De ce este mai important pentru ficat cum bei decât cantitatea pe care o bei?
Potrivit unui studiu, o băutură de seară la cină ar putea fi mai bună pentru ficat decât o beție de weekend.
Experții de la University College London au declarat că frecvența consumului de alcool într-o săptămână ar putea fi mai puțin importantă pentru sănătatea dumneavoastră decât cantitatea de alcool pe care o consumați într-o singură ședință.
Beneficiile petrecerii a șase zile de abstinență ar putea fi anulate de o noapte petrecută în exces, sugerează ei, scrie The Sun.
Datele obținute de la 313.000 de britanici au arătat că riscul de ciroză hepatică a fost de trei ori mai mare în cazul băutorilor excesivi decât în cazul celor care și-au distribuit băuturile pe parcursul săptămânii.
Șefii din domeniul sănătății sugerează că băutorii ar trebui să se limiteze la șase halbe de bere sau pahare de vin distribuite pe parcursul a trei sau mai multe zile, ceea ce înseamnă 14 unități pe săptămână.
Pamela Healy, șefa British Liver Trust, a declarat: „Această cercetare este importantă, deoarece dezvăluie că nu contează doar cât de mult bei în general, ci și modul în care bei.
„A bea pentru a te îmbăta poate avea consecințe grave pentru sănătatea ficatului tău.
„În ultimii 20 de ani, pe măsură ce alcoolul a devenit mai accesibil și mai ieftin, a avut loc o schimbare îngrijorătoare în cultura consumului de alcool din Marea Britanie.”
Studiile sugerează că o bere sau un pahar de vin ocazional este bun pentru sănătate datorită antioxidanților și efectelor relaxante ale alcoolului – dar prea multă băutură este dăunătoare.
Un raport recent realizat de Drinkaware a constatat că consumul excesiv de alcool este în creștere în Marea Britanie.
Cel mai recent studiu arată că un chef de 12 sau mai multe unități într-o zi – de exemplu, patru halbe de bere de 5% – crește riscul de cicatrizare permanentă a ficatului, numită ciroză.
Ciroza duce adesea la boli de ficat, care ucide peste 10.000 de britanici pe an.
Cercetarea, publicată în revista Nature Communications, a declarat că decesele legate de alcool au crescut cu o cincime de la pandemia Covid.
Dr. Gautam Mehta, autorul principal al studiului, a declarat: „Rezultatele noastre sugerează că ar fi mai dăunător să bei 21 de unități în câteva sesiuni decât să le împrăștii uniform pe parcursul unei săptămâni”.
Studiul a adăugat că băutorii cu diabet zaharat de tip 2 prezintă, de asemenea, un risc mai mare de boli hepatice.