Numai bune de consumat vara datorită conținutului ridicat de apă, agrișele sunt unele dintre cele mai potrivite fructe pentru revigorarea organismului. Sunt răcoritoare, cu o aromă dulceagă și sărace în calorii.
Beneficiile agrișelor pentru sănătate și frumusețe se datorează concentrației semnificative de substanțe nutritive. Aceste fructe pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc. De asemenea, pielea și părul nostru pot profita și ele de proprietățile excepționale ale acestor fructe. Pentru aceasta putem apela la pulberea sau uleiul de agrișe, care pot fi aplicate ca atare sau pot constitui ingredientele principale ale măștilor sau șampoanelor.
Aceste minunate fructe conțin minerale și oligoelemente precum potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc, fluor. Cel mai valoros constituent al agrișelor este însă vitamina C, a cărei concentrație o depășește cu mult pe cea a citricelor. Acțiunea vitaminei C este potențată de flavonoide, antioxidanți cu efect protector asupra vaselor de sânge și care, astfel, favorizează circulația.
Totodată, agrișele sunt bogate și în fibre, fiind astfel recomandate persoanelor care se confruntă cu probleme de tranzit intestinal. Persoanele care au dezvoltat o sensibilitate la nivelul intestinelor trebuie să înlăture semințele și coaja fructelor și să consume doar miezul, preferabil sub formă de suc sau jeleu.
Iată cum ne ajută agrișele să ne menținem sau să ne recăpătăm sănătatea:
– Susțin reproducerea: agrișele protejează țesutul reproducător și mențin sănătatea sistemului reproducător masculin îmbunătățind calitatea spermei;
– Protejează oasele: agrișele încetinesc activitatea osteoclastelor, celulele responsabile cu distrugerea țesutului osos. Proprietățile antiinflamatorii ale fructelor reduc durerea și inflamația articulațiilor la pacienții cu artrită;
– Îmbunătățesc vederea: aceste fructe previn dezvoltarea degenerescenței maculare, protejează retina și reduc riscul de apariției a cataractei. În acest scop, agrișele se lasă la înmuiat în apă peste noapte și se spală ochii cu această apă;
– Reduc stresul: agrișele au efect calmant, reducând semnificativ stresul, durerile de cap și favorizând somnul. Pentru a obține acest efect, scalpul trebuie masat viguros cu ulei de agrișe;
– Mențin sănătatea sistemului nervos: consumul regulat de agrișe contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive și la stimularea concentrării și a memoriei. Totodată, celulele nervoase sunt protejate de agresiunea radicalilor liberi care ar duce la dezvoltarea unor maladii precum demența sau Alzheimer;
– Mențin sănătatea cardiovasculară: substanțele nutritive pe care le conțin agrișele previn blocarea fluxului sanguin către inimă, fortifiază mușchiul cardiac și reduc colesterolul rău, stimulând creșterea colesterolului bun. De asemenea, previn depunerea de grăsimi pe artere, deci ateroscleroza;
– Previn cancerul: era, de altfel, firesc ca aceste fructe să ajute organismul să lupte împotriva acestei maladii din moment ce sunt extrem de bogate în antioxidanți. Aceștia împiedică dezvoltarea celulelor tumorale în cancerele de stomac, piele și ficat. De asemenea, sunt contracarate efectele secundare ale medicamentelor administrate în cancer.
– Adjuvante în diabet: fiind sărace în zahăr și bogate în fibre, agrișele sunt perfecte pentru dieta diabeticilor. În plus, acestea stimulează celulele care secretă insulina. Mai mult, antioxidanții din fructe reglează nivelul de glucoză din sânge și inhibă producerea hemoglobinei glicozilate, reducând astfel nivelul zahărului din sânge.
– Îmbunătățesc digestia: datorită concentrației de fibre pe care le conțin, agrișele stimulează tranzitul intestinal și mențin sănătatea sistemului digestiv îmbunătățind capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente. Gustul dulce-acrișor-amărui al fructelor stimulează receptorii de gust, activând enzimele digestive.
Agrișele fac minuni pentru pielea și pentru părul nostru. Astfel, câteva dintre beneficiile consumului de agrișe asupra pielii sunt următoarele:
– Tratează acneea și reduc inflamațiile: în acest scop, extractul de agrișe se aplică direct pe zona afectată;
– Pot fi folosite pe post de demachiant natural: din pulbere de agrișe, apă și ulei de măsline poți obține unul dintre cele mai bune demachiante. Aplică-l pe față și spală-l după 10 minute;
– Sunt un astringent natural: din pulbere de agrișe, apă de trandafiri și suc de lămâie se obține un produs benefic pielii grase, cu tendințe acneice. Rezultatul aplicării sale? Pori micșorați și o piele mult mai curată și mai luminoasă;
– Redau strălucirea pielii: proprietățile antibacteriene ale fructului purifică sângele favorizând strălucirea naturală a pielii. Totodată, îmbunătățesc textura pielii, făcând-o fină, suplă și fermă.
Frumusețea și sănătatea părului pot fi asigurate tot cu ajutorul agrișelor;
– Previn căderea părului: deficitul de vitamina C favorizează căderea părului. Acest lucru nu va mai fi posibil dacă începi să consumi regulat agrișe sau dacă folosești șampoane pe bază de extract de agrișe;
– Previn albirea prematură: antioxidanții prezenți în agrișe îmbogățesc pigmentarea părului. În acest scop, se folosește pasta de agrișe obținută din amestecul pudrei de agrișe cu apă, care se aplică pe scalp și pe păr;
– Stimulează creșterea părului: nutrienții, în special acizii grași, din agrișe pătrund în foliculii piloși, întărind rădăcina firului de păr, fiindu-i astfel stimulată creșterea. Pentru aceasta, masează scalpul cu ulei de agrișe;
– Previn și tratează problemele scalpului: grație proprietăților antibacteriene, agrișele previn și tratează probleme frecvente ale scalpului, cum ar fi mătreața, eczemele, mâncărimile.
Ai mâncat până acum agrișe? Sub ce formă le preferi?