Dezvoltare personală: Şi tu poţi fi creativă!
Intre timp, ai uitat. Ai fost la şcoală şi ţi s-a spus că lucrurile se fac 'doar aşa'. Au dispărut fluturaşii şi prinţesele şi castelele din puf de păpădie. Şi culorile din viaţa ta. Ei bine, ce e de făcut?!
Creativitatea este ceva cu care ne naştem cu toţii, este un dar pe care îl primim necondiţionat. Abilitatea de a genera idei diferite, nu neapărat noi, de a face conexiuni între lucruri care nu au nimic în comun, aparent. De a găsi soluţii la diversele probleme.
Dacă avem norocul de a avea şi alte abilităţi speciale de a transmite aceste idei şi modalităţi prin medii specifice (pictură, muzică, scris), atunci creativitatea se manifestă prin artă.
Dar nu vorbim despre artă acum, ci despre acel lucru cu care am venit pe lume dar pe care l-am pierdut. Iar acum la vârsta adultă tot ce avem de făcut este să ne cerem din nou, nouă însene, acest drept. Şi, pentru că l-am uitat, să-l antrenăm.
De ce avem nevoie de ea, creativitatea? Pentru că în primul rând ne face viaţa mai frumoasă, ne scoate din rutină, ne aduce succes şi performanţă în ce facem. Şi acasă, şi la muncă.
S-au făcut studii conform cărora persoanele care se consideră creative au un nivel de fericire şi împlinire personală mult mai ridicat decât persoanele care cred că nu sunt creative.
Iată cum să readuci starea de creativitate în viaţa ta:
1. În primul rând, uită-te în jurul tău. Ai nevoie să faci ordine. Sună ciudat, dar pentru a-ţi manifesta creativitatea, ordinea şi disciplina personală sunt esenţiale.
Apoi, conturează în jurul tău şi acasă şi la birou, un spaţiu în care poţi pune imagini din reviste, tipărite din calculator, sau orice alt simbol vizual care să îţi dea o stare de bine.
Care este visul tău care nu te lasă să dormi în perioada asta? Pune toate imaginile lui pe acest spaţiu. Care este principalul tău obiectiv? Vizualizează-l şi transpune-l pe panou.
Poate fi un panou magnetic sau de plută sau pur şi simplu o foaie mare albă de hârtie pe care să lipeşti aceste imagini. Te vor inspira, iar visarea cu ochii deschişi este o modalitate simplă şi foarte la îndemână pentru a începe să-ţi stimulezi creativitatea.
2. Acordă-ţi zilnic timp pentru a visa. Şi timp pentru a-ţi propune concret să faci un anumit lucru altfel decât îl faci de obicei.
De exemplu, drumul spre sau de la muncă. (Chiar pe zăpada de acum, poţi descoperi lucruri interesante).
Creativitatea ţine de asemenea de antrenament. Dacă te blochezi în idei rutinate şi nu vine nimic nou – ia o pauză!
3. Învaţă tehnici de creativitate şi gândire laterală. Se găsesc în cărţi sau online. Sunt zeci de astfel de tehnici, chiar sute. Ia o astfel de tehnică, una cu care rezonezi, şi exerseaz-o până intră în modul tău natural de gândire.
De exemplu, mie îmi place foarte mult Mindmap-ul ca instrument de a face conexiuni şi de a genera idei noi. Uneori iau notiţe în întâlniri prin intermediul acestei tehnici, mi-am creat inclusiv strategia de business în acest mod.
Dacă faci o căutare pe Google, vei găsi imediat şi cum să-l foloseşti, şi chiar softuri gratuite care generează Mindmap-uri.
4. Ce crezi despre creativitate? Împrieteneşte-te cu această stare. Adună toate lucrurile importante pentru tine şi pune-le sub această umbrelă. Cum arată acum? Ce poţi să schimbi în abordarea lor? Adună oameni creativi lângă tine. Joacă-te şi râzi din tot sufletul alături de ei!
5. Eşti o persoană creativă! Şi poţi fi o persoană creativă în toate rolurile pe care ai în această viaţă. Fă o listă cu acele caracteristici care crezi că îţi stimulează creativitatea şi aplică-le, una câte una.
6. Şi, în sfârşit, devenind cu adevărat creativă, făcând lucrurile altfel, gândind diferit şi generând în jurul tău energie creativă, cui crezi că i-ar folosi acest lucru? Cum ar fi lumea din jurul tău influenţată şi care ar fi reacţiile? Cum ar arăta contribuţia ta în lume din această perspectivă?
Creativitatea este stimulată de un set de atitudini interioare, cum ar fi: starea de joacă, râsul, lipsa judecăţii comportamentelor altora (adică acceptarea şi toleranţa), nu în ultimul rând încrederea în viaţă. Nu are nicio legătură cu frica, ci cu iubirea, cu entuziasmul şi cu pasiunea.
Dacă nu ştii de unde să începi, gândeşte-te la lucrul care te entuziasmează cel mai mult în viaţa ta, oricât de mic ar fi. Şi porneşte de acolo. Nu uita, suntem cu toţii creativi! Avem doar nevoie să ne aducem aminte.
Inner Self Alchimist – Professional Coach
Citeste si 5 moduri de a ne comporta cu oamenii dificili