu obiectele sale recent contaminate. Coronavirusul se transmite rapid prin inhalarea picăturilor contaminate.

Cum se răspândește?

În cele mai multe cazuri, o persoană este infectată după ce a intrat în contact cu un animal infectat, dar poate fi transmisă și prin contactul apropiat cu o persoană care pare a fi principala sursă în acest focar. Virusologii explică că acest lucru se poate întâmpla dacă atingeți leziunile pielii unei persoane infectate sau obiectele pe care le-au contaminat cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele sau hainele.

Variola maimuței se ia pe cale sexuală?

Variola maimuței nu este o boală care se transmite doar sexual în sensul tradițional. Dar virusul poate fi transmis și prin contact sexual. Sunteți contagios până când crustele care se formează peste o erupție cutanată cad. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a „înțelege mai bine' dacă s-ar putea răspândi prin sex prin sperma și lichidul vaginal.

Cine are cel mai mare risc de a contacta variola maimuței?

Orice persoană care intră în contact strâns cu o persoană infectată prezintă cel mai mare risc. Dacă ați călătorit recent în Africa de Vest sau Centrală, sunteți considerat un risc mai mare. În general, tinerii sunt mai predispuși să se infecteze.

Experți din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat că până acum a fost detectat un număr disproporționat de cazuri la bărbați homosexuali și bisexuali.

Există vaccin?

Răspunsul este da. Studiile au arătat că vaccinul împotriva variolei este în jur de 85% eficient împotriva variolei maimuțelor. Vaccinul împotriva variolei nu mai este disponibil publicului larg, dar vaccinarea anterioară împotriva variolei poate duce la o boală mai ușoară.

Sursa: The Scottish Sun

Foto: 123rf

Citește și:

Avertisment pentru femeile însărcinate. Afecțiunea care poate fi fatală în orice moment

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate