De cine depinde educatia copiilor nostri?

De cine depinde educatia copiilor nostri?Incredere in sine, valori competenta, creativitate…
"Deci modul de a preda influenteaza fara doar si poate mentalitatea copiilor, stim ce putem prelua ca metode de educatie din afara si stim si despre metodele moderne de invatare. Dar pedagogii, profesorii?" intervine o alta cititoare, mama unui elev de clasa a cincea.

Cel care raspunde este Marian Stas, presedintele Fundatiei CODECS: "Trebuie recunoscut faptul ca in conditiile actuale, aproape nu mai exista vocatia aceea de a sta la catedra, de a fi dascal. Si in ceea ce priveste modul profesorilor de a-si tine orele, nu cred ca acest fapt este strict legat de marimea salariului. Cei care sunt pasionati de meserie fac lectii model, cei care nu prea au chemare fac lectii mai slabe sau mai scurte, lungind pauzele. S-a observat clar ca ponderea profesorilor foarte buni a scazut si am impresia ca nu mai exista mentori, formatori.

De aceea, drept urmare, ambele tabere – elevi si profesori – adopta metoda minimei rezistente. Deci acum avem prea multe discipline de studiu, profesori slabi, care nu orienteaza si nu evalueaza elevul, elevi care nu pot alege ce sa studieze, ce li se potriveste" Cine trebuie sa faca ceva, caci refuzul de a accepta realitatea nu duce nicaieri? ‘Actorii’ sunt, pe de o parte, Ministerul si Parlamentul, cei care pot aborda direct pachetul legislativ, iar pe de alta parte, copiii si parintii, dar si profesorii.

Noi am lansat un program conceptual, un sistem educational pe care l-am denumit ‘Scoala pe bune’, care este gandit sa schimbe structural sistemul public actual si sa faca trecerea la alte valori educationale, care acum nu sunt cultivate elevilor: competenta, creativitate, performanta, implicare, actiune sociala, valoare, caracter…"

INFORMATII
Amanunte despre oferta de carte motivationala a editurii Curtea Veche puteti afla accesand www.curteaveche.ro, iar comenzile si detaliile privind e-learning, precum si CD-urile cu lectii interactive si software-ul educational sunt accesibile pe site-ul www.intuitext.ro.

Despre proiectul "Scoala pe bune", dar si despre programele CODECS de introducere a "Interna­tional Bacalaureat" (IB – Bacalaureatul cu recunoastere internationala) puteti gasi detalii pe site-ul www.lmt.ro. Daca vrei sa-ti spui parerea despre problemele educatiei in Romania, sau sa participi si tu la un astfel de seminar organizat de revista Avantaje, acceseaza sectiunea familie/copii.

Adrian Ciltan; foto: Adrian Ciltan, arhiva Edipresse

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii