Descoperire medicală: Cei 5 factori care duc la forme grave de COVID-19

5 factori care duc la forme grave de COVID-19

Lumea medicală este sigură: unele persoane sunt mai expuse formelor severe de covid-19. O explicație sunt factorii și anumite caracteristici personale, care duc la deteriorarea stării de sănătate. Iată care sunt cei 5 factori care duc la forme grave de COVID-19:

„Este o boală mult mai complicată decât am crezut, căci afectează sistemul nervos, coagularea sangvină, organele și inima, provocând miocardită', explică Gilles Pialoux, șeful departamentului de boli infecțioase și tropicale al spitalului Tenon din Paris. Iată cei mai importanți factori care influențează gravitatea formelor de Covid-19:

Obezitatea

Potrivit datelor din registrul național, publicate de Le Monde, 83% dintre pacienții cu coronavirus care ajung la terapie intensivă sunt supraponderali, iar greutatea medie a celor decedați este de 80 kg. „Cu cât este mai mare excesul de greutate, cu atât crește riscul de a dezvolta o patologie severă și de a fi intubat și ventilat. Iar riscul de a fi intubat este dublat pentru pacienții care au obezitate severă', explică prof. dr. Olivier Ziegler, endocrinolog și nutriționist din Nancy.

Vârsta

Se știe de la începutul epidemiei că persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe de coronavirus și că cele cu vârsta peste 60 de ani sunt maximum expuse riscului. Conform statisticii epidemiologice a „Santé publique' din Franța 35% dintre persoanele aflate la terapie intensivă aveau vârste cuprinse între 65 și 74 de ani și 22% de peste 75 de ani. Decesele, fără comorbiditate, adică fără prezența altor boli, s-au înregistrat la aproape toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Sex

Potrivit statisticilor, din 10 cazuri severe de Covid-19, 7 sunt bărbați și doar 3 femei, deci bărbații sunt cel mai expuși. “Există probabil o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este utilizată de virus pentru a pătrunde în celule”, este de părere șeful departamentului boli infecțioase și tropicale din spitalul Tenon din Paris. Grupa sangvinăGrupa de sânge ar putea fi, de asemenea, un factor agravant- tot din cauza unei enzime ce se trasnformă în „receptor' al virusului. Cel mai păuțin expsuși sunt cei cu grupa sangvină 0 deoarece au cei mai mulți anticorpi care ar putea bloca virusul. Conform unui studiu chinezesc, realizat în Wuhan, din 1.775 de pacienți infectați cu coronavirus aproape 40% aveau grupa sangvină A, și doar 26% grupa 0, chiar dacă în populația totală cei cu grupa 0 sunt de departe cel mai numeroși.

Boli cronice

Printre persoanele cu cel mai mare risc de a fi afectați grav de coronavirus figurează pacienții cu antecedente cardiovasculare, cu hipertensiune arterială, cei care au suferit un AVC sau o intervenție chirurgicală. Apoi, cei cu o boală respiratorie cronică- care se pot decompensa de la infecția virală- cei cu boala renală cronică, care necesită dializă, diabeticii insulino-dependenți, ca și bolnavii de cancer aflați în tratament.

Tutun

Un studiu pe baza datelor statistice din China, publicat în revista News England Journal of Medecine, confirmă faptul că fumătorii au un risc crescut cu 50% să dezvolte o formă severă de Covid-19, comparativ cu nefumătorii, iar riscul de deces este chiar și cu 130% mai mare!

Foto> 123rf

Citeste si>

Divorțul, efectul secundar al pandemiei de coronavirus

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate