De cine depinde educatia copiilor nostri?

De cine depinde educatia copiilor nostri?Lectii la nivelul mileniului trei
"Sa nu ne gandim la educatie, la scoala ca la un mod absolut de competitie intre elevi, o lupta unde de-o parte esti tu si de alta ceilalti colegi sau chiar profesorii, sau un fel de concurs la care trebuie sa iti pui in valoare cunostintele si unde te duci doar ca sa iei premii, asa cum am impresia ca este acum", spune Mariuca Talpes, director general INTUITEXT, divizia de software educational a grupului Softwin, lider de piata in materie de metode noi, CD-uri educationale si instrumente moderne de invatamant (e-learning).

"E un alt nivel si un alt tip de competitie si, din pacate, sistemul de invatamant este cel care a ramas cantonat acolo, cu 20 de ani in urma. Acum, cantitatea, calitatea si mai ales modul de accesare a informatiei este complet altul. Copiii sunt o generatie cibernetica inca de la gradinita, iar metodele de predare ar trebui sa fie la acelasi nivel, ceea ce nu se intampla.

Copilul trebuie sa interactioneze, nu-i mai este suficient nivelul informational al scolii actuale. Ei au la dispozitie televiziunea, internetul, comunicatiile mobile, conexiunile in timp real prin satelit; ei vor intra dupa terminarea scolii in competitie cu varfurile unui sistem european, nu vor mai fi izolati aici, in tara, va trebui sa li se ofere alte perspective si posibilitatea de a invata la nivelul acesta".

Nu doar scoala educa, ci si parintii
"Ideea e ca nu trebuie sa lasam totul pe seama scolii si apoi sa ne construim o scuza din faptul ca scoala nu face mare lucru", intervine Iren Arsene – director al Editurii Curtea Veche, una dintre cele mai importante edituri romanesti, care publica o impresionanta colectie de carte educationala si motivationala.

"Ca editor de carte si ca mama, consider ca ceea ce trebuie abordat fara discutie in educatia unui copil este comunicarea. Deschiderea sa catre lume si catre ceilalti, legaturile pe care le creeaza si, mai mult decat orice, cultivarea increderii in sine si in posibilitatile lui sunt necesitati vitale care lipsesc din aria curriculara a sistemului actual de invatamant. Copilul trebuie sa invete cum sa gandeasca, iar acest mod de a-si manifesta creativitatea si de a gandi ar trebui sa-l pregateasca sa devina un lider in comunitatea sa.

Sa gandeasca si sa actioneze ca un lider de opinie; sa-si modeleze o personalitate puternica si sa-si formeze o gandire pozitiva si constructiva. Eu, cel putin, asa am procedat in cazul meu, cu propria-mi familie. Am privit situatia pur si simplu ca pe o lupta pe care trebuia sa o duc, pentru viitorul copilului meu. Nu am vrut sa devina un adult cu probleme in viata de zi cu zi, cu probleme financiare inca din timpul facultatii, care va fi neincrezator in fortele proprii si va ajunge sa-si vanda ieftin timpul si abilitatile.

Si atunci cand am descoperit carti motivationale, carti care sa-l orienteze, sa-i arate pas cu pas cum sa gandeasca, cum sa reactioneze, pentru a-si forma personalitatea, le-am citit si am cautat cai de a le aplica. Acesta a fost primul pas, dupa care am inceput sa editez astfel de carti, o multime de titluri de mare succes, care au fost adevarate bestseller-uri in Occident, insa orientandu-ma exclusiv dupa utilitatea lor practica, dupa ceea ce puteau schimba in modul parintilor de a le face edu-catie copiilor."
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii