De ce nu și-a schimbat Jackie Kennedy costumul roz pătat de sângele lui John F. Kennedy, după asasinarea președintelui?

La câteva ore după ce președintele John F. Kennedy a fost asasinat pe 22 noiembrie 1963, soția sa Jackie Kennedy a asistat la depunerea jurământului noului președinte în timp ce purta încă costumul acoperit de sângele soțului ei.

A fost o mișcare îndrăzneață și neașteptată pentru fosta Prima Doamnă, dar decizia ei de a păstra ținuta a fost una calculată.

Își curățase sângele soțului de pe față și avea la dispoziție o schimbare de haine. Cu toate acestea, Jackie a păstrat costumul roz și, făcând acest lucru, a intrat în istorie.

Jackie a sosit la Dallas, Texas, împreună cu președintele Kennedy pe 22 noiembrie, purtând un costum roz vibrant și o pălărie cu laturile drepte, un vârf plat și fără margini care exemplifica stilul ei clasic la acea vreme.

O replică autorizată a unui design Chanel, costumul fusese făcut la New York pentru a se asigura că era (din punct de vedere tehnic) fabricat în America.

Ea și președintele erau pregătiți să meargă prin Dealey Plaza din Dallas într-o motocadă prezidențială în acea zi, așa că o ținută de culoare roz a fost perfectă pentru acea ocazie. Ea se putea vedea ușor în mulțime și să înveselea ziua iernoasă.

Asasinarea lui John F. Kennedy

Kennedys se aflau pe bancheta unui decapotabil de-a lungul traseului lung al autostrăzii prin Dallas, conceput pentru a oferi președintelui acces cât mai mare la mulțimile masive. JFK și Jackie trebuiau să ajungă apoi la Dallas Trade Mart pentru un prânz, însă nu au mai făcut-o niciodată.

În timp ce mașina se îndrepta spre Elm Street, Prima Doamnă i-a spus lui JFK: „Nu poți spune că Texasul nu te iubește', indicând participarea masivă a localnicilor. „- Nu, cu siguranță nu pot', i-a răspuns președintele soției sale.

Câteva clipe mai târziu au fost trase focuri de armă, două gloanțe lovindu-l pe președintele Kennedy în gât și cap.

S-a prăbușit în spatele mașinii, Jackie strângându-și soțul în timp ce agenții serviciilor secrete au intrat în acțiune pentru a-i proteja pe președinte și pe Prima Doamnă. Mașina a ieșit din Plaza și a mers la un spital local.

Vicepreședintele de atunci, Lyndon B Johnson, și soția sa Claudia, poreclită „Lady Bird', au asistat la atac. Claudia și-a amintit mai târziu cum Jackie proteja soțul.

„Am văzut, în mașina președintelui, ceva roz, întocmai ca un morman de flori, așezat pe bancheta din spate. Era doamna Kennedy care stătea deasupra corpului președintelui”.

Jackie însăși își aduce aminte momentul groaznic ani mai târziu, conform biografiei Barbara Leaming, Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis: The Untold Story.

„Toată drumul spre spital am stat aplecată deasupra lui spunând: 'Jack, Jack, mă auzi? Te iubesc, Jack', a spus ea.

Fața lui Jackie era acoperită de sânge și, pe măsură ce se îndreptau spre spital, se strecurau și mai mult picăturile de sânge în costumul ei roz curat. Odată ajuns acolo, Jackie a rămas alături de soțul ei și ar fi îngenuncheat pe podeaua spitalului plină de sânge pentru a se ruga cât JFK era în operație.

Însă rănile sale au fost îngrozitoare și nu a putut fi salvat. La ora 13:00, la mai puțin de o oră după începerea defilării coloanei oficiale, președintele John F. Kennedy a fost declarat mort.

„Lasă-i să vadă ce au făcut'

Jackie a dus sicriul soțului ei cu avionul privat al președintelui, Air Force One. Johnson trebuia să depună jurământul oficial la bord, iar Jackie a fost de acord să participe.

Când Prima Doamnă a ajuns în avion, avea pregătită o nouă ținută și a început să se curețe. Abia după ce și-a șters sângele soțului de pe față și-a dat seama ce face.

„O secundă mai târziu, m-am gândit: De ce am spălat sângele? Ar fi trebuit să-l las acolo. Lasă-i să vadă ce au făcut', și-a amintit ea pentru revista Life.

Câteva clipe mai târziu, ea stătea lângă Johnson purtând un costum acoperit de sângele soțului ei, în timp ce noul președinte depunea jurământul în funcție. Ea a trimis un mesaj clar, pe care l-a repetat când Air Force One a aterizat în Washington D.C. și a fost întrebată dacă vrea să plece fără să fie fotografiată.

„Vom ieși în mod obișnuit. Vreau să vadă ce au făcut', a mai spus ea.

Ea și-a păstrat costumul ore întregi după moartea soțului ei, schimbându-se la patru dimineața.

Unde este costumul acum?

După asasinare, costumul lui Jackie a fost predat Arhivelor Naționale din SUA, unde urma să fie păstrat în siguranță. În 2003, fiica ei Caroline Kennedy a fost de acord ca hainele mamei ei să fie expuse, dar după un secol. Acum costumul, încă pătat cu sângele lui JFK, este păstrat într-un mediu controlat până când va putea fi expus în 2103.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse