De ce este greșit “să îți ceri scuze”

maini

Este o expresie des întâlnită, pe care o folosește orice persoană civilizată atunci când recunoaște că a greșit față de cineva. Și, totuși, sintagma a-și cere scuze' este folosită greșit.

Ești curioasă să afli de ce este greșit să spui îmi cer scuze' și cu ce poți înlocui această expresie? Atunci parcurge explicațiile de mai jos.

După cum observi, în componența expresiei a-și cere scuze' intră verbul a cere', ale cărui sinonime principale sunt verbele a solicita' și a revendica'. Cu alte cuvinte, a-și cere scuze' nu înseamnă altceva decât a solicita scuze'. Or, scopul nostru atunci când vrem să arătăm că ne pare rău că am greșit nu este să solicităm scuze de la persoana față de care am greșit, ci, dimpotrivă, să o determinăm pe aceasta să accepte scuzele noastre.

Din acest motiv, deși expresia a-și cere scuze' s-a împământenit în această formă și cei mai mulți dintre noi nu o percep ca fiind greșită, n-ar fi rău, totuși, să o înlocuim în vorbire cu expresii corecte: te rog să-mi accepți/primești scuzele' sau îți prezint scuzele mele' dacă ne adresăm unei persoane nu foarte apropiate, cu care se impune să fim formali, sau, pur și simplu, te rog să mă scuzi' sau scuză-mă', dacă ne adresăm unei persoane cu care ne permitem să fim familiari.
În concluzie, nu-ți mai cere scuze, ci prezintă-ți scuzele!

Află și care sunt cele mai populare proverbe romanesti. Știi și care sunt cele mai cunoscute expresii romanesti și ce înseamnă fiecare?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse