De ce minţim? – câteva motive

Studiile arată că în cadrul interacţiunilor sociale, copiii de 4 ani mint cel puţin o dată la fiecare două ore, în timp ce micii şcolari aruncă o minciunică la fiecare 90 de minute.

Ce-i determină pe cei mici să mintă?

Teama de a nu fi pedepsiţi sau dorinţa de a-i impresiona pe alţii sunt principalele cauze care stau în spatele minciunilor spuse de copii.

Adulţii mint însă mult mai mult decât copiii (şi din motive mai variate). Un studiu realizat la Universitatea din Massachusetts de către cercetătorul Robert Feldman a demonstrat că a minţi este un reflex pentru foarte mulţi adulţi.

În cadrul studiului, câte doi adulţi care nu se cunoşteau au fost puşi să vorbească timp de 10 minute.

Conversaţiile au înregistrate şi fiecare dintre participanţii la conversaţie a avut ocazia să le vadă. Înainte de a revedea înregistrarea subiecţii au declarat că au fost complet oneşti în conversaţie.

Pe măsură ce au văzut casetele însă, ei au fost uimiţi să constate câte mici minciuni spuseseră în doar 10 minute de discuţie. 60% dintre subiecţi minţiseră cel puţin o dată.

În medie, în conversaţiile de câte 10 minute, fiecare dintre participanţi a aruncat cam 3 minciuni – mai nevinovate sau mai serioase.

De ce mint adulţii?

Psihologii spun că ocolim adevărul sau miţim de-a dreptul din mai multe cauze:

Să ne protejăm – Minţim pentru a ne acoperi greşelile, exact ca în copilărie, şi din teama de a nu fi pedepsiţi. Cu cât greşeala este mai mare, cu atât tentaţia de a spune o minciună creşte.

Ne este frică de conflicte, pe care nu le putem gestiona şi atunci preferăm să aruncăm o minciună, în loc să mergem ”la război”

Citeşte tot articolul aici
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie