De la romanul ”Luminița, mon amour” la filmul ”Ana, mon amour”, cu scriitorul și scenaristul Cezar Paul Bădescu

cezar paul badescu, autor Luminita, mon amour

La începutul lunii martie, va avea premiera pe marile ecrane un nou film în regia lui Călin Netzer, mult premiatul regizor pentru ,,Poziția Copilului'. ,,Ana, mon amour' pornește de la romanul 'Luminița, mon amour', al cărui autor, Cezar Paul Bădescu, a scris și scenariul filmului.

L-am invitat să ne acorde un interviu despre carte și film, acesta din urmă fiind 'o critică la adresa lumii în care trăim și a soluțiilor ridicole pe care ea le oferă pentru problemele personale'.

Te-ai gândit că romanul 'Luminița, mon amour' ar putea deveni vreodată scenariu de film?

Drept să spun, nu m-am gândit, deși sunt un cinefil. Singurele legături conștiente ale romanului meu cu cinemaul au fost trimiterile, aluziile la diferite filme – care apar destul de des în carte. Apoi au venit alții și au spus că e un roman foarte cinematografic. Critici literari, în cronicile lor (cum a fost Bogdan-Alexandru Stănescu), dar nu numai.

De exemplu, Monica Bîrlădeanu a fost entuziasmată de carte și mi-a zis că ar fi păcat să nu se facă film după ea. Și, vreme de ani de zile, a făcut lobby pentru ea printre oamenii de film.

Apoi, în 2010, Călin Netzer a ajuns să citească romanul meu, i-a plăcut și lui și, mai cu seamă, s-a identificat cu personajele – iar asta l-a făcut să-și dea seama că poate să facă un film în care, în paralel cu povestea din roman, să-și spună propriile povești.

Cu siguranță romanul a avut un turneu de promovare cu cititorii, va urma și promovarea filmului. Care crezi că va fi diferența? E alt gen de percepție?

Nu, romanul nu a avut niciun turneu de promovare și nici vreo campanie – și, cu toate acestea, primul tiraj s-a epuizat în vreo două luni în 2006, când a apărut, și apoi s-au mai tras alte câteva tiraje.

În ultimii ani, 'Luminița, mon amour' nu s-a mai găsit în librării, deși mulți o căutau, dar va reapărea, într-o a doua ediție, când filmul va intra în cinematografele din România, adică la începutul lui martie.

Sigur că filmul este altceva, e o formă de artă cu un alt tip de discurs, bazat foarte mult pe vizual și deci mult mai accesibil pentru public. Oricum, cartea și filmul sunt două experiențe diferite, dar care se completează reciproc.

Cartea bate filmul? Sau invers? Știu, sunt exprimări diferite, dar cum le vezi tu ca autor și mai apoi în calitate de co-autor (scenarist)?

Diferențele dintre carte și film nu se restrâng la diferențele generale dintre discursul literar și cel cinematografic. Filmul nu ecranizează romanul, ci pornește de la roman. Nucleul este comun: povestea unei relații de cuplu în care afecțiunea nervoasă joacă un rol de catalizator și grăbește și amplifică reacțiile.

Plecând de la această bază însă, romanul și filmul explorează în direcții diferite. În roman, pe mine m-a interesat mai mult o critică la adresa lumii în care trăim și a soluțiilor ridicole pe care ea le oferă pentru problemele personale.

Lumea continuă să considere afecțiunile psihice, chiar și cele soft, un fel de boli rușinoase. Mulți suferă de fobii, de forme ale depresiei sau de atacuri de panică, dar își ascund suferința, de teamă să nu fie stigmatizați sau luați în râs.

Lucrurile acestea sunt serioase, nu mofturi, așa cum le cred unii. Iar societatea, așa cum nu reușește să înțeleagă problemele psihice (și nici măcar pe cele sufletești), nu știe să ofere nici soluții. Îți dă în schimb rețete – de fericire, de succes, de mântuire -, dar acestea, desigur, nu funcționează.

În film, Călin Netzer nu a fost interesat de dimensiunea socială a poveștii, ci doar de cea psihică și psihanalitică a ei. A ales câteva scene din roman, pe care le-am adus în scenariu, apoi am scris împreună multe alte povești care să-i servească scopului artistic pe care și l-a propus – adică urmărirea relației de dependență și de codependență într-un astfel de cuplu. Așa cum spuneam mai-nainte, filmul și cartea se completează reciproc.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Muzica, filme, carte