Deserturi și lavandă ca pe vremea bunicii, în Basarabia

Deserturi și lavandă ca pe vremea bunicii, în Basarabia

Suntem în mașină, mergem spre Orheiul Vechi, o rezervație ecologică și turistică aflată la 30 km de Chișinău.  Nata și Viorica sporovăiesc non-stop. Deși sunt prietene de-o viață, par să aibă încă o mulțime de lucruri să-și spună. Se tachinează permanent, cu drăgălășenie.

de Oana DRĂGULINESCU

mai dulce

Viorica ne arată brazdele puse la poartă de sărbătoarea Sf. Gheorghe. Nata o ceartă că nu i-a spus până acum de legenda asta așa frumoasă și o roagă să oprească mașina, să facă o fotografie brazdelor și să posteze pe Facebook această poveste din Republica Moldova, care spune că brazda Sfântului Gheorghe îți va proteja gospodăria de necazuri și intemperii. Eu stau cuminte pe bancheta din spate și mă gândesc că le-am cunoscut pe Nata și Viorica acum doar o săptămâna și iată-mă acum, într-un press-trip la Chișinău, alături de 4 jurnaliști și bloggeri.

Nu știu cum să le descriu mai bine pe femeile acestea două, dar mie îmi par două amazoane ale Moldovei, două femei teribil de frumoase și puternice, cărora pare că nimic nu le stă în cale. Mi-au vorbit cu atâta pasiune despre evenimentele pe care le organizează la Chișinău și despre dorința lor de a face cunoscute lumii întregi valorile și tradițiile Moldovei, încât o săptămâna mai târziu, iată-mă la Chișinău, cu Nata și Viorica, ascultând povestea brazdelor de Sf. Gheorghe.

Fiecare provine din zone profesionale diverse: Nata este jurnalist de televiziune, iar Viorica notar public… asta așa, pe cartea de vizită, pentru că apoi urmează lunga listă de ramificații profesionale și pasiuni puse în practică. Nata studiază actualmente gastronomia la Montreal și a publicat de curând o superbă carte de bucate, inspirată de bucătăria moldovenească, dar mai ales de bucătăria mamei ei. Dragostea se simte în fiecare rețetă și pagină, pentru că Nata vorbește acolo despre mâncarea ca hrană spirituală, făcută cu și pentru cei ce-ți sunt dragi și îi porți în suflet.

Viorica scrie în timpul liber poezie și beletristică, are deja câteva cărți publicate și se pregătește să finalizeze încă una, inspirată de călătoria ei în India. Cele două sunt creatoarele și organizatoarele celor mai frumoase festivaluri din Moldova. Fiecare eveniment este o mică bijuterie și te întrebi cum pot femeile acestea, cu vieți atât de complexe și cu meserii atât de solicitante, să managerieze evenimente atât de frumoase, diverse și mai ales creative.

“Mai dulce”, festivalul dedicat deserturilor

Mai dulce” este un festival dedicat deserturilor, ajuns la a cincea ediție, care se desfășoară în ultima sâmbătă din luna mai și care încurajează publicul să participe cu cele mai bune dulciuri de casă. Este un imbold pentru ca familiile să păstreze și să redescopere bucuria de a pregăti copiilor dulciuri de casă, cu produse tradiționale și de calitate.

Fiecare stand de prezentare este aranjat cu migală și cu un bun gust desăvârșit. Este o sărbătoare pentru toate simțurile, de la aromele și gusturile prăjiturilor la frumusețea standurilor și produselor expuse. Am început degustarea chiar de la standul Natei, unde mama ei pregătise o rulada pufoasă de casă, cu vișine și căpșune, cu ouă de la găinile din curtea proprie și cu frișcă de casă, bătută de mână, din smântâna de cremă.

matrioska

La fel de bună ca prăjiturile este și conversația pe care o ai cu expozanții, care îți spun istoria desertului, din ce zonă provine și ce înseamnă pentru familia lor. S-au premiat dulciurile tradiționale, cele internaționale, dar și cel mai frumos stand.

Împrăștiați printre standurile cu deserturi spectaculoase îi găsești pe micii artizani, cu produse locale, selectate cu grijă de organizatori. Nu am văzut de mult jucării lucrate manual de o asemenea delicatețe și bun gust, bijuterii etnice atât de frumoase și așa un amalgam plăcut de produse, de care nu te mai saturi să le privești.

artizanat

Atenția ca aceste produse să fie 100% tradiționale și manufacturate este atât de mare, încât organizatorii își pun problema să introducă aceste reguli stricte și la secțiunea “Târgul copiilor cuminți”, unde micii participanți își vând sau schimbă jucăriile pe care nu le mai folosesc. “În felul acesta, părinții se vor gândi de două ori când vor achiziționa o jucărie urâtă și de plastic, care este însă la modă, în locul unui obiect frumos, realizat de artizanii noștri”, ne spune Nata Albot.

jucarii

Ce m-a impresionat însă și mai tare, dincolo de concept, de designul festivalului, de selecția impecabilă a participanților și de atmosfera senzațională a fost numărul voluntarilor. Sunt peste 100 de voluntari care participă la proiectele acestea, voluntari cu experiență, instruiți, chiar dacă mulți dintre ei sunt elevi de liceu. Ei, acesta chiar este un lucru pe care aș vrea să-l văd și acasă, la București, unde voluntariatul este încă o pasăre foarte rară.

“Lavender Fest”, festivalul din câmpurile de lavandă

Dar “Mai Dulce” este doar unul dintre evenimentele semnate de Nata și Viorica. Urmează “Lavender Fest” în 18 iunie, un festival care are loc în câmpuri de lavandă, cu dress-code “all white”, unde poți ascultă muzică live, poți participa la sesiuni de yoga și masaj sau poți achiziționa produse artizanale inspirate de levănțică ori dulcuri raw-vegane.

În toamnă, urmează “Ia Mania”, un eveniment dedicat tinerilor designeri și creațiilor inspirate de tradiția populară și “Festivalul Brazilor de Crăciun”.

Pe scurt, dacă vreți să vizitați Chișinăul, să o faceți într-o perioadă în care să puteți participă și la unul dintre aceste evenimente, nu o să vă pară rău. Dacă vreți să descoperiți oameni talentați din Moldova, să le căutați pe Nata Albot și Viorica Nagacevschi, care, cu siguranță, vă vor recomanda mulți alți moldoveni senzaționali, pentru că așa sunt ele, generoase, și pentru că mie mi-au vorbit mai mult despre compatrioții lor decât despre ele: de la vinurile Liliei Dulgher la pantofii lucrați manual de Valentin Frunză sau mâncărurile fantastice semnate de Petru Chicu.

Uite cum sa prepari un ceai de lavanda aromat!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse