De ce ne este cald atunci când temperatura aerului este egală cu cea a corpului? Ce se întâmplă cu organismul uman în zilele caniculare

De ce ne este cald atunci când temperatura aerului este egală cu cea a corpului? Ce se întâmplă cu organismul uman în zilele caniculare

Până acum, am avut parte de o vară cu temperaturi caniculare, iar meteorologii au anunțat că nici în următoarele zile vremea nu se va răcori. Așadar, trebuie să evităm expunerea la soare la orele amiezii pe cât este posibil. 

Un profesor de fiziologie la Universitatea din Arizona (SUA) a explicat în detaliu de ce ne este cald atunci când afară temperatura o atinge sau chiar o depăşeşte pe cea a corpului nostru. Jeffery W. Walker a spus cum reacţionează corpul nostru atunci când temperatura aerului din mediul înconjurător e la fel de ridicată ca a corpului nostru.

De ce ne este cald atunci când temperatura de afară este egală cu cea a corpului nostru?

„Corpul uman este ca un motor care generează continuu mari cantităţi de căldură, iar radiatorul său, ca să spunem aşa, nu dispersează eficient căldura în special în perioadele caniculare', a spus profesorul, pentru revista de ştiinţă americană „Scientific American'.

Specialistul a explicat cum se comportă organismul uman atunci când afară sunt temperaturi caniculare.

„Căldura este un produs secundar, imposibil de evitat, care provine din felul în care acţionează ţesuturile corpului. Muşchii inimii, diafragma şi braţele; canalele ionice care menţin proprietăţile electrice ale nervilor şi reacţiile biochimice care ajută, printre altele, procesul digestiv şi sintetizează ţesuturi celulare – toate generează continuu căldură corporală. În acest vulcan de organe interne active, corpul are o nevoie acută de a risipi căldură în jurul său. Iar acest lucru se petrece când sângele circulă foarte aproape de suprafaţa pielii, când se elimină aerul cald, umidificat, din plămâni, şi prin evaporarea transpiraţiei.

Aceste procese funcţionează cel mai bine atunci când temperatura ambientală este de aproximativ 20 de grade Celsius, atunci când ne simţim cel mai confortabil. Tot ele ajută ca temperatura corpului să se menţină la 37 de grade. Dar atunci când aerul de afară se potriveşte cu temperatura corpului, mecanismele de risipire a aerului nu sunt optime, astfel că începe să ne fie foarte cald, mai ales când umiditatea e ridicată. De altfel, umiditatea are un efect semnificativ asupra corpului, pentru că apa de pe corp absoarbe căldura, pe care apoi o risipeşte prin evaporare. Or, orice lucru care intervine în procesul de vaporizare a apei (aerul umed, lipsa unui brize, îmbrăcămintea grea) ne face să ne fie foarte cald şi să simţim un mare disconfort', a explicat profesorul Jeffery W. Walker, conform adevarul.ro.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Elixirul pentru întinerire care îți face pielea catifelată și părul mai rezistent

Dieta cu supă de varză. Topești cel puțin 4 kilograme, în doar 7 zile

Cum să scapi de constipație în câteva ore cu ajutorul prunelor. Este cel mai rapid și eficient remediu natural

Cel mai eficient și rapid tratament natural pentru vindecarea micozei unghiilor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate