De ce se destramă căsnicia: cele șapte greșeli importante

Multe cupluri au o relație nereușită din cauză că pun prea mult preț pe anumite convingeri care sunt pur și simplu greșite. Să le demontam împreună. De ce se destramă căsnicia: cele șapte greșeli importante:

Statisticile psihologilor arată că peste jumătate dintre căsnicii se încheie cu un divorț. Alarmant, dar cifrele nu sunt neapărat un motiv de panică. Medicul John W. Jacobs, psihiatru cu o bogată experiență în consilierea cuplurilor, îți oferă câteva soluții simple pentru a evita sau a dezamorsa conflictele din relația ta, înainte ca ele să explodeze.

Dacă locuiți împreună înainte de căsătorie, veți avea o căsnicie fericită
Dacă locuiești împreună cu partenerul, înainte de a te căsători, ai șanse mult mai mari la o căsnicie lungă și fericită.
Este adevărat că, locuind împreună o perioadă înainte de a face marele pas, îți cunoști partenerul cu bune și rele, te obișnuiești cu tabieturile sale și vă descoperiți amândoi intimitățile, astfel că nu mai ai „surprize după, însă aceasta nu este neapărat cheia succesului. Contrar aparențelor, se pare că exact cuplurile care testează viața în doi se feresc ulterior de angajamente. Și el, și ea văd în conviețuirea într-un cuplu neoficializat tocmai scuza necesară ca să nu meargă la primărie: „Locuim împreună, ne iubim, cu ce va schimba un act relația noastră? În plus, partenerii care se obișnuiesc cu ideea că pot să rupă oricând relația, dacă ceva scârție, sunt mult mai puțin dispuși la comunicare, la dialog și la compromisuri.

Dragostea este de ajuns
Cam fals și acest mit. Este cu adevărat romantic și minunat să te legeni în contemplarea iubitului, exact ca o eroină din filmele sud-americane, gândindu-te la dragostea voastră nețărmuită, dar asta nu este egal cu o căsnicie. Pe scurt: multă poezie, puțină muncă. Iubirea într-o căsnicie nu trebuie să însemne doar starea aceea înălțător-boemă, ci și un „travaliu susținut.
O relație reușită presupune eforturi și dăruire, înseamnă și să lași de la tine și să faci lucruri pentru celălalt, nu doar să îți conservi prin contemplare măreția sentimentelor.

Relație = egalitate
Paradoxal, majoritatea femeilor constată că după căsătorie, mult trâmbițata egalitate în drepturi cu bărbatul este, de foarte multe ori, în dezavantajul femeii. Ea va avea de acum mai multă siguranță pentru
a se ocupa de ea și de carieră, e adevărat, dar vor apărea și
nașterea, și îngrijirea copilului și problemele din gospodărie… Va fi nevoită deseori să lase copilul să stea mai mult cu bunicii sau cu bona decât cu ea, ceea ce poate duce la frustrări. Egalitatea îi va permite să-și construiască o carieră și să câștige la fel de mulți bani ca soțul, dar cu ce sacrificii?

Copiii sunt liantul căsniciei
Un mit cu efecte deseori „catastrofale, atât pentru cuplu, cât și pentru cei mici. Un copil are nevoie de dragoste și atenție, trebuie să fie dorit și așteptat ca pe un dar al vieții, nu ca o soluție-tampon a unei eventuale crize afective. Dacă în relație există deja probleme, acestea nu se vor soluționa prin apariția unui copil, căci afecțiunea pentru micuț nu este suficientă pentru a ține doi adulți împreună. În plus, venirea pe lume a unui copil le poate face pe femei să se dedice întrutotul celui mic, neglijându-și partenerul de viață, iar de aici până la reproșuri și conflicte mocnite nu mai este decât un pas.

Femeile iubesc mai profund și sunt mai sensibile decât bărbații
Este total eronat. Și bărbații, și femeile sunt la fel de sensibili. Diferența constă deseori doar în modul de exprimare a trăirilor. Este adevărat că bărbații își arată mai greu și mai rar sentimentele, dar asta nu înseamnă că ele nu există. Nu este obligatoriu vorba despre niște sentimente mimate, ci pur și simplu de un timp care este necesar, și bărbaților dar și femeilor, pentru a-și cristaliza iubirea. Este nevoie doar de puțină răbdare și nu e cazul să obții confirmări ale sentimentelor și declarații de iubire veșnică „smulse cu forța, cu încruntări și reproșuri; lasă-le să vină de la sine și din inimă.

Căsnicia are avantaje doar pentru bărbați
Este un mit „cultivat probabil doar ca o încercare de a-i face pe bărbați să își ia inima în dinți și să facă pasul către căsnicie. În realitate, beneficiile de pe urma oficializării unei relații sunt de ambele părți, iar femeile și bărbații se bucură de ele în egală măsură. Atât din punct de vedere psihic, cât și emoțional, partenerii se simt mai bine: obțin fiecare o siguranță și un alt grad de confort față de cel cu care erau obișnuiți, iar stilul lor de viață devine în mod cert mai echilibrat și mai sănătos. La capitolul diferențe putem include siguranța financiară sporită pe care o obține femeia, pe când bărbatul se va bucura de îngrijirea și atenția soției. Deși, la cât de mult s-au schimbat raporturile sociale, aceste lucruri nu mai reprezintă o garanție.

După căsătorie, adio, libertate!
Adio, vizite ale prietenilor, serile de canastă, meciuri cu gașca – pentru soți – și ieșirile „cu fetele la film sau la shopping – pentru soții. Nimic mai fals. Libertatea celor doi „parteneri oficiali va rămâne aceeași, doar că va fi percepută într-un mod mai constructiv, iar căsnicia nu înseamnă că prietenii nu vor mai face parte din viața voastră de familie. Este corect să afirmi că viața de cuplu presupune o serie de angajamente și responsabilități comune, dar asta nu înseamnă că va trebui să renunțați definitiv la viața socială.

Foto: 123rf

Citeste și:

NU-i pune aceste întrebări unui bărbat… cel puțin nu imediat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii