Diferența dintre gripă, alergie și Covid
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2020/03/diferenta-dintre-gripa-alergie-si-coronavirus.jpg)
Știi care e diferența dintre gripă, alergie și Covid? Da, au particularități similare. Dar există câteva deosebiri între aceste trei afecțiuni. E obligatoriu să știe toată lumea: nu lua antibiotic după ureche și nu depăși cantitatea de paracetamol, pentru că îți afectează ficatul. „Doza recomandată de paracetamol pentru adulți este de 1000 mg/zi și în niciun caz NU trebuie depășită doza de 4g pe zi, în cazuri izolate”, ne spune dr. Adriana Camelia Andrăsescu, medic de familie.
Tuse, strănut, nas înfundat, congestie, dureri musculare, frisoane – este perioada din an când apar astfel de simptome în organism. Dar cum poți să știi ce fel de boală ai cu adevărat?
Diferența dintre gripă, alergie și Covid
Unele semne ne certifică faptul că avem de-a face cu o simplă răceală sau cel mult o gripă sezonieră, dar sunt și situații când simptomele indică o boală respiratorie mai gravă, cum este Covid-ul. Și pentru că suntem în plin sezon de răceli și gripe, peste care se suprapune și Covid-ul, este din ce în ce mai confuz să ne dăm seama ce fel de afecțiune avem. Să nu mai amintim și de alergiile din această perioadă a anului cauzate de lipsa temperaturilor scăzute și a lipsei zăpezii…
Specialiștii ne ajută să ne dăm seama care sunt micile diferențe dintre aceste afecțiuni:
ALERGII: NAS ÎNFUNDAT ȘI USTURIMI/MÂNCĂRIMI ALE OCHILOR
Pentru că temperaturile nu au fost suficient de scăzute și nu a nins, există încă o mulțime de alergeni prin aer. Când ești alergic, sistemul imunitar al organismului răspunde pe măsură. S-ar putea să dezvolți o tuse seacă sau productivă ca rezultat al secrețiilor nazale. Mucusul care se acumulează în pasajele sinusului se strecoară prin partea din spate a gâtului provocând tusea. La toate acestea se adaugă ochii roșii, strănutul și durerile de cap. Dacă pe nas și frunte ai pete roșii, știi sigur că ai o rinită alergică.
GRIPA: DURERI ÎN TOT CORPUL
În ciuda faptului că în ultimii ani Covid-ul a primit cea mai mare atenție să nu uităm că suntem în plin sezon de gripă. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor raportează că activitatea gripei rămâne ridicată. Totuși, trebuie menționat faptul că până și medicilor le este greu să diferențieze simptomele dintre cele două tulpini de virusuri, sau răceala de o formă de gripă sezonieră, ușoară. Acest lucru se întâmplă pentru că există o mulțime de simptome care se suprapun. Dacă nu ai febră dar te doare tot corpul și simți puternice dureri de cap, cel mai probabil ai gripă.
Iată care sunt simptomele clare de gripă sezonieră:
- febră sau senzație de febră/frisoane (nu pentru toată lumea)
- tuse
- durere în gât
- nas înfundat
- dureri musculare sau în tot corpul
- dureri de cap
- oboseală
- greață sau vomă (mai ales la copii)
Dacă există simptome de genul acesta cel mai bun lucru este ca o persoană să stea izolată, să se hidrateze corespunzător și să nu se ridice din pat. Somnul este foarte important.
CORONAVIRUS: FEBRĂ APĂRUTĂ BRUSC, TUSE, RESPIRAȚIE SCURTATĂ
Majoritatea covârșitoare a persoanelor infectate cu Covid-19 spun că febra s-a instalat relativ brusc. Un procent mic din cei diagnosticați cu coronavirus spun că au avut probleme intestinale, precum greață sau diaree. Un simptom MAJOR pentru Covid-19 este respirația scurtată, dispnee, de aici și termenul „foamea de aer”. Bolnavii simt nevoia să tragă mult aer în piept sau să caște. Apoi varianta Omicron a apărut cu dureri înțepătoare în gât, de juri că un cactus stă să crească atunci când înghiți saliva.
- lipsa de oxigen
- febră
- tuse seacă
- oboseală
- respirație scurtă
- dureri musculare
- dureri de cap
Dacă aveți aceste simptome cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să luați legătura cu medicul de familie care va ști ce medicație să vă dea. Nu ieșiți afară! În felul acesta îi îmbolnăviți pe toți cei cu care intrați în contact.
foto: 123f
Citeste și:
Sfaturi pentru a lucra eficient de acasă